İçeriğe atla

Yeşil çaylı dondurma

Yeşil çaylı dondurma
Yeşil çay dondurması
Alternatif isimMatcha dondurması
Ülke(ler)Japonya
TürüDondurma
Servis şekliSoğuk

Yeşil çaylı dondurma (Japonca抹茶アイスクリーム, romanize: Matcha aisu kurīmu) veya matcha dondurması (抹茶アイス, Matcha aisu), Japonya'da ve Doğu Asya'nın diğer bölgelerinde popüler olan bir dondurma aromasıdır. Yeşil çaylı dondurma, monaka formunda da satılmaktadır.

Yeşil çaylı dondurma, Batılı ülkelerde 1970'lerin sonlarından beri, özellikle Japon restoranlarında ve pazarlarında mevcuttu, ancak 1990'ların sonlarında daha yaygın hale geldi.[1]

Kaynakça

  1. ^ AMANDA HESSER (28 Ekim 1998). "Temptation; For Purists, Green Tea Ice Cream With an Asian Aura". The New York Times. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeşil çay</span>

Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay ve oolong kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çaylı, Zara</span>

Çaylı, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çaylı, Koyulhisar</span>

Çaylı, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çaylı, Çerkeş</span>

Çaylı, Çankırı ilinin Çerkeş ilçesine bağlı bir köydür.

Çaylı, Aydın ilinin Nazilli ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yüksel Aksu, yönetmen, senarist, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilköy, Dörtyol</span> Dörtyol, Hatay, Türkiyede mahalle

Yeşilköy, Hatay ilinin Dörtyol ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çaylı, İliç</span>

Çaylı, Erzincan ilinin İliç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Matcha</span> özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozu

Matcha, özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır. Maçça tozuna da “Maçça” denir.

<span class="mw-page-title-main">Warabimochi</span>

Warabimochi, pteridium nişastasından yapılmış ve kinakoya batırılmış jöle benzeri bir Japon tatlısıdır. Bu yapışkan pirinçten yapılan gerçek mochiden farklıdır. Özellikle Kansai bölgesi ve Okinawa'da yaz aylarında popülerdir ve genellikle Batı ülkelerindeki bir dondurma kamyonuna benzer şekilde kamyonlardan satılmaktadır. Yerel tada göre değişmekle birlikte, warabimochinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Popüler çeşitleri susam ve yeşil çaylıdır.

<span class="mw-page-title-main">Häagen-Dazs</span>

Häagen-Dazs 1961'de New York'taki Bronx semtin'de bulunan Reuben ve Rose Mattus tarafından kurulan bir Amerikan dondurma markasıdır. Sadece üç çeşniden: vanilya, çikolata ve kahveden başlayarak, şirket ilk perakende mağazasını 15 Kasım 1976-da Brooklyn, New York'ta açtı. Şu anda iş, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Japonya, İngiltere, Avustralya, Hindistan, Çin, Lübnan, Yeni Zelanda ve Brezilya dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde bayiliklere sahiptir. Şirket ayrıca kalıp dondurma, dondurmalı kek, sorbet, donmuş yoğurt ve roma dondurması (gelato) üretiyor.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma arabası</span> dondurmayı perakende satış noktası olarak satan, motorsuz, ticari bir araç

Bir dondurma arabası, dondurmayı perakende satış noktası olarak satan, motorsuz, ticari bir araçtır. Dondurma arabası genellikle yaz aylarında kullanılır ve genellikle kamusal alanda, parklarda, plajlarda, okullarda veya mahallelerde bulunur. Bazen hareket kabiliyetini artırmak için arabaya bisiklet takılır.

<span class="mw-page-title-main">Rus mutfağı</span>

Rus mutfağı, Rusya'nın farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Rus mutfağı, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Sibirya ve Uzak Doğu etkileri ile çeşitli olup temelleri, bol miktarda balık, domuz eti, kümes hayvanları, havyar, mantarlar, meyveler ve balın birleşimiyle, genellikle sert bir iklimde kırsal nüfusun köylü yiyecekleriyle atıldı. Çavdar, buğday, arpa ve darı mahsulleri, bol miktarda ekmek, krep, turta, tahıl, bira ve votka için gerekli malzemeleri sağlıyordu. Çorba ve güveçler, mevsimlik veya depolanabilir ürünler, balıklar ve etlere odaklanır. Bu tür yiyecekler, 20. yüzyıla kadar Rusların büyük çoğunluğunun temel malzemesi olarak kaldı. Sovyet mutfağının ise ayrı bir karakteri bulunmaktaydı.

Hüseyin Çaylı 29 Eylül 1974'te 6 yaşındaki Ergün Kahraman adlı erkek çocuğunu tecavüz edip öldürdü. Yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980-1984 arasında idam edilen 24'ü adli suçlu 50 mahkûmdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lohuk</span>

Lohuk (çevirme) veya çevirme tatlısı bir çeşit ağda tatlısıdır. Yunanistan kralı Otto'nun saray şekercisi Alman asıllı Friedrich Unger, 1835'te İstanbul'u ziyaret etmiş ve yazdığı Conditorei des Orients yemek kitabında sakız, meyve, çiçek, yemiş kullanılarak yapıldığını yazmıştır. Lohuk, esasında tıbbî bir ilâçtı. Bol şeker veya balla yapıldığından, zamanla hoş, lezzetli bir şekerleme olarak yapılmaya başlamıştır. Osmanlı'da merheme de lohuk denir.

<span class="mw-page-title-main">Mochi dondurması</span> geleneksel japon tatlısı

Mochi dondurması, Japon mochisinden yapılan dondurma dolgulu bir şekerlemedir. Japon asıllı Amerikalı iş kadını ve topluluk aktivisti Frances Hashimoto tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Uirō</span>

Uirō veya uirō-mochi (外郎餅), yapışkan pirinç unu ve şekerden yapılan buharda pişirilmiş geleneksel bir Japon kekidir. Mochiye benzer şekilde çiğnenebilir ve hafifçe tatlıdır. Lezzetleri arasında azuki fasulyesi ezmesi, yeşil çay (matcha), yuzu, çilek ve kestane bulunur. Nagoya özellikle uirōsuyla ünlüdür ve özellikle Yamaguchi ve Odawara'da olmak üzere diğer bölgesel versiyonları da vardır, ancak Odawara'nın uirōsu daha çok bir ilaç olarak bilinir. Japonya genelindeki geleneksel Japon şekerleme dükkanlarından satın alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hōjicha</span>

Hōjicha, Japon yeşil çayıdır. Kömür üzerinde porselen bir kapta kavrulmasından dolayı diğer Japon yeşil çaylarından farklıdır. Oksitlenmeyi önlemek ve diğer buharda pişirilen Japon çaylarının aksine, açık altın rengi elde etmek için 150 °C'de (302 °F) kavrulur. Genel olarak, bir hōjichanın tabanı ikinci hasattan veya sonrasından elde edilen yapraklardan oluşur.