Yağıbasan Medresesi
Dânişmendliler Beyliği zamanında Nizâmeddin Yağıbasan tarafından yaptırılan ve aynı isimle anılan 2 medrese bulunmaktadır:
- Yağıbasan Medresesi (Tokat, merkez)
- Yağıbasan Medresesi (Tokat, Niksar)
Dânişmendliler Beyliği zamanında Nizâmeddin Yağıbasan tarafından yaptırılan ve aynı isimle anılan 2 medrese bulunmaktadır:
Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.
Niksar, Tokat ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin merkezi olan bir yerleşim yeridir. 1891 yılından beri belediye teşkilatına sahiptir.
Molla Hüsrev d. Karkın - ö. 1480, İstanbul) Fıkıh alimi ve devlet adamı.
Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.
II. Kılıç Arslan (Arap alfabesiyle: عز الدين قلج أرسلان بن مسعود Türkiye Selçuklu Devleti'nin sultanıdır. Babası I. Rükneddin Mesud'un yerine tahta çıkmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde ilk kez altın sikke basımı onun hükümdarlığındadır.
Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Elazığ, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir. II. Kılıçarslan tarafından yıkılmıştır. İlk başkenti Niksar olup sonraki başkenti Sivas'tır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne katılan ilk Türk beyliğidir.
Yağıbasan, Van ilinin Çaldıran ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.
Yağıbasan ya da Nizameddin Yağıbasan Danişmendliler'in Sivas kolunun hükümdarı.
1074-1178 yılları arasında önce Malatya, 1095'ten sonra da Niksar merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bu Anadolu beyliğini yöneten beyler hükümdar oldukları yıllar itibarıyla şu şekildedir:
Kemalpaşazâde veya İbn-i Kemal, Osmanlı devleti şeyhülislamı ve tarihçidir.
Gök Medrese, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir Anadolu Selçuklu medresesidir. 1277'de iki katlı bir yapı olarak inşa edildi. 1926'dan 2012'ye kadar arkeoloji ve etnografya müzesi olan Tokat Müzesi'ne ev sahipliği yaptı. 2021-2023 yılları arasında medresede restorasyon çalışmaları yürütüldü.
Yağıbasan, Kars ilinin Sarıkamış ilçesine bağlı bir köydür.
Niksar Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 540 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.
Yağıbasan Medresesi ya da Çukur Medrese, Dânişmendliler Beyliği döneminde Tokat'ta ve inşa edilen medrese.
Yağıbasan Medresesi, Dânişmendliler Beyliği döneminde Tokat'ta ve Niksar'da inşa edilen medreselerden birisidir. Türkler tarafından Anadolu'da inşa edilen ilk medrese olarak bilinmektedir.
Bu liste, Türkiye'de Anadolu Selçukluları döneminde inşa edilmiş medreseleri gösteren referans bir listedir.
Hatuniye Medresesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
Melik Zünnun, Danişmendlilerin beşinci hükümdarıdır.