İçeriğe atla

Yazı tipi

Beş farklı yazı tipinde ("yazı tipi") "Schriftbild" kelimesi.

Yazı tipi, harf karakterin belirli bir boyut, ağırlık ve stilidir. Her yazı tipi, her bir glif için bir tür ("sıralama" olarak adlandırılan) eşleşen bir tür kümesi ve genel bir tasarımı paylaşan bir dizi yazı tipinden oluşan bir yazıdır.[1]

Modern kullanımda, dijital tipografinin ortaya çıkmasıyla birlikte, "yazı tipi" genellikle "harf karakteri" ile eş anlamlıdır. Her stil ayrı bir "yazı tipi dosyasında" örneğin, "Bulmer" yazı tipi, "Bulmer roman", "Bulmer", "Bulmer bold" ve "Bulmer genişletilmiş" yazı tiplerini içerebilir; ancak "yazı tipi" terimi, bunlardan birine ya da tüm yazı tipine uygulanır.

Hem geleneksel dizgi biçimlerinde hem de modern kullanımda, "yazı tipi" sözcüğü, yazı tipi tasarımının dağıtım mekanizmasını ifade eder. Geleneksel dizgide yazı tipi metal veya ahşaptan yapılır. Bugün, yazı tipi dijital bir dosyadır.

İsrailli tipograf Henri Friedlaender Hadassah Hebrew yazı eskizlerini inceliyor. Dizi 1978'de Motza Illit'de (Kudüs yakınlarında) yaptığı çalışmada çekildi.

Metal türü

Çeşitli yazı tiplerini kullanan bir açık artırmada reklam veren 1910 tipo baskı posteri

Manüel baskıda (tipo baskı) evde "yazı tipi" kelimesi, tüm sayfanın harf karakteri için kullanılabilecek eksiksiz bir metal tipi kümesini ifade eder. Büyük ve küçük harfler isimlerini alır, bu durumda metal tip manuel dizgi için yer alır: daha uzak büyük harf veya daha yakın küçük harftir. Aynı ayrım, majuscule ve minuscule terimleriyle de ifade edilir.

Dijital bir yazı tipinden farklı olarak, metal bir yazı tipi her karakterin tek bir tanımını içermez, ancak yaygın olarak kullanılan karakterlerin (sesli harfler ve nokta gibi) daha fazla fiziksel yazı parçası içerecektir. Yeni satın alınan bir yazı tipi genellikle (örneğin bir Roma alfabesinde) 12pt 14A 34a olarak satılır, bu da 14 büyük harf "A" içeren 12-nokta yazı tipi ve 34 küçük harf "A"'dır.

Karakterlerin geri kalanı, o dildeki harflerin dağılımı için uygun miktarlarda sağlanacaktır. Dizgede boşluklar ve satır yüksekliği aralayıcıları gibi bazı metal türü karakterler belirli bir fontun parçası değildi, ancak herhangi bir fontla kullanılabilecek genel parçalardı.[2] Satır aralığı için hala "önder" denir, çünkü satır aralığı için kullanılan şeritler kurşundan yapılmıştır (diğer parçalar için kullanılan daha sert alaşımdan ziyade). Bu boşluk şeridinin "kurşun" dan yapılmasının nedeni, kurşunun geleneksel dövme metal tipi parçalardan (kısmen kurşun, antimon ve kalay) daha yumuşak bir metal olması ve baskıda "kilitlendiğinde" daha kolay sıkışmasıdır.

1880'lerde-1890'larda, türün ayarlandığı gibi, parça parça (Monotype teknolojisinde olduğu gibi) veya bir bütün tip satırlarda kullanıldığı "hot lead" dizgisi icat edildi.

Kaynakça

  1. ^ Simms, Karen (25 Eylül 2019). "Karen Simms". Authors group. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022. 
  2. ^ "Basic Letterpress Tools". 24 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2008. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unicode</span> endüstri standartı

Unicode Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen ve her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir endüstri standardıdır. Sistemin amacı farklı karakter kodlama sistemlerinin birbiriyle tutarlı çalışmasını ve dünyadaki tüm yazım sistemlerinden metinlerin bilgisayar ortamında tek bir standart altında temsil edilebilmesini sağlamaktır. Evrensel Karakter Kümesi (UCS) olarak bilinen ISO/IEC 10646 standardı ise, her iki organizasyonun işbirliği ile aynı sayısal karşılıkları taşımaktadır. Unicode, son sürümü itibarıyla 129 farklı modern ve tarihî yazım sistemine ait 120.000'den fazla karakteri ve emoji gibi çeşitli sembol kümelerini kapsamaktadır.

Grafoloji, el yazısından karakter tahlili yapmaya çalışan bir çalışma sahası. Grafolojistlere göre, diğer davranış şekilleri gibi, el yazısı da insanın kişiliği hakkında bilgi vermektedir. Bu teori her şahsın belirli bir şahsiyet ve davranışlarında devamlılık göstereceğini kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

Tipografi, birden fazla anlamı olan bir terimdir: geleneksel anlamıyla yazılı ve basılı malzemenin tasarımını ifade eder. Basın ve yayın literatüründe tipografi, el yazısının aksine, elektronik ve basılı yazı anlamına gelir.

Noktalama işaretleri; duygu ve düşüncelerin daha açık ifade edilmesi, tümcenin yapısı ve duraklama noktalarını belirlemek, okuma ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlerdir.

Süryani alfabesi, MÖ 2. yüzyıldan itibaren Mardin'de Süryanice için kullanılan bir alfabedir. Bu yazı sistemi, Arami alfabesinden türeyen Sami ebcedlerden biri olup Fenike, İbrani ve Arap alfabesi ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

Ortografi, bir dilin yazı sistemini ve bu sistemin kurallarını ifade eden terimdir. Bu kurallar, dilin kelimelerinin nasıl yazılacağını belirler ve genellikle harflerin kullanımı, noktalama işaretleri, büyük/küçük harf kullanımı ve yazım kurallarını içerir. Ortografi, dilin yazılı biçiminin standartlaşmasını sağlar ve dilin doğru ve tutarlı bir şekilde yazılmasına yardımcı olur.

Rika, rıka veya rik’â, Nesih'in dendansız, yuvarlak ve kıvrak bir türüne verilen ad ve Arap harflerinin en çok kullanılan el yazısı biçimidir.

Dizgicilik metin malzemesinin, matbaada basılmak üzere, harfler ve boşluk (espas) gibi özel işaretleri temsil eden ayrık birimlerin (karakter) kullanılmasıyla, düzenlenmesidir. Yazının bütün olarak bir yüzeye kazındığı taş baskı gibi tekniklerde geçerli olmayan bu işlem, Gutenberg tarafından hareketli harflerin icadı ve modern anlamda matbaacılığın başlangıcıyla 15. yüzyılda doğmuştur.

Epigrafi; yazıtları, kitabeleri ve tarihi yapıtlardaki yazıları inceleyen bilim dalıdır. Yazıt bilimi, tarihe yardımcı bilim dalıdır. Bu bilimle uğraşan kişilere yazıt bilimci veya epigrafist denir.

<span class="mw-page-title-main">Delikli kart</span>

Delikli Kart, üzerindeki belirli noktalara açılan delikler sayesinde sayısal bilgi taşıyabilen karton parçaları. Günümüzde bir veri saklama aracı olarak modası geçmiş olmakla birlikte, 19. yüzyıl boyunca dokuma tezgâhlarını denetlemekte ve 20. yüzyılda hesap makinalarında ve bilgisayarlarda kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaligrafi</span>

Kaligrafi ; yazı karakter ve unsurları kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir el sanatı çeşidi. Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir. Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir. Belirli bir yazı stili, yazı tipi, hat türü, el veya alfabe gibi tanımlanabilir. Hat sanatı kaligrafi sanatı ile karıştırılmaktadır. Hat, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze gelmiş olan ve Arap harfleri ile icra edilen bir kaligrafi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz maymun teoremi</span> Bir matematik teoremi

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basan bir maymunun belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Amblem</span> Görsel simge

Amblem ya da belirtke, bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir.

Tipografide, harf karakteri, her biri ortak tasarım özelliklerini paylaşan gliflerden oluşan bir veya daha fazla yazı kümesidir. Bir yazı yüzeyinin her yazı tipi, belirli bir ağırlık, stil, yoğuşma, genişlik, eğik çizgi, italikleştirme, süsleme ve tasarımcı veya dökümhaneye sahiptir. Örneğin, "ITC Garamond Bold Yoğunlaştırılmış İtalik", ITC Garamond'un kalın, yoğuşmalı, italik versiyonu anlamına gelir. "ITC Garamond Condensed Italic" ve "ITC Garamond Bold Condensed" den farklı bir yazı tipidir, ancak hepsi de aynı yazı tipi içindeki "ITC Garamond" yazı tipleridir. ITC Garamond, "Adobe Garamond" veya "Monotype Garamond" dan farklı bir yazı kalıbıdır.

Programlamada, beyaz boşluk tipografide yatay veya dikey alanı temsil eden herhangi bir karakter veya karakter dizisidir. Oluşturulduğunda, bir boşluk karakteri görünür bir işarete karşılık gelmez, ancak genellikle bir sayfadaki bir alanı kaplar. Örneğin, ortak boşluk sembolü U+0020   SPACE, Batı'da kelime bölücü olarak kullanılan betik metinde boş bir noktalama işareti temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Didot (yazı tipi)</span>

Didot, adını ünlü Fransız baskı ve yazı tipi geliştiren Didot ailesinden alan bir yazı tipi ailesidir. Sınıflandırma, modern veya Didone olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Harf biçimi</span>

Harf biçimi ya da harf formu, (İng. letterform), özellikle tipografi, paleografi, kaligrafi ve epigrafide bir harfin şeklini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Harf biçimi bir glif türüdür. Glifler soyut bir karakter ya da grafemi yazıya dökmenin somutlaştırılmış halidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca giriş yöntemleri</span>

Japonca giriş yöntemleri, bir bilgisayara Japonca karakterler girmek için kullanılır.