İçeriğe atla

Yaz Günüydü

Yaz Günüydü
Summer of '42
"Yaz Günüydü" (Summer of '42) filminin özgün sinema afişi
YönetmenRobert Mulligan
YapımcıRichard A. Roth
SenaristHerman Raucher
OyuncularJennifer O'Neill
Gary Grimes
Jerry Houser
MüzikMichel Legrand
Görüntü yönetmeniRobert Surtees
KurguFolmar Blangsted
StüdyoWarner Bros. Pictures
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i9 Nisan 1971, ABD
Şubat 1973, İstanbul (Dünya, Konak sinemaları)
Süre103 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe$1 Milyon
Hasılat$25 Milyon (1971 yılı ABD)
Diğer adlarıYaz Günüydü (Türkiye)
Un été 42 (Fransa)
Quell'estate del '42 (İtalya)
Verano del 42 (İspanya)
Frühling einen Sommer lang (Almanya)

Yaz Günüydü [1] 1971 ABD yapımı dramatik filmdir.Özgün adı Summer of '42 dur. Senaryosunu Herman Raucher'in kendi anılarına dayandırarak yazdığı filmi Robert Mulligan yönetmiş, önemli rollerinde Jennifer O'Neill, Gary Grimes, Jerry Houser ve Oliver Conant oynamışlardır. Filmin müziklerini Michel Legrand yapmış ve bu çalışması ile 1972 yılında En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülünü kazanmıştır.

Özet

ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girmesinden sonraki ilk yaz olan 1942 yılının yazında New England'a bağlı Nantucket adasında tatillerini geçiren 15 yaşlarındaki yeni yetme hayalperest Hermie (Gary Grimes) ve iki arkadaşı Oscy (Jerry Houser) ve Benjie (Oliver Conant) için savaş çok uzaklardadır. Onların tek derdi yeni uyanmaya başlayan cinsel dürtüleri ile nasıl baş edecekleridir. Arkadaşları ilk cinsel deneyimlerini akranları olan kızlarla yaşamaya çalışırken Hermie, savaşa gitmiş pilot bir kocanın yalnız yaşayan karısı Dorothy (Jennifer O'Neill)'ye aşık olur.

Oyuncu kadrosu

  • Jennifer O'Neill ... Dorothy
  • Gary Grimes ... Hermie
  • Jerry Houser ... Oscy
  • Oliver Conant ... Benjie
  • Katherine Allentuck... Aggie
  • Christopher Norris ... Miriam
  • Lou Frizzell ... Eczacı
  • Robert Mulligan ... Anlatıcı
  • Walter Scott ... Dorothy'nin kocası
  • Maureen Stapleton ... Hermie'nin annesi (sesi)

Ödüller

Ödülleri

Adaylıkları

  • 1972 En İyi Görüntü Yönetimi Akademi Ödülü...Robert Surtees
  • 1972 En İyi Kurgu Akademi Ödülü...Folmar Blangsted
  • 1972 En İyi Orijinal Senaryo Akademi Ödülü...Herman Raucher

Film hakkında notlar

  • ABD'de Hasılat rekorları kırmış olan filmin afişlerindeki tanıtım sloganı "Herkesin hayatında bir 42 yazı olmuştur" idi.
  • 1 milyon dolar gibi mütevazı sayılabilecek bir bütçe ile çekilen film sadece ABD'de 1 yılda 25 milyon dolar hasılat yapmıştı.
  • Bu filmde de Aşk Hikayesi filminde yapıldığı gibi önce film senaryosu yazılmış, daha sonra film henüz bitmeden filmin başarısına katkısı olur düşüncesi ile yapımcılar Raucher'den filmin bir de romanınını yazmasını istemişlerdir. Filmin kitabı da çok büyük ilgi görmüştür. Kısa zamanda 23 baskı yapan kitap piyasaya çıkmadan daha önce senaryo ve film tamamlanmış olmasına rağmen tanıtımlarda filmin bu romandan uyarlandığı söylenmiştir.[2]
  • Dünyada 2 milyondan fazla satan Summer of '42 kitabı Türkiye'de 1972 yılında Bilgi Yayınevi 'nden En Tatlı Yaz adı ile çıkmıştı. Kitabın çevirisini Aziz Üstel yapmıştı.
Filmin Türkiye'de Bilgi Yayınevi 'nden çıkan kitabı.
  • Kitapta, dolayısı ile filmde anlatılanlar gerçekte yazar Herman Raucher'in 1942 yılının yazında Nantucket adasında yaşadıklarına dayanmaktadır. Hatta Raucher karakterlerin isimlerini bile değiştirmeden olduğu gibi bırakmış. Raucher senaryoyu Kore Savaşı 'nda ölen arkadaşı Oscy'nin anısına ithaf etmiş. Senaryonun ortalarına geldiğinde ise o yaz Dorothy'nin soyadını sormayı akıl etmediğinin farkına varmış. 1961'de verdiği bir röportajda kitap ve filmin piyasaya çıkmasından sonra kendilerinin Dorothy olduklarını ileri süren birkaç kadından mektup aldığını, hatta bunlardan birinin gerçek Dorothy olduğunu ve kendisine o zaman psikolojik bir travma yaşatmış olup olmadığını sorduğunu söylemiştir.[3]

