İçeriğe atla

Yazıhaneci

Şehirlerarası otobüs firmalarının şehiriçinde veya otobüs terminalinde bulunan yazıhanelerinde çalışan kişidir. Müşterilere bilet rezervasyonu yapmak, bilet satmak, otobüslerin geliş ve gidiş saatlerini düzenlemek, müşterilerin bavul ve eşyalarını emanete yönlendirmek, otobüs şoför ve muavinleriyle araç, gereç, ikram ve temizlik maddeleri konularında işbirliğe yapmak, bilet satışının muhasebesini tutmakla görevlidir. Bilet işlemleri bilgisayarda yapılmakta, müşteri daha önceden ayırtılmamışsa istediği koltuğu seçebilmektedir. Yazıhaneciler birbirleriyle iletişim içinde olmazsa, aynı koltuklar birçok kişiye satılmış gözükmektedir ki, bu sorun şehirlerarası yolculuklarda sık rastlanılan bir durumdur. Her meslekte olduğu gibi yazıhanecilikte de iletişim kopukluğu olduğunda sorunlar yolcuya yüklenmektedir.

Yazıhaneci, otobüs şoförlerinin uykusuz olup olmadığını da denetler. Birçok insanın hayatı söz konusu olduğu için sorumluluk gerektirmektedir. Bir terminalde işlerin aksamadan yürümesi için, yazıhaneci biletleri satar ve otobüs yolcu listesini muavine (host, hostes) verir. Muavin yolcuları kontrol eder, biletlerini görerek listeden işaretler. Ana terminalden sorunsuz hareket eden otobüs, eğer yoldan müşteri alırsa, muavin bunu yazıhaneciye bildirmelidir, aksi halde yukarıda da işaret edildiği gibi bir sonraki terminalde bir başka yolcuya bilet satılmışsa, yolcular arasında tartışma çıkar ki, bu yazıhanecinin sorumsuzluğu demektir.

Yazıhanecinin diğer bir görevi, otobüste yolculuk sırasında dağıtılan yiyecek ve içeceklerin bayat olmamasını sağlamaktır. Ayrıca en temiz olması gereken toplu taşıma araçlarından olan şehirlerarası otobüslerin temizliği şoför, muavin ve yazıhanecinin sorumluluğundadır. Ayrıca yazıhanelerin temizliği ve kışın ısıtılmasıyla da ilgilenmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali</span> bus terminal

Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali ya da resmî adıyla Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ), Ankara'da yer alan bir şehirlerarası otobüs terminalidir. Türkiye'de inşa edilmiş en büyük şehirlerarası otobüs terminali olan AŞTİ, 1995'ten beri birçok şehirlerarası otobüs hattına hizmet vermektedir. AŞTİ'den günlük olarak birçok şehirlerarası otobüs seferi düzenlenebilmektedir. Ankaray hattının AŞTİ istasyonuna bir tüp geçit ile bağlantısı da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Havalimanı terminali</span>

Havalimanı terminali, bir hava limanında yer alan ve yolcuların hava limanına gelişleri ile en son kalkmadan önce uçağa binişlerini sağlamak amacıyla yapılmış olan ve çeşitli bölümlerden oluşan bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel jet</span>

Bölgesel jet ya da İngilizce söyleyişiyle Regional Jet, hızlı, oldukça ekonomik, kısa pistlerden rahatlıkla havalanabilen bir uçak sınıfıdır. İlk kez 1978 yılında ortaya çıktı. Havacılıkta bilet fiyatlarının düşmesi, havaalanı sayısının artması, coğrafi nedenlerden dolayı pist uzunluklarının kısa olduğu meydanların açılması günümüzde bu uçak sınıfına talebi artırdı. Geçmişte bu sınıf yalnız Douglas DC-9 ve benzerlerinin tekelindeyken günümüzde Airbus, BAE, Bombardier, Canadair, Embraer, Suhoy ve Comac gibi firmaların uçak üretimine başlamasıyla giderek büyük bir pazar haline geldi.

Terminal, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Yolcu</span>

Yolcu, bir araçta seyahat eden ancak içinde olduğu aracın kullanımında ya da gittiği yere gitmesinde etkili olmayan kişilere verilen genel bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Şehirlerarası Otobüs Terminali</span>

Balıkesir Şehirlerarası Otobüs Terminali, Balıkesir'in Merkez ilçesinin Ayşebacı mahallesinde bulunan bir otogardır.

<span class="mw-page-title-main">BURULAŞ</span> Bursada bulunan ulaşım işletmesi

Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım işletmesidir. BursaRay, BurTram ve otobüs işletmeciliği ile Bursa kent içi ulaşımı sağlar. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni de BURULAŞ işletmektedir. Terminal-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında çalışan BBBUS otobüslerini de işletmektedir. Şehir içi otopark işletmesi Burbak'da Burulaş tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ulaşım</span> İstanbulda kamu taşımacılığı şirketi

İstanbul Ulaşım A.Ş. ya da önceki adıyla İstanbul Otobüs AŞ, toplu taşımacılık hava taksi, servis, otobüs hizmetleri ve taksiler için çağrı merkezi desteği veren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iştirak şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Ulaşım</span>

Anadolu Ulaşım A.Ş., 4 Haziran 2003 tarihinde Orhan Erdoğmuş tarafından kurulