İçeriğe atla

Yazko Felsefe Yazıları

Yazko Felsefe Yazıları
EditörSelahattin Hilav
KategorilerFelsefe dergisi
Sıklık3 ayda bir.
YayımcıYAZKO
KurucuMustafa Kemal Ağaoğlu
İlk sayı1982
Son sayı1983
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

1982-1983 yıllarında YAZKO tarafından yayımlanan kitap serisi. Birinci kitabın önsözünde kitap serisinin amacının Türkiye ve dünyadaki felsefe ve kuram etkinliklerini duyurmak ve tanıtmak olduğu ifade edilir.[1] Toplam 7 kitaptan oluşan seriye İoanna Kuçuradi, Selahattin Hilâv, Arda Denkel, Bedia Akarsu, Ahmet Arslan, Tuğrul Tanyol, Gülnur Savran, Demir Özlü, Murat Belge, Ahmet Oktay, Oruç Aruoba gibi yazar ve düşünürler katkıda bulunmuştur. Bunun dışında Immanuel Kant, Aristoteles, Hegel gibi filozoflardan çeviriler yayımlanmıştır.

Birinci kitabın önsözünde, dergi yerine kitap serisi olarak yayın yapma gerekçesi kitabın daha kalıcı olması niteliğine, saklanması ve biriktirilmesinin daha kolay olmasına bağlanır.[1] Yıllar sonra Ahmet Cemal 2012 yılında basılan "Lanetlenmiş Ağustosböcekleri" adlı kitabında bu konuya açıklık getirir. 12 Eylül darbesi ardından gelen sıkıyönetim şartlarında yeni bir felsefe dergisi için izin alınması neredeyse olanaksızdır. Ancak kitap basımı için hiçbir izin gerekmiyordu. Yazko yönetimi bu nedenle felsefe dergisini "Kitap 1", "Kitap 2" gibi isimler altında kitap şeklinde çıkarmıştır.[2]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b "Önsöz", Yazko Felsefe Yazıları 1. Kitap, 1982, İstanbul
  2. ^ Ahmet Cemal. "Lanetlenmiş Ağustosböcekleri". 8 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2023. 
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

TUSTAV online arşiv. Felsefe Yazıları dergisinin 7 sayısı. 24 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arda Denkel</span> Türk filozof

Arda Denkel, Türk filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Telli</span>

Ahmet Telli, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ümit</span> Türk yazar ve şair

Ahmet Ümit, Türk şair ve yazardır.

Seyyit Nezir Türk şair, yayıncı ve öğretmen.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

Nalan Barbarosoğlu,, Türk öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Hilav</span> Türk çevirmen, felsefeci

Abdullah Selahattin Hilav, Türk felsefeci, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Asım Bezirci</span> Türk yazar ve eleştirmen

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Cemal</span> Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi

Hasan Kaya Cemal, Türk gazeteci ve yazardır.

Remzi Kitabevi, 1927 yılında İstanbul'da kurulmuş yayınevi ve kitapevi.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, 1916 yılında Celal Nuri (İleri) tarafından İstanbul' da yayınlanan haftalık siyasi ve edebi dergi.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özcan Özbilge</span>

Özcan Özbilge, Türk yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cemal</span> Türk yazar ve çevirmen

Ahmet Cemal,, Türk yazar ve edebiyat çevirmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi</span>

Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi, 1980 yılında Mustafa Kemal Ağaoğlu öncülüğünde 11 kurucu üye tarafından kurulan Türkiye'nin ilk yazar, ozan ve çevirmenler kooperatifidir.

Yazko Somut Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1983 - 1984 yılları arasında yayınlanmış bir haftalık sanat ve kültür dergisidir. Yazko Somut, önce “Haftalık Kültür ve Sanat Dergisi”, daha sonra ise “Haftalık Kültür, Sanat ve Siyaset Gazetesi” alt başlığıyla, 12 sayfa olarak gazete büyüklüğünde ve formatında basılmıştır.

<i>Yazko Ortak Kitap</i>

Yazko Ortak Kitap, Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1984 yılında yayınlanmış haftalık bir dergidir. Kitap formatında 80 sayfa olarak basılmıştır.