Önce Senaryosu Sonra Romanı Yazılan Diğer Filmler

Sinema başlangıcından beri edebiyatla yakın bir etkileşim içinde olmuş ve birçok roman ve hikâye sinemaya uyarlanmıştır. Ancak bazı durumlarda bunun tersi de gerçekleşmiş ve filmlerin senaryolarından yazılan romanlar olmuştur. Bunlardan birkaçı aşağıdadır:

  • Fantastik Yolculuk (film) (Fantastic Voyage) (1966)
  • Aşk Hikayesi (Love Story) (1970)
  • Yaz Günüydü (film) (Summer of '42) (1971)
  • 2001: A Space Odyssey (1968). Senaryo ve roman atbaşı gitmiş ve birbirinden alıntılar olmuştur.
  • Üçüncü Adam (film) (1949). Yazar Graham Greene önce senaryoyu yazmış, ertesi yıl, 1950'de senaryosuna bir ön hazırlık olarak yazdığı kısa romanını kitap halinde de yayımlamıştı.
  • Hükmedenler (film) (Capricorn One) (1978) - Filmin popüler olmasından sonra biri İngiltere'de Bernard L. Ross, diğeri de ABD'de Ron Goulart tarafından olmak üzere iki kez romanı yazılmıştır.[4]
  • Harold ve Maude (1971) - Colin Higgins kendi özgün senaryosunu filmle aynı yıl roman haline getirdi.
  • The Abyss (1989) - James Cameron'ın senaryosunu yazıp yönettiği filmden aynı yıl Orson Scott Card tarafından roman haline getirildi.

Filmin Müzikleri

Filmin tema müziği "Theme from Summer of '42" (The Summer Knows veya Un Été 42) bir Michel Legrand bestesidir. Filmin Sountrack albümünde şu parçalar yer alır;

  1. Theme For Summer Of '42
  2. Summer Song
  3. The Bacchanal
  4. Lonely Two
  5. The Dancer
  6. Montage: But Not Picasso - Full Awakening
  7. High I.Q.
  8. The Summer Knows (End Title Theme from Summer of '42) The Picasso Suite
  9. The Entrance To Reality
  10. La Guerre
  11. Los Manos De Muerto
  12. Awakening Awarness
  13. And All The Time

Kaynakça

  1. ^ "Türkçe İsim için referans". 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2008. 
  2. ^ en:Summer of '42
  3. ^ "IMDb'de trivia sayfası". 18 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2008. 
  4. ^ "Novelisations and Capricorn One" (İngilizce). MC journal. 3 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

IMDb'de Yaz Günüydü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<i>Benim Afrikam</i> 1985 ABD yapımı otobiyografik film

Benim Afrikam, 1985 ABD yapımı otobiyografik filmdir. Özgün adı Out of Africa olan film Mart 1987'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

<i>Aşk Hikâyesi</i> (film, 1970)

Aşk Hikâyesi 1970 ABD yapımı romantik-dramatik filmdir. Özgün adı Love Story olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir. Film birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gişe rekorları kırmış, haftalarca gösterimde kalmıştır.

<i>En Tatlı Yaz</i>

En Tatlı Yaz 1971'de Amerikalı Herman Raucher'in yazdığı senaryo ve romanın adıdır. Özgün adı Summer of '42'dur.

<i>Kibar Soyguncu</i> (film)

Kibar Soyguncu, 1968 ABD yapımı dramatik gerilim filmidir.

<i>Cherbourg Şemsiyeleri</i>

Cherbourg Şemsiyeleri, 1964 Fransa-Almanya ortak yapımı müzikal filmdir. Özgün adı Les Parapluies de Cherbourg dur. İngilizce konuşulan ülkelerde The Umbrellas of Cherbourg adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Esrarengiz Yolculuk</i> (film) film

Esrarengiz Yolculuk, 1966 ABD yapımı bilimkurgu, macera filmidir. Özgün adı Fantastic Voyage olan film 1968 Mart ayında Türkiye'de gösterime girmişti.

<i>Tehlikeli İlişkiler</i> (film)

Tehlikeli İlişkiler 1988 ABD İngiltere ortak yapımı romantik-dramatik dönem filmdir. Özgün adı Dangerous Liaisons olan film 14 Temmuz 1989'da Türkiye'de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Goldman</span> Amerikalı yazar (1931 – 2018)

William Goldman, Amerikalı senaryo yazarı ve romancı.

<i>Bulunduğumuz Yol</i>

Bulunduğumuz Yol, 1973 yılı ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı The Way We Were'dür.

<span class="mw-page-title-main">Philippa Boyens</span>

Philippa Boyens, Akademi Ödülü kazanmış Yeni Zelandalı film senaristidir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin son filmi olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü adlı film ile 2004 yılında Peter Jackson ve Fran Walsh'la beraber En İyi Uyarlama Senaryo dalında ödül almıştır. Fran Walsh ve Peter Jackson ile beraber Lovely Bones adlı romandan uyarladıkları Cennetimden Bakarken adlı film 2009 yılında gösterime girecektir. Ayrıca Guillermo del Toro'nun yöneteceği The Hobbit adlı filmin de senaristlerinden biridir. Boyens, Yüzüklerin Efendisi'nin sahne oyununu da yazdı.

<i>Sefiller</i> (film, 1995)

Sefiller, 1995 Fransa yapımı epik savaş filmidir. Özgün adı Les Misérables olan film Türkiye'de 2 Şubat 1996'da gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Legrand</span> Fransız besteci (1932 – 2019)

Michel Jean Legrand, üç Oscar ödüllü Fransız film müzikleri bestecisi, aranjör, caz piyanisti, orkestra şefi.

<i>Oz Büyücüsü</i> (film, 1939) Aynı isimli kitabından uyarlanan filmde ana karakter Dorothydir.Kitap L.Frank Baum tarafından yazılmıştır

The Wizard of Oz, 1939 yapımı Amerikan fantastik müzikal film. Victor Fleming tarafından yönetilmiştir ve senaryosunun büyük çoğunluğu Florence Ryerson ve Edgar Allan Woolf tarafından yazılmıştır. Ayrıca kapanış jeneriğinde ismi geçmeyen bazı kişilerin işbirliğiyle yazılmıştır. Metro-Goldwyn-Mayer yapım şirketi tarafından yapılmış ve piyasaya çıkmıştır. Yazar L. Frank Baum'un 1900 senesindeki kitabı Oz Büyücüsü'nden filme uyarlanmıştır. Yazar film yayınlanmadan 20 sene önce ölmüştür. Filmin oyuncuları Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Frank Morgan, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charles Grapewin, Clara Blandick ve the Munchkins rolünde oynayan Singer Midgets'dir. Technicolor tarafından üretilen özel efektlerin kullanımı kayda değerdir. Fantastik hikâyesi ve alışılagelmedik karakterleriyle, The Wizard of Oz yıllar boyunca tüm zamanların en çok bilinen filmlerinden biri ve gerçek bir klasik olmuştur. Bununla beraber, fazla sayıda olumlu eleştiri toplaması ve Akademi Ödülü kazanmasına rağmen, film başlangıçta gişe geliri olarak başarı elde edememiştir.

Alona Kimhi, İsrailli yazar ve oyuncu.

Gary Ross, Yahudi kökenli Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Daha çok yazdığı ve yönettiği Yaşamın Renkleri (1998), Seabiscuit (2003) ve Açlık Oyunları (2012) filmleriyle tanınmaktadır. Ayrıca fantastik komedi filmi Big (1988) ile politik komedi filmi Dave (1993) filmlerinin senaryosunu yazmıştır. Dört defa Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiştir.

21. Akademi Ödülleri töreni 24 Mart 1949 tarihinde yapılmıştır ve Akademi Ödülleri tarihi bakımından birçok ilki barındırır. İlk kez Hollywood dışı bir yapım (Hamlet) En İyi Film ödülünü kazandı ve ilk kez bir kişi Oscar ödüllü bir performansta kendini yönetti.

<i>Love with the Proper Stranger</i>

Love with the Proper Stranger, Pakula - Mulligan Productions ve Boardwalk Productions tarafından yapılan ve Paramount Pictures tarafından yayınlanan 1963 Amerika yapımı romantik komedi-drama filmidir. Robert Mulligan tarafından yönetildi ve Arnold Schulman'ın senaryosunu yazdı. Yapımcılığını Alan J. Pakula üstlendi.

42. Akademi Ödülleri, 7 Nisan 1970'te Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Üst üste ikinci yıl tören resmi bir ev sahibi olmadan yapıldı. Ödüller "Friends of Oscar" olarak adlandırılan on yedi kişi tarafından verildi: Bob Hope, John Wayne, Barbra Streisand, Fred Astaire, Jon Voight, Myrna Loy, Clint Eastwood, Raquel Welch, Candice Bergen, James Earl Jones, Katharine Ross, Cliff Robertson, Ali MacGraw Barbara McNair, Elliott Gould, Claudia Cardinale ve Elizabeth Taylor bu kişilerdi. Bu yıl uydu aracılığıyla uluslararası bir izleyici kitlesine yayınlanan, ancak yalnızca Kuzey Amerika dışında yayınlanan ilk Akademi Ödülleri töreniydi. Etkinliği canlı yayınlayan tek ülkeler Meksika ve Brezilya oldu.