İçeriğe atla

Yaşasın Belarus!

Yaşasın Belarus! veya Çok yaşa Belarus! (Belarusça: Жыве Беларусь!), Belaruslu demokrat ve milliyetçi muhalif kesimler tarafından kullanılan slogan. Slogan, milli duyarlılığı canlandırmayı ve Belarusluların ülkenin, dilin ve milli kültürün özgürlüğü ve bağımsızlığı adına birleşmelerini amaçlar.[1]

Tarihi

Sloganın kökeni 1863-1864 isyancı hareketine dayanır.[1]

Belaruslu şair Yanka Kupala, 1905-1907 yılları arasında yazdığı bir şiirini "Bu, Belarus'un yaşadığı bir çığlıktır" sözüyle sonlandırdı.[2]

Aralık 1917'de Birinci Tüm-Belarus Kongresi, üzerinde "Yaşasın Özgür Belarus!" Yazılı bir bayrakla gerçekleşti.[3]

Bayrak, devletin resmi gazetesi olan Narodnaya Gazeta'nın logosunda yer alır. Öte yandan, ülkede muhalif aktivistlerin gösterilerde sloganı kullandıkları gerekçesiyle tutuklandıkları vakalar görülür.[4][5][6]

Slogan, 2020-21 Belarus protestoları sırasında Aleksandr Lukaşenko muhalifleri tarafından yaygın olarak kullanıldı.[7][8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Аляксей Каўка. Жыве Беларусь! // Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. У 6 т. Т. 3: Гімназіі — Кадэнцыя / Беларус. Энцыкл.; Рэдкал.: Г. П. Пашкоў (гал. рэд.) і інш.; Маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн.: БелЭн, 1996. С. 377. (Belarusça)
  2. ^ "Гэта крык, што жыве Беларусь". 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  3. ^ "Первый Всебелорусский съезд". 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Согласно милицейскому протоколу, глухонемой «выкрикивал антигосударственные лозунги "Жыве Беларусь!"»". «Салідарнасць». 22 Aralık 2010. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  5. ^ "Племяннику Козулина дали 7 суток за лозунг «Жыве Беларусь!»". «Комсомольская правда». 24 Mart 2006. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2015. []
  6. ^ "Няхай «жыве», если «за»". «БелГазета», №28 (598). 16 Temmuz 2007. 15 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2015. 
  7. ^ "Shocked by violence, Belarusians lose their fear". 13 Ağustos 2020. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020 – www.bbc.com vasıtasıyla. 
  8. ^ "People are seeking change in Belarus. Instead, they're being mercilessly beaten and detained ǀ View". euronews. 13 Ağustos 2020. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

Tamara Nikolaevna Niznikova, Belaruslu-Sovyet opera şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nestser Sakalouski</span>

Nestser Sakalouski, Beyaz Rus Sovyet besteci. Günümüzün Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı marşında kullanılan Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın müziğini besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus hükûmeti</span>

Belarus hükûmeti, , Belarus'ta devlet iktidarının yürütme organıdır ve Belarus Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Hükûmet başkanı, hükûmetin ana gündemini yöneten ve bakanları yönlendiren Belarus Cumhurbaşkanıdır. Belarus Ulusal Meclisi, Belarus Yüksek Sovyeti'nin devamıdır ve Belarus için işleyen parlamento görevi görür.

<span class="mw-page-title-main">BelEkspo</span>

BelEkspo ; BelEkspa, BelExpo veya uzun adıyla BelEkspo Ulusal Sergi Merkezi, Belarus'un başkenti Minsk'te yer alan ulusal fuar ve sergi merkezi. 1998 yılında şu anki adını aldı. Merkezin önünde yer alan Devlet Bayrağı Meydanı'nda Belarus bayrağı dalgalanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikalay Huseu</span>

Mikalay İvanaviç Huseu,, Sovyet Beyaz Rus ressam, grafik tasarımcısı ve öğretmen. Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağının tasarımcısıdır. Günümüzde kullanılan Belarus bayrağında da Huseu'nun tasarımı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Rassadzin</span>

Syarhey Yauhenaviç Rassadzin ya da Rusça adı ile Sergey Yevgenyeviç Rassadin, - Beyaz Rus tarihçi, arkeolog, bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Klaudziy Duj-Duşeuski</span> Beyaz Rus mimar, diplomat ve gazeteci

Klaudziy Stsyapanaviç Duj-Duşeuski, Beyaz Rus mimar, diplomat ve gazeteci. Bazı kaynaklarda 1917 yılında Belarus bayrağı olan beyaz-kırmızı-beyaz bayrağın yaratıcısı olduğu ifade edilir, ancak başka iddialar da vardır.

Mihail Katsar, Sovyet Beyaz Rus sanat tarihçisi doktoru, profesör. Katsar'ın kardeşi Matrona Markeviç Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağında ve ardından 1995 referandumunda kabul edilen Belarus bayrağında kullanılan süsleme deseninin tasarımcısıdır.

<i>Babka</i>

Babka Belarusça: Бабка) veya Polonya'daki adıyla babka ziemniaczana, Belarus'ta ve Polonya'da popüler olarak tüketilen tuzlu bir yemektir. Rendelenmiş patates, yumurta, soğan ve tütsülenmiş, haşlanmış veya kızarmış domuz pastırması ve sosislerden yapılır. Fırında çömlekte pişirilir ve genellikle ekşi krema ile servis edilir. Tarif ve pişirme yöntemine bağlı olarak, lapa turtası veya ağır patates pudingi de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">2020-21 Belarus protestoları</span>

2020-21 Belarus protestoları, Belarus hükûmetine ve devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya karşı devam eden bir dizi siyasi gösteridir. Belarus demokrasi hareketinin bir parçası olan gösteriler, Lukaşenko'nun görevde altıncı dönemini tamamladığı 2020 Belarus devlet başkanlığı seçimi öncesinde ve sırasında gerçekleşmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Belarus demografisi</span>

Belarus demografisi, nüfus artışı, nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim seviyesi, sağlık, ekonomik durum, dini bağlantılar ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere Belarus nüfusunun demografik özellikleriyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Litvanya ilişkileri</span>

Belarus-Litvanya ilişkileri, Belarus ve Litvanya arasındaki dış ilişkilerdir. Ülkeler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre sonra, 24 Ekim 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. İki ülke 680 kilometre ortak sınırı paylaşıyor. Vilnius, Avrupa Beşeri Bilimler Üniversitesi, Svyatlana Tsihanouskaya gibi Belaruslu mülteciler gibi çok sayıda Belarus sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. İki ülkenin Konstanti Kalinovski gibi paylaştığı ulusal kahramanların izlerinin yanı sıra Litvanya, Belarus edebiyatının doğum yeri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Latuşka</span> Belaruslu diplomat ve siyasetçi

Pavel Paulaviç Latuşka, Rusça: Па́вел Па́влович Лату́шко, romanize: Pavel Pavloviç Latuşko); d. 10 Şubat 1973, Minsk), Belaruslu bir siyasetçi ve diplomattır. 2009-2012 yılları arasında Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak görev yaptı.