İçeriğe atla

Yeşilyayla, Çorum

Yeşilyayla
Harita
Çorum'un Türkiye'deki konumu
Çorum'un Türkiye'deki konumu
Çorum üzerinde Yeşilyayla
Yeşilyayla
Yeşilyayla
Yeşilyayla'nın Çorum'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım1020 m
Nüfus
 (2021)
 • Toplam50
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
İl plaka kodu19
Posta kodu19010

Yeşilyayla, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı, 1925 yılı kayıtlarında Kuduzlar olarak geçmektedir.[3] Köyün ilk yerleşimcileri Çorum yöresinin Türkmenleri olmakla birlikte, köye Çerkeslerin Kabardey, Abzeh gibi farklı kolları ile Nogaylar, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren göç etmeye başlamıştır. Çerkes kültürünün ve nüfusunun köyde baskın hâle gelmesinde Kabardey anadilli, Arslan Geray isimli bir Nogay’ın soyundan gelen ve 1870’lerde göç eden sülalenin rolü büyüktür. Bu sülale, 2008 yılı itibarıyla köyde sadece 2 hane nüfusa sahiptir; ancak Çorum merkezde bu sülale mensubu 30’dan fazla aile yaşamaktadır.[4] Günümüzde köyde ve komşu Cemilbey (Çorak) köyünde 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kafkaslardan göç eden Adigeler ile beraber gelerek bu köye yerleşen birer Adigeleşmiş Nogay sülalesi yaşamaya devam etmektedir.[5]

Coğrafya

Köy, Çorum il merkezine 28 km uzaklıktadır.[6]

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2021 50[2]
2020 51[2]
2019 59[2]
2018 67[2]
2017 43[2]
2016 43[2]
2015 41[2]
2014 40[2]
2013 49[2]
2012 32[2]
2011 28[2]
2010 31[2]
2009 38[2]
2008 33[2]
2007 42[2]
2000 81[6]
1990 150[6]
1985 241[6]

Kaynakça

  1. ^ "Yesilyayla, Turkey Page" (İngilizce). Fallingrain.com. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p "Çorum Merkez Yeşilyayla Köy Nüfusu". nufusune.com. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  3. ^ Nişanyan, Sevan. "Index-Anatolicus: Türkiye yerleşim birimleri envanteri". nisanyanmap.com. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  4. ^ Kırımlı, Hakan, Türkiye’deki Kırım Tatar ve Nogay Köy Yerleşimleri. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. 2012. Aktaran: "Dede, Denizcan, Kırım Tatarları ve Nogaylar Örneğinde Deşt-i Kıpçak’ın Kayıp Batı Ucundan Anadolu’ya Etnik Devamlılık ve Geçişkenlik, 27.12.2020". s. 442- 443. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  5. ^ "Türkiye' de Yaşayan Nogay Türkleri". 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  6. ^ a b c d "Yeşilyayla Köyü". YerelNet.org.tr. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları</span> Türklerin kıpçak kolundaki topluluk

Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir. SSCB döneminde Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgüne uğrayarak nüfuslarının yarısını yitirmişlerdir. SSCB'nin yıkılmasıyla sürüldükleri topraklardan Kırım'a geri dönmeye başlayan halk, Ukrayna'nın ana Müslüman unsurunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kabardino-Balkarya</span> Rusya Federasyonundaki özerk cumhuriyet

Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti ya da Kabardino-Balkarya, Rusya'nın 8 bölgesinden (okrug), 7 bölgeyi (region) içeren Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde (okrug), "etnik adlar taşıyan" çokuluslu cumhuriyetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nogaylar</span> Türkî etnik grup

Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Çoğu Kuzey Dağıstan ve Stavropol Krayı'nın yanı sıra Karaçay-Çerkesya ve Astrahan Oblastı'nda bulunur; bazıları Çeçenistan'da da yaşamaktadır. Nogayca konuşurlar ve Nogay Ordası'nı oluşturan çeşitli Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır. Yedi ana Nogay boyu vardır: Ak Nogay, Karagaş, Kuban-Nogay, Kundraw-Nogai, Kara-Nogay, Utarlar, Yurt-Nogay

<span class="mw-page-title-main">Akin, Şereflikoçhisar</span> Şereflikoçhisar, Ankara, Türkiyede mahalle

Akin, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karaçaylar</span> Kafkasya’da yaşayan Kıpçak kökenli Türki halk

Karaçaylar veya Karaçaylılar, çoğunluğu Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkesya'da yaşayan bir Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir</span>

Muhacir, Osmanlı Devleti tarafından kendi vatanlarındaki etnik temizlik veya savaş gibi sebeplerden dolayı Osmanlı İmparatorluğu'na göç eden Müslümanlara verilen genel isimdir. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar, Çorum</span>

Tatar, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ülkenpınarı, Çorum</span>

Ülkenpınarı, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gökçehüyük, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Gökçehüyük, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Burhaniye, Yahyalı</span> Yahyalı´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Burhaniye, Kayseri ilinin Yahyalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Üçkuyu, Keskin</span>

Üçkuyu, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yoncalı, Keskin</span> Köy

Yoncalı, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.

Wotey — Kuzey Kafkasya Otonkton Halklarından olan Çerkes boylarından Kabardey boyuna mensup bir sülale.

Erdoğdu, Konya'nın Tuzlukçu ilçesine bağlı köy.

<span class="mw-page-title-main">Kabardeyler</span> Çerkes boyu

Kabardeyler veya Kabartaylar, Kuzey Kafkasya'nın yerlisi olan Çerkesleri oluşturan 12 boydan biridir. Rusya içindeki özerk Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti'ne adını veren halklardan biridir. Nüfuslarının bir kısmı başta Kabartay-Balkar Cumhuriyeti olmak üzere Kuzey Kafkasya ve Rusya Federasyonu içinde olmakla birlikte, büyük bir kısmı 19. yüzyıl sonunda yaşanan soykırım ve sonrasındaki Büyük Çerkes Sürgünü ile birlikte diyasporada yaşamaktadır. Türkiye, Mısır, Suriye ve Ürdün gibi Orta Doğu ülkeleri diyaspora Kabardeylerinin yoğunluk kazandığı yerler olmakla birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika'da da önemli sayıda Kabardey nüfusu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Kırım Tatarları</span>

Türkiye'deki Kırım Tatarları Kırım, Dobruca, Bulgaristan ve Bucak bölgelerinden Türkiye'ye göç etmiş olan Kırım Tatarları ve Romanya Tatarları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Orhaniye, Bandırma</span>

Orhaniye, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya halkları</span> gizlilik

Kuzey Kafkasya halkları, Çarlık Rusyası döneminde Kuzey Kafkasya’da yaşarlarken Kafkas-Rus Savaşında yenilmeleri üzerine 1864 Çerkes Sürgünü'nde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülüp tehcir ettirilen ve bugün diaspora olarak Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşayan Adığe ve Adığe olmayan Kuzey Kafkas halklarına Türkiye ve Ortadoğu'da verilen ortak ad. Çerkeslerin baskın unsurunu oluşturan Adığeler dışında ayrıca Kuzeybatı Kafkas dillerini konuşan Ubıhlar, Abazalar, Abhazlar; İran dillerini konuşan Osetler; Türk dillerini konuşan Karaçaylar, Balkarlar; Kuzeydoğu Kafkas dillerini konuşan Çeçenler, İnguşlar ve Dağıstan halkları da bu tanımlamaya girer. Sünni Müslümandırlar. Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.

Kanjal Savaşı; 1708'de Prens Kurğoko önderliğindeki Kabardey Çerkeslerinin, Kırım Tatarları ve Türklerden oluşan Kırım Hanı Kaplan Giray'in birliklerini mağlup ettiği bir savaş. 2013 yılında, Rusya Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü, Kanjal Savaşı'nın "Çerkes ve Osetlerin ulusal tarihinde büyük önem taşıdığını" belirtti.

Kurgoko Atajuko (Hatekhuşıko) (Kabardeyce: Кургъуокъуэ ХьэтIохъущокъуэ, Rusça: Кургоко Атажукин Kabardey baş prensi, Kazıy Atajuko'nun büyük oğludur.