İçeriğe atla

Yazılım bakımı

Yazılım bakımı

Yazılım bakımı yazılım ürününün yayımlandıktan sonra, performans iyileştirmek, varsa yazılım açıklarını kapatmak gibi uygulanan işlemler bütünü.[1] Yaygın bir anlayışa göre yazılım bakımı sadece yazılım kusurlarını gidermeyi içerirken; yapılan bir araştırmaya göre, yazılım bakımının %80'i, yazılımın kusur giderme harici işlemler için uygulanmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "ISO/IEC 14764:2006 Software Engineering -- Software Life Cycle Processes -- Maintenance". 11 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2016. 
  2. ^ Pigoski, Thomas M., 1997: Practical software maintenance: Best practices for managing your software investment. Wiley Computer Pub. (New York)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Yazılım tasarımı, bir sorunun yazılım çözümü için, sorun giderme ve planlama aşamasıdır. Yazılımın özellikleri kararlaştırıldıktan sonra yazılım geliştiricileri sorun için bir çözüm geliştirir. Bu aşama mimarisel görünüm kadar, alt düzey algoritma gerçeklemeyi de içerir. Yazılım tasarımı için programlamanın ilk aşaması da diyebiliriz. Programlama işlemine başlamadan önce mutlaka ön çalışma yapmak ve programın nasıl işleyeceğini ortaya koymak gerekir. Programlama makine dili veya yüksek seviyeli bir programlama dili kullanılarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Apple tarafından satın alınan şirketler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Apple Inc., ABD merkezli, tüketici elektroniği ve yazılım ürünleri tasarım ve üretimi odaklı çok uluslu şirket. Cupertino, Kaliforniya'da, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur, ve 3 Ocak 1977'de açılmıştır Şirketin donanım ürünleri; Macintosh, iPod, iPad, iPhone olarak bilinir. Yazılım ürünleri ise, Mac OS X, iTunes ve iLife olarak bilinir. Apple, birçoğu yazılım alanında olmak üzere 21 şirket satın alması, 2 şirket hissesi alımı ve 5 şirket satışı gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ve satın almalarının çoğu için finansal detaylar açıklanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Software</span>

GNOME Software, Linux ve Unix benzeri sistemlerde yazılım kurmak, kaldırmak ve güncellemek için kullanılan bir paket yöneticisi önyüzü. GTK+ arayüz aracı ile yazılmıştır. GNOME çekirdek uygulamalarının bir parçası olup ilk sürümü GNOME 3.10 ile birlikte Eylül 2013'te yayınlanmıştır. PackageKit için bir GNOME ön ucudur ve RPM, DEB gibi farklı tabanlı sistemleri destekler.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Software Update</span>

Apple Software Update OS X çalıştıran bilgisayarlarda Apple yazılımının en son sürümünü yükleyen, Apple Inc tarafından yaratılan bir Programlama aracıdır. OS X Mountain Liona kadar, güncelleme yöntemi Software Update kullanımı ile idi; Mountain Lion dahil olmak üzere, yazılım Güncelleme Mac App Store ile birleştirilmiştir. Yani,Mountain Lion ve ondan sonraki sürümler Mac App Store ile yüklenmeye başladı. Başlangıçta Mac OS 9 Mac kullanıcılarına tanıtıldı. Bir Windows sürümü, iTunes 7 girmesinden bu yana Apple Software Update ismi altında mevcut olmuştur. Yazılım Güncelleme otomatik olarak yeni güncellemeleri kullanıcılara bildirirdi. Program OS X'da Core Servicesin parçasıdır. Yazılım Güncelleme günlük, haftalık, aylık ya da hiçbir zaman güncellemeleri kontrolü için ayarlanabilir; ek olarak, indirmek ve .pkg ilişkili dosyasını saklayabilir,, daha sonraki bir tarihte yüklenmiş ve yüklü güncellemeleri geçmişini tutar edecekdir. Yazılım Güncellemeleri Mac OS ve uygulamaları, Güvenlik Güncelleştirmeleri güncellemeleri, aygıt sürücüsü ve artan Donanım yazılımı güncellemelerinden oluşmaktadır. Tüm yazılım güncellemeleri tüm netice sistem değişiklikleri ile olduğu gibi idari parola girmesini gerektirir. Bazı güncellemelerde sistemi yeniden başlatma gerektirir. mac OS X Leoparddan başlayarak, güncellemeler tamamlandığında montajdan önce kullanıcıya logout-u yeniden başlatmayı gerektirebilir ve otomatik olarak bilgisayarı yeniden başlatabilir. Önceki sürümlerinde, güncellemeler yüklenir, ancak kritik dosyaları bir sonraki sistem başlatma kadar değiştirilmirdi.

<span class="mw-page-title-main">App Store (macOS)</span> macOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde OS X için Mac App Store içindir. iOS-dakı App Store ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">MSConfig</span>

MSConfig, Microsoft Windows işletim sisteminde yer alan bir yapılandırma menüsüdür. Başlangıçta çalışacak yazılımı, aygıt sürücülerini ve Windows hizmetlerini devre dışı bırakabilir, yeniden etkinleştirebilir veya önyükleme parametrelerini değiştirebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Yazılım Güncelemesi</span>

Microsoft Yazılım Güncelemesi 2006 yılında başlatılan bir Windows ve OS X tabanlı bir uygulamadır. Müşterilere herhangi bir İnternet erişimli erişim noktasından bir S40 veya S60 veya Microsoft Lumia cihazının mobil cihaz bellenimlerini güncelleme ve kurtarma olanağı sağlar. Veri kaybını önlemek için kullanıcılara, aygıtlarını güvenli bir şekilde nasıl güncelleyebilecekleri konusunda ekrandaki bilgi talebi verilir.

Apple Developer Apple'in geliştirici ağıdır. Yazılım geliştiricileri'nin macOS ve iOS platformları için yazılım yazmasına yardımcı olmak ve mevcut kaynakları hazırlamak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakım (teknik)</span>

Bakım, endüstriyel, ticari, resmi ve konut kurulumlarındaki fonksiyonel kontroller, gerekli cihazların, ekipmanın, makinelerin, bina altyapısının ve destekleyici yardımcı programların bakımı, onarımı veya değiştirilmesidir. Terim, yolların, tesislerin, fabrikaların, hendeklerin, binaların veya endüstriyel üretim makinelerinin bakımı ile bağlantılı olarak ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server Update Services</span>

Windows Server Update Services (WSUS), Microsoft Corporation tarafından geliştirilen ve yöneticilerin Microsoft ürünleri için yayımlanan güncelleştirmelerin ve düzeltmelerin şirket ortamındaki bilgisayarlara dağıtımını yönetmesini sağlayan bir bilgisayar programı ve ağ hizmetidir.. WSUS bu güncelleştirmeleri Microsoft Update web sitesinden indirir ve ardından bir ağdaki bilgisayarlara dağıtır. WSUS, Windows Server'ın ayrılmaz bir bileşenidir.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.