İçeriğe atla

Yeşilçam Ödülleri

Yeşilçam Ödülleri
Tarih2008-2011
ÜlkeTürkiye Türkiye


Yeşilçam Ödülleri, TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenmiş, alanında yetkin isimlerden oluşan bir jürinin belirlediği ödül törenidir.[1] Ödül töreni, adını 1960'lı ve 1970'li yıllarda film şirketlerinin toplandığı Beyoğlu'ndaki Yeşilçam Sokağı'ndan alır.[1]

Ödül Kategorileri 
En iyi film
Yönetmen
Özgün Senaryo
Müzik
Görüntü yönetmeni
Kadın oyuncu
Erkek oyuncu
Yardımcı kadın oyuncu
Yardımcı erkek oyuncu
Turkcell İlk Film Özel Ödülü
Digiturk Genç Yetenek Ödülü

2008-2011 yılları arasında 4 yıl dağıtımı gerçekleşen ödüller, 2012'de (bir yıl süre ile) donduruldu.[2] 2016'da bu kez “Beyoğlu Sinema Ödülleri" adıyla devam edeceği duyuruldu.[3]

Eleme

Adaylar, 1 Ocak- 31 Aralık tarihleri arasına gösterime girmiş tüm Türk filmleri arasından seçici kurul ve ana jüri tarafından 2 aşamalı bir elemeden geçerek belirlenmekteydi.[4] Birinci aşamada; aynı yıl içinde vizyona girmiş olan filmlerin ekiplerinden oluşan ön jüri, kendi filmleri dışında diğer aday filmlere verdikleri oylar sonucu 9 ana dal için 5 er aday belirleniy ve bu adaylar belirtilen tarihte kamuoyuna duyurulurdu. İkinci aşamada ise yine ön jürinin olduğu; başta sinema kurumları olmak üzere iş, kültür, sanat ve medya alanındaki kamuoyu önderlerinin de katılımıyla daha geniş bir jüri görev alırdı.[4]

Ödüller

Destekleyenler

Yeşilçam Ödülleri'ni BSB, ÇASOD, Film-Yön, FİYAB, FİYAP, Sen-Der, SESAM, SETEM, SEYAP, Sine-Bir, SODER, TESİYAP ve Sine-Sen'in yer aldığı Ulusal Sinema Platformu desteklemekteydi.[1] Altınbaş ödül töreninin yarışma sponsorluğunu, Digitürk ise kurumsal sponsorluğunu üstlenmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c Erkan Aktuğ (8 Mart 2008). "And the Yeşilçam goes to...*". Radikal. 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2008. 
  2. ^ ""Yeşilçam Ödülleri" düzenlenmeyecek". www.aa.com.tr. Anadolu Ajansı. 21 Şubat 2021. 22 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  3. ^ "'Yeşilçam Ödülleri' geri dönüyor | Kültür Sanat Haberleri". Yeni Şafak. 3 Haziran 2016. 22 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b "Türkiye'nin en genç görüntü yönetmeni". Milliyet. 10 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Adile Naşit</span> Türk sinema sanatçısı (1930–1987)

Adile Naşit gerçek adıyla Adela Özcan, Türk sinema oyuncusu, tiyatro sanatçısı ve televizyon sunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bilal İnci</span> Türk aktör

Bilal İnci, Türk sinema oyuncusu ve yönetmendir.

Şevket Altuğ, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1947'da Los Angeles'ta uluslararası yapımlara verilmeye başlanan ödüldür. Ödül, önceki yıllarda Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü olarak anılırken 92. Akademi Ödülleri töreni ile birlikte "En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü" olarak anılmaya başlandı.

1. Yeşilçam Ödülleri, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Beyoğlu Belediyesince, Turkcell'in sponsorluğunda düzenlenen ödüllerdir.

<i>Issız Adam</i> 2008 yapımı Türk filmi

Issız Adam, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı 2008 yapımı Türk melodram sinema filmi. Başrollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal'ın paylaştığı film, Alper adlı bir aşçı ile çocuk kostümleri tasarlayıp dikmekle uğraşan Ada adlı genç bir kızın aşklarının özelinde modern yaşamın insanları nasıl yalnızlaştırdığı anlatır. Çekimleri beş hafta süren film, 7 Kasım 2008 tarihinde Türkiye'deki sinemalarda gösterime girdi. Türk izleyicisinden büyük ilgi görerek Türkiye'deki 15. haftasında 2 milyon 765 bin seyirciye ulaştı.

2. Yeşilçam Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) organizasyonu ile düzenlenen ve 3 Mart 2009 tarihinde sahiplerini bulan Yeşilçam Ödülleri'nin ikincisidir. İki aşamalı bir seçici kurulun değerlendirmesi sonucu 11 dalda ödül verildi.

Türkiye'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları; Türkiye'nin, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi Ödülleri kapsamında verilen En İyi Uluslararası Film Ödülü için gerçekleştirdiği başvuru süreçleridir. Ödül; çoğu İngilizce dışında olan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen ve uzun metrajlı sinema filmlerine verilmektedir. Uzun metrajlı bir filmin süresi, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından "40 dakika ve üzeri" olarak belirlenmiştir.

<i>Nefes: Vatan Sağolsun</i> 2009 yapımı Türk filmi

Nefes: Vatan Sağolsun, 2008-2009 yıllarında Antalya ilinin Kemer ilçesindeki Tahtalı Dağı'nda çekilen, yönetmenliğini Levent Semerci'nin üstlendiği Türk filmidir. Oyuncuları Türkiye'nin çeşitli konservatuvarlarında öğrenim gören öğrencilerden seçilmiş olan Nefes: Vatan Sağolsun, 16 Ekim 2009 günü gösterime girmiştir. Film, Türkiye'nin Güneydoğu'sunda, Irak sınırına yakın bir bölgede görevli bir yüzbaşı ve onun komutasındaki 40 askeri anlatmaktadır.

3. Yeşilçam Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) organizasyonu ile düzenlenen Yeşilçam Ödülleri'nin üçüncüsüdür. 3. Yeşilçam Ödülleri'nin 11 kategorideki 5'er adayı, Cansu Dere ve Sinan Tuzcu'nun sunduğu, 22 Şubat 2010 tarihinde Ghetto'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Ödül töreni ise 23 Mart 2010'da yapıldı ve televizyonda canlı yayınla NTV'de yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Cem Yılmaz</span> Türk komedyen, oyuncu, senarist, karikatürist, yapımcı ve yönetmen

Cem Yılmaz, Türk karikatürist, komedyen, stand-up sanatçısı, sinema oyuncusu, senarist, film yapımcısı ve yönetmenidir. Ayrıca müzik ile uğraşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">4. Yeşilçam Ödülleri</span>

4. Yeşilçam Ödülleri, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Beyoğlu Belediyesince, Kültür ve Turizm Bakanlığı Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenecek ödüllerdir. 16 Şubat 2011 tarihinde Rahmi M. Koç Müzesi'nde adayların açıklandığı gecenin sunuculuğunu Engin Altan Düzyatan ve Bergüzar Korel yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">32. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">Film Yapımcıları Meslek Birliği</span>

Film Yapımcıları Meslek Birliği veya kısaca FİYAB, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5101 sayılı kanunlara dayanılarak 28 üye tarafından kurulmuş meslek birliğidir. FİYAB, Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu üyesidir.

18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, 22 Nisan 2013 tarihinde tiyatro ve sinema oyuncusu Sadri Alışık anısına verilen ödüllerdir. Ödüller Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu'nda Yekta Kopan'ın sunuculuğunu yaptığı törende sahiplerini bulmuştur.

25. Akademi Ödülleri töreni 19 Mart 1953'te, Hollywood'daki RKO Pantages Theatre'da ve New York City'deki NBC International Theatre'da gerçekleşti.