İçeriğe atla

Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü

Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü
Kuruluş2012
TürBilim ve Teknoloji
MerkezAnkara
Enstitü MüdürüErkan Dilaveroğlu
Resmî siteResmî site

Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Enstitü kamu ve özel sektörün Ar-Ge içerikli yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve kamu kurumları için e-Dönüşüm Hizmetlerini vermek üzere kurulmuştur.

Hakkında

YTE, kamuda e-Dönüşüm alanında mevcut durum analizi, yol haritası belirleme ve kamu için stratejik ve kritik alanlarda yazılım geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmekte; dönüşüm sürecini etkin ve kalıcı kılmak amacı ile bu faaliyetleri kurumsal süreç iyileştirme ile sosyal ve istatistiki Ar-Ge çalışmalarıyla desteklemektedir. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi sistemlerine yönelik tedarik süreçlerinde ihtiyaç duydukları teknik danışmanlığı sağlamaktadır.

Kurum ve Kuruluşlar'ın Bilgi Teknolojileri alanındaki Ar-Ge içeren kritik yazılım ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, ürün geliştirme süreçlerinde uluslararası standartları kullanarak yazılım projelerinde danışmanlık/destek ve test hizmetleri vermektir.

Tarihçe

  • 2012: TÜBİTAK BİLGEM UEKAE altında faaliyet göstermekte olan Yazılım ve Veri Mühendisliği (G222) Bölümü, yine TÜBİTAK-BİLGEM’e bağlı Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü olarak yapılanmıştır.
  • 2010: TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) ve BTE (Bilişim Teknolojileri Enstitüsü), BİLGEM (Bilişim Ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) çatısı altında birleştirilmiş; G222 Birimi, Yazılım ve Veri Mühendisliği Bölümü adıyla UEKAE organizasyonunda Enstitü Müdür Yardımcılığı seviyesine çıkartılmıştır.
  • 2008: G222 Stratejik Hedeflerine Kamu Kurumlarının yazılım projelerine hizmet verme de eklendi.
  • 2005: Yapılan organizasyon değişikliği ile Yazılım Geliştirme Bölümü, TÜBİTAK - UEKAE/G222 Birimi adıyla, Elektronik Harp Bölümü ise TÜBİTAK - UEKAE/ILTAREN adıyla yeniden yapılandırıldı.
  • 2004: Elektronik Harp Bölümü, Yazılım Geliştirme Bölümünden farklı bir mekana taşındı.
  • 2001: Elektronik Harp (EH), TÜBİTAK Bilim Kurulu Kararı ile resmi olarak UEKAE’nın faaliyet alanlarına dahil edildi. Yazılım Geliştirme Bölümü ve Elektronik Harp Bölümü, İLTAREN’in alt bölümleri olarak tanımlandı.
  • 1999: İLTAREN Çalışma Grubu, TÜBİTAK Başkanlık Binası’nda 3 Araştırmacı ve 2 Alan Uzmanı ile faaliyetlerine başladı.
  • 1999: TÜBİTAK ile Genelkurmay MEBS Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereğince, Elektronik Harp (EH) alanında faaliyet gösterecek İLTAREN adlı bir enstitü kurulması yönünde teşkilatlanma görevi TÜBİTAK - UEKAE’ye verildi.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UEKAE</span>

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), TÜBİTAK'ın bünyesinde yer alan bir enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü</span>

Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kısa adıyla TÜBİTAK-SAGE, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'na bağlı, Türkiye'nin askerî ve teknolojik bilgi dağarcığını geliştirmek ve üretimini artırmak amacı ile kurulmuş bir enstitüdür. Savunma teknolojileri alanında uzmanlaşmıştır ve çalışmalarını başlıca Ankara Rüzgar Tüneli (ART) ile ODTÜ Güdüm Kontrol Laboratuvarı'nda devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü</span>

Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü 1985 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan bir protokolle, Ankara Elektronik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü adı altında Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

Araştırma Merkezi Komutanlığı veya kısaca ARMERKOM, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir araştırma-geliştirme (AR-GE) kuruluşudur. Savaş Sistemleri Başkanlığı altında Yazılım Geliştirme Grup Başkanlığı, Sistem Mühendisliği Grup Başkanlığı ve Elektronik Geliştirme Grup Başkanlığı olmak üzere 3 alt başkanlıktan ve Elektronik Harp Grup Başkanlğı ve Akustik Araştırma Grup Başkanlığı adında dört ana çalışma grubu altında organize olan ARMERKOM'un başlıca araştırma alanları arasında savaş yönetim sistemleri, taktik bilgi sergileme sistemleri, keşif ve gözetleme sistemleri, veri füzyon sistemleri, taktik link sistemleri, benzetim sistemleri, gemi dahili muhabere sistemleri, elektronik harp sistemleri (ED, ET, EK), güdümlü mermi sistemleri, radar kesit alanı ölçümleri, pasif/aktif sonar sistemleri, sualtı silahları (Torpido, Mayın), suüstü/sualtı dinamik/statik akustik gürültü ölçümleri, kolay atılabilir/toplanabilir sualtı sinyal tespit sistemleri, deniz tabanı sınıflandırması ve 3 boyutlu deniz tabanı mozaik haritaları, veri/sinyal analizi, modelleme, platform veri tabanı/sınıflandırma, akustik karşı tedbirler ve benzeri askeri ürün ve uygulamalar gösterilebilir.

Ömer Faruk Ağa Yarman, savunma sanayiinde yüksek kademelerde görev almış mühendis, öğretim üyesi ve iş adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi</span> Akademik oluşum

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); 1996 yılında TÜBİTAK'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Türkiye'deki tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Ulusal Akademik Ağ alt yapısını işletmekte ve bu ağ üzerinden yeni ağ servisleri sunarak, bir yandan ağ için araştırma geliştirme yapmakta, diğer yandan araştırmacıların ağı Ar-Ge yapmak için kullanmalarını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Bakırçay Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir'in Menemen ilçesinde kurulan devlet üniversitesidir. Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 667 KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi sonrasında TBMM'nin aldığı karar ile kurulan bir üniversitedir. İsmini İzmir'de bulunan Bakırçay vadisinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü</span>

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, 2019 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan bir protokolle, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulmuştur.

Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2022 yılında Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ve Hezârfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsünün birleştirilmesiyle kurulmuştur.