İçeriğe atla

Yaşar Kutluay

Yaşar Kutluay (d. 1931, Silifke) Türkiye’de İslam Mezhepler Tarihi alanında çalışmalar yapmış bir ilahiyat akademisyenidir. Kutluay’ın bu alanda ilk çalışması İslamiyette İtikadi Mezheplerin Doğuşu adlı eseridir. Bu çalışmadan sonra mezheplerin tarihiyle birlikte günümüzdeki durumunu da inceleyen Tarihte ve Günümüzde İslam Mezhepleri adında bir kitap yazmıştır. Ardından da alanında ilk olan bir çalışmaya imzasını atmış ve İslam Mezhepleri ile Yahudi Mezheplerini tanıttıktan sonra iki dinin mezheplerini karşılaştırmaya tabi tutmuştur ve Theodor Herzl'den çeviri ile Siyonizm ve Türkiye isimli eseri yazmıştır. Daha başka çok eseri de bulunan ve bu arada 1961 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın reorganizasyonunda önemli görevler üstlenen Yaşar Kutluay 1961 yılında Prof. Dr. Hüseyin Atay ile birlikte Kur’an’ın Türkçe mealini hazırlayarak Kur'an'ın anlaşılmasında katkıda bulunmuştur.

Hayatı

Yaşar Kutluay, 1931 yılında Silifke’de doğdu. İlk ve Orta tahsilini Mersin’de tamamladıktan sonra Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. 1949 yılında öğrenime açılmış olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk öğrencilerindendir. 1954 yılında bu fakültede Mezhepler Tarihi Kürsüsünde asistan olarak göreve başlamış, 1958 yılında doktorasını tamamlamıştır. 1964 yılında Doçent unvanını kazanmıştır. Arapça, İngilizce ve Farsçayı iyi bilen Yaşar Kutluay İbranice ve İtalyancayı da anlardı.

Dinlenmek amacıyla ailesiyle birlikte gittiği Silifke’nin Taşucu Beldesinde 12 Aralık 1969 günü bir balıkçı motoru ile açıldığı Akdeniz’de çıkan bir fırtına sonunda kaybolmuş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştır. Yaşar Kutluay evliydi ve iki erkek çocuğu vardı.

Eserleri

Telif eserleri

  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dergisi İslamiyette İtikadi Mezheplerin Doğuşu,
  • Tarihte ve Günümüzde İslam Mezhepleri,
  • İslam ve Yahudi Mezhepleri,
  • Ayrıca Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi ve Haftalık Devlet Dergisinde yayınlanmış çok sayıda ilmi makalesi vardır.

Tercümeler

  • Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Meali (Diyanet İşleri Başkanlığının yetkilendirmesiyle Prof.Dr. Hüseyin Atay ile birlikte),
  • Siyonizm ve Türkiye (İbranice’den Theodor Herzl'den),
  • İslam Düşüncesi ve Tarihteki Yeri (De Lacy O'Leary, Prof.Dr. Hüseyin Yurdaydın ile birlikte İngilizceden),
  • İslam Felsefe Tarihi (T.J De Boer, Arapçadan),
  • Sapıklarla Dinsizlerin Çeşitli Mezhepleri (Ebu Muhammed Osman bin Abdullah bin el Hasan el-Iraki el-Hanefi, Arapçadan).
  • Hasan Basri’nin Kader Hakkında Halife Abdülmelik bin Mervan’a Mektubu (Lütfi Doğan ile birlikte Arapçadan)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neml Suresi</span> Kuranın 27. suresi

Neml Suresi Kur'an'ın 27. suresidir. Sure 93 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Fatiha Suresi</span> Kuranın ilk suresi

Fatiha Suresi, Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Suresi</span> Kuranın 112. suresi

İhlas Suresi, Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nahl Suresi</span> Kuranın 16. suresi

Nahl Suresi, Kur'an'ın 16. suresidir. Sure, 128 ayetten oluşur.

Kelâm ya da İlm-i Kelâm ; İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.

Müftü, il ve ilçelerde Müslümanların din işlerine bakan, fetva verebilen görevli. Sadece İlahiyat Fakültesi mezunları müftü olabilir. Müftünün İslami ilimler yönünden kendini geliştirmiş olması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Hanbelilik</span> Sünni İslamda bir fıkıh mezhebi

Hanbelî mezhebi veya Hanbelîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanbelilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini kurucusu olan Ahmed bin Hanbel'den (780-855) alır. Hanbelilik mezhebinin, Suudi Arabistan başta olmak üzere, Kuveyt, Bahreyn gibi körfez ülkelerinde ve yer yer Irak'ta mensupları bulunmaktadır. Selefilik ve Vehhabîlik bu mezhebin alt kolları olarak ortaya çıkmıştır. Sünnilik içerisinde en az takipçisi bulunan mezheptir.

Ethem Ruhi Fığlalı, Türk ilâhiyatçı, akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Nuri Öztürk</span> Türk İslam felsefesi profesörü, ilahiyatçı, gazeteci, avukat ve yazar (1951–2016)

Yaşar Nuri Öztürk, Türk İslam felsefesi ve ilahiyat profesörü, yazar, gazeteci, avukat, televizyon programcısı, siyasetçi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin kurucu dekanıdır. Türkiye'de "Kur'an Müslümanlığı" düşüncesinin öncü isimlerinden biri olan Yaşar Nuri Öztürk, Türkiye başta olmak üzere ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da "İslam ve insan hakları" ile ilgili birçok konferans verdi. Çoğunluğu İslam hakkında olan birçok kitap yazdı. İslam'ı ve Kur'an'ı anlamaya yönelik kaleme aldığı birçok kitabı ve makalesinin yanı sıra siyaset, sosyoloji ve tarih konulu kitaplar da yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Tin Suresi</span> Kuranın 95. suresi

Tin Suresi, Kur'an'ın 95. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur.

İslam mezhepleri, başlangıçta İlk dönemlerde Ali ile Muâviye b. Ebû Süfyân arasındaki savaş ve İslâm toplumundaki bölünme Ehl-i Sünnet, Şîa ve Hâricîler şeklinde ilk mezhepsel ayrışmayı beraberinde getirmiştir.

Günay Tümer Türk akademisyen.

Kur'an mucizeleri ya da orijinal adıyla Îcâzü'l-Kur'ân, İslam peygamberi Muhammed'in ümmi olduğu inancıyla birlikte, Kur'an'ın söz söyleme sanatı, gelecekten haber verme, yazılım zamanındaki bilimsel seviyenin çok ilerisinde bilimsel temellere dayalı alegorik anlatımlar ve ifadeler içerdiği inancıyla ileriki zamanlardaki gelişmelerin bu ifadeleri doğruladığı, dolayısıyla Kur'an'ın taklit edilemez ve insanüstü bir kaynaktan geldiğine verilen isimdir. İslam'a göre eski peygamberlere verilen mucize gösterme yetkisi Muhammed'e gelince, bu, mucize kitap şeklinde ortaya çıkar.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

Hüseyin Atay, Türk akademisyen, müfessir, kelâmcı ve ilâhiyatçı.

İslam ilimleri ya da İslami ilimler, İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an ve Sünnet'ten doğmuş olan bilim dallarıdır. Bu ilim dalları şunlardır.

Mehmet Nuri Yılmaz, Türk ilahiyatçı ve 15. Diyanet İşleri Başkanıdır.

Feyz'ül Furkan Kur'an-ı Kerim Meali, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli tarafından 1980 ile 1985 yılları arasında yazılmış olup 1989'da Kılıç Yayınevi tarafından basılmıştır. İlk baskısı beş bin adet yapılmış, basıldığı yıl tükenmiştir. Feyizli mealini dört yılda günde 6 ilâ 12 saat çalışarak hazırlamıştır.