İçeriğe atla

Yazlık (kitap)

Yazlık
Yazlık kitap kapağı
YazarGülse Birsel
ÜlkeTürkiye
KonularGüncel, mizah
TürÖzel seri
Yayım2011
YayımcıTurkuvaz Kitap
Sayfa176
ISBN9786054505043
Seri
Hâlâ CiddiyimYazlık

Yazlık, gazeteci, yazar, senarist ve oyuncu Gülse Birsel'in yazdığı beşinci kitabıdır. Sabah gazetesinde yer alan köşe yazılarından derlediği kitapta güncel konuları mizah örgüsünde sunmaktadır.[1] İlk basımı Haziran 2011'de yapılan kitap pembe[2] ve yeşil[3] iki farklı kapak tasarımıyla okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

Yazara göre yazlıkçı ile tatilci kavramları Türk ulusu için ayrım arz etmektedir.

“Yazlıkçılıkla tatilcilik aynı şey değildir. Tatilci acele eder, yazlıkçı gevşektir. Tatilci sabahtan akşama kadar güneş kremi, beta karoten hapları, zeytinyağı, koka kola, kakao yağı gibi hızlandırıcılarla başka bir ırka aitmiş gibi görünmeye çabalar, yazlıkçı kitap okur. Tatilci sabahtan akşama kadar mayoyla dolaşır, geceleri gezer tozar. Yazlıkçı sabahtan tişörtünü, şortunu giyer, sallana sallana kahve içer, gazetesini okur. Akşam televizyon seyreder, sessiz film oynar, uyur... Tatilci bulunduğu sıcak iklim beldesinin bütün özelliklerini sınırlı zamanda yaşayabilmek için plan program yapar. Bütün plajlara gider, yeni açılan yerlere takılır, yerel yemeklerden tadar, koşturur durur. Yazlıkçı balkonunda mangal yapıp, esneye esneye salıncakta sallanır. Tatilci zamana karşı yarışmaktadır, yazlıkçı ise zaman öldürmektedir.”[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Radikal, BERRİN KARAKAŞ (11 Haziran 2011). ""Fazla yüz vermeyeceksin depresyona"". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2012. 
  2. ^ "Yazlık (Pembe Kapak)". 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2019. 
  3. ^ "Yazlık (Yeşil Kapak)". 6 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2019. 
  4. ^ Cumhuriyet Gazetesi, Ali Deniz Uslu Röportajı (19 Haziran 2011). "Velev ki Ciddiyim' yok satıyor". 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülse Birsel</span> Türk oyuncu ve senarist

Gülse Birsel, Türk oyuncu, sunucu, senarist ve köşe yazarıdır.

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

<i>Radikal</i> (gazete) günlük gazete (1996–2016)

Radikal, Doğan Yayın Holding'e ait günlük gazetedir. 1996'da yayın hayatına başlayan gazetenin basılı yayını Haziran 2014'te, dijital yayını Mart 2016'da son bulmuştur.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kitap</span> ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü

Kitap ya da betik, bir kenarından birleştirilerek dışına kapak takılmış, yani ciltlenmiş kâğıt, parşömen, vb. malzemeden üretilmiş üzeri baskılı sayfaların bir araya gelmesiyle oluşan okumalıktır.

Hakan Albayrak, gazeteci ve aktivisttir.

İsa Küçük, Türk bürokrat ve yazar.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

Güler Kömürcü, gazeteci, yazar

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<i>Aşk</i> (roman) Elif Şafakın bir romanı

Aşk, Elif Şafak'ın Mart 2009 tarihinde yayımlanan bir romanıdır. Kitap, giriş kısmında "Ya ortasındasındır aşkın, merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..." ibaresini taşımaktadır. İngilizce aslından Türkçeye çevirisini Kadir Yiğit Us yapmıştır.

<i>Sözcü</i> (gazete) günlük gazete

Sözcü, 27 Haziran 2007 tarihinde merkezi İstanbul olmak üzere kurulmuş Atatürkçü günlük gazete. Genel yayın yönetmenliğini Metin Yılmaz yapmaktadır.

Tuluhan Tekelioğlu Türk sunucu, yazar.

<i>İskender</i> (roman) Elif Şafak romanı

İskender, bir Elif Şafak romanı. Temmuz 2011'de Doğan Kitap tarafından yayımlandı. İngilizce olarak yazılan roman, Türkçeye Omca Korugan tarafından çevrildi. Diğer romanlarında olduğu gibi bunda da Şafak, tasavvufa bir alt damar olarak yer verdi ve İskender'i, önceki çalışmalarına göre edebi olarak çok daha "olgun bir ses" olarak yorumladı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Kitap</span>

Yeşil Kitap Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin yazdığı ve siyasi felsefesini anlattığı kitap. İlk kez 1975'te basıldı. Bütün Libyalılar için okuması zorunlu bir kitap olması amaçlanıyordu. 2011 Libya İç Savaşı sırasında göstericiler Yeşil Kitap'ın çok sayıda nüshasını yaktı. George Tremlett'e göre, devrimden önce Libyalı öğrenciler müfredat gereğince haftada iki saat bu kitabı derslerinde okurlardı.

<i>Türk Alfabesi</i> (kitap) Türkçe dilbilimi eğitim kitapçığı

Türk Alfabesi, Necmettin Sadık Sadak'ın yeni Türk harflerini tanıtmak amacıyla 1928 yılında yayımladığı 24 sayfalık dilbilimi eğitim kitapçığıdır.

Saf ve Düşünceli Romancı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un, Harvard Üniversitesi'nin Charles Eliot Norton Dersleri adlı konferans serisi için hazırladığı ders notlarından ve konuşma metninden oluşan, ilk olarak The Naive and the Sentimental Novelist adıyla İngilizce yayımlanan kitabıdır. Türkçe ilk baskısı 2011 yılının Eylül ayında İletişim Yayınları tarafından yapılan kitap yedi ana bölümden oluşmakta ve Pamuk'un edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak ortaya koymaktadır. Pamuk kitabı bir dönem birlikte yaşadığı Hint yazar Kiran Desai'ye ithaf etmiştir.