İçeriğe atla

Yaşar Çorbacıoğlu

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu (d. 1939, Hemşin, Rize), Türk tulumcudur.[1] Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Hayatı

Çorbacı, Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak 1939'da Nurluca köyünde dünyaya geldi. 1958-59 yıllarında Meteoroloji radyosunun Trabzon, Rize ve Artvin gecelerinde tulum çalmaya başladı. Gelibolu'da 24 ay askerlik yaptıktan sonra, Ankara'ya dönüp radyolarda tulum çalmaya devam etti. 1964'te Ankara Radyosu'nun düzenlemiş olduğu bir Avrupa Turnesi'ne Karadeniz'i temsilen gönderdilen gönderilen grupta yer aldı. Sonraki yıllarda Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Yugoslavya ve İsviçre'ye gidip tulum çaldı. Türkiye'ye döndükten sonra iki plak çıkardı ve İstanbul'da Sağlam Plak, Harika Plak ve Senseç Müzik şirketlerine kaset yaptırdı. 1985'te Rize'de Kurtuluş İlkokulu'nda, sonrasında Trabzon Kız Sanat Okulu'nun folklor grubunu çalıştırdı. 2013'te Tulum'un Sesi, 2014'te Bizim Oralar albümünü çıkardı.[2] Çorbacı'nın bazı tulum kayıtları Almanya'daki DOMiD arşivlerinde saklanmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Samson, Jim (2021). Black Sea Sketches: Music, Place and People. Routledge. ISBN 1000340171. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  2. ^ "Yaşar Çorbacı". kuzeymavi.com. 4 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  3. ^ Greve, Martin (2006). Almanya'da hayali Türkiye'nin müziği. İstanbul Bilgi Üniversitesi. ss. 78, 488. ISBN 9756176555. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

3 Hürel veya 3 Hür-El, Onur (1948), Haldun (1949) ve Feridun Hürel (1951) kardeşler tarafından 1970 yılında Trabzon'da kurulan Anadolu rock grubu.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

Mehmet Attila Özdemiroğlu, Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Gayda</span>

Gayda, kamıştan yapılmış çift düdük ve tulumdan oluşan, tiz sesli, nefesli bir çalgı. Trakya, Bulgar, Makedon ve İskoçların millî çalgısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ferman Akgül</span> Türk müzisyen

İbrahim Ferman Akgül, Türk sanatçıdır. Rock grubu maNga'nın solisti ve şarkı yazarı olarak tanınmıştır. Yürüyorum İçimde adlı bir solo albümü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Tayfur</span> Türk müzisyen

Ferdi Tayfur, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, sinema yönetmeni ve oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Pinhâni</span> Türk müzik grubu

Pinhâni, 5 Nisan 2004'te Zeynep Eylül Üçer ve Sinan Kaynakçı tarafından kurulan, alternatif rock türünde müzik yapan bir Türk müzik grubu. Aynı zamanda "Kavak Yelleri" adlı dizinin müziklerini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muazzez Abacı</span> 1947 doğumlu Türk şarkıcı

Muazzez Abacı ya da tam adıyla Hicran Muazzez Abacı, Türk şarkıcı. Klasik Türk müziği şarkıcısı olan Abacı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan devlet sanatçısı unvanına 1998'de lâyık görülmüştür.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

Ceylan ya da tam adıyla Ceylan Avcı, Zaza asıllı Türk halk müziği ve arabesk müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Picoğlu Osman</span>

Picoğlu Osman, Çepni-Türk kemençe sanatçısı ve bestekârı. Kısa bir süre TRT Ankara Radyosunda çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.