İçeriğe atla

Yazko Ortak Kitap

Yazko Ortak Kitap
EditörHayri Eroğlu, Gülşen Özbey, Mustafa Kemal Erdemol
KategorilerPolitika
SıklıkHaftalık
YayımcıYAZKO
İlk sayıHaziran 1984
Son sayıEkim 1984
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Yazko Ortak Kitap, Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1984 yılında yayınlanmış haftalık bir dergidir. Kitap formatında 80 sayfa olarak basılmıştır.

Tarihçe

Haftalık Yazko Somut dergisinin sıkıyönetim komutanlığınca yasaklanmasının ardından alternatif bir çözüm olarak düşünülen ortak kitap projesidir. Sıkıyönetim şartlarında yeni bir dergi izni almanın olanıksız olmasından dolayı dergi kitap adında ve formatında basılır. Yeni bir kitap basmak için herhangi bir izin almak gerekmediği için böyle bir çözüm bulunmuştur.[1]

Farklı konu başlıklarında tam on kitap yayınlanır. Sıkıyönetim komutanlığı YAZKO yönetim kurulu üyelerini görüşmeye çağırır ve ortak kitapların yayınlanmasının durdurulması şartıyla Yazko Somut’un yayın yasağını kaldırır.[2]

Kitaplar

  • 1 - Özgürlük
  • 2 - Demokrasi
  • 3 - Bağımsızlık
  • 4 - Bilim
  • 5 - Kültür
  • 6 - Sanat
  • 7 - Sansür
  • 8 - İşçi Hakları
  • 9 - Devlet
  • 10 - Aydın

Yazarlar

Derginin yayın hayatı boyunca pek çok yazar, düşünür ve politikacı yazıları ile katkıda bulunmuşlardır. Dergide yazıları bulunan dönemin önde gelen bazı isimler :

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kitap Kokusu - Mustafa Kemal Erdemol". Can Yayınları. 9 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2023. 
  2. ^ Deniz Depe ESOG Üniv. "Türkiye'nin İlk ve Tek Yazarlar Kooperatifi YAZKO ve YAZKO Edebiyat Dergisi". 22 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

Ümit Kıvanç, Türk gazeteci sinemacı, belgeselci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Telli</span>

Ahmet Telli, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Nalan Barbarosoğlu,, Türk öykü yazarı.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Yön</i> (dergi)

Yön, Ankara'da 20 Aralık 1961'de yayına başlayan ve 27 Mayıs Darbesi sonrası sol muhalif hareketin sözcülüğünü yapan eski haftalık dergi. İmtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Doğan Avcıoğlu'ydu (1926-1983); Kurucuları arasında Mümtaz Soysal, Cemal Reşit Eyüboğlu vardı. Dergi, 24 sayfa büyük boy halinde 222 sayı çıktı, 30 Haziran 1967'de son sayısı yayımlandı. Yön’ün ilk sayısı 20.000 nüsha basıldı ve tamamı ilk gün satıldı. İkinci sayısı 50.000 nüsha basıldı. Kapanmadan önceki tirajının 15.000 olduğu tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Hilav</span> Türk çevirmen, felsefeci

Abdullah Selahattin Hilav, Türk felsefeci, yazar ve çevirmen.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asım Bezirci</span> Türk yazar ve eleştirmen

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

<i>Life Goes to the Movies</i> (kitap)

Life Goes to the Movies ilk baskısı 1975 yılında yapılmış bir sinema kitabıdır.
Ünlü Life dergisinin 36 yıl süre ile sinemaya ayrılmış sayfa, fotoğraf ve kapaklarından derlenmiş ve yine derginin kendi formatına yakın bir görsellikte basılmıştır, yani büyük boy ve bol resimli.

<i>Yazko Felsefe Yazıları</i>

1982-1983 yıllarında YAZKO tarafından yayımlanan kitap serisi. Birinci kitabın önsözünde kitap serisinin amacının Türkiye ve dünyadaki felsefe ve kuram etkinliklerini duyurmak ve tanıtmak olduğu ifade edilir. Toplam 7 kitaptan oluşan seriye İoanna Kuçuradi, Selahattin Hilâv, Arda Denkel, Bedia Akarsu, Ahmet Arslan, Tuğrul Tanyol, Gülnur Savran, Demir Özlü, Murat Belge, Ahmet Oktay, Oruç Aruoba gibi yazar ve düşünürler katkıda bulunmuştur. Bunun dışında Immanuel Kant, Aristoteles, Hegel gibi filozoflardan çeviriler yayımlanmıştır.

Yeni Dergi, İstanbul, Türkiye'de aylık olarak yayımlanan bir edebiyat ve sanat dergisiydi. İlk sayısı Ekim 1964'te yayımlandı ve Mayıs 1975'te yayımlanan 128. sayısıyla yayın hayatı sona erdi. Dergi; "Kafka", "Lorca", "Düşünce Özgürlüğü", "Yeni Roman", "Masal ve Edebiyat", "Nazım Hikmet'in Suçsuzluğu", "İntihar", "Marxçı Eleştiri", "Küba Edebiyatı" gibi özel sayılar da düzenledi.

Esat Adil Müstecaplıoğlu, hukukçu ve siyasetçi, 1946'da çok partili yaşama geçildiğinde kurulan Türkiye Sosyalist Partisinin kurucusu.

Halil İbrahim Bahar Türk şair, yazar, editör

Tahir Abacı Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi</span>

Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi, 1980 yılında Mustafa Kemal Ağaoğlu öncülüğünde 11 kurucu üye tarafından kurulan Türkiye'nin ilk yazar, ozan ve çevirmenler kooperatifidir.

Yazko Somut Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1983 - 1984 yılları arasında yayınlanmış bir haftalık sanat ve kültür dergisidir. Yazko Somut, önce “Haftalık Kültür ve Sanat Dergisi”, daha sonra ise “Haftalık Kültür, Sanat ve Siyaset Gazetesi” alt başlığıyla, 12 sayfa olarak gazete büyüklüğünde ve formatında basılmıştır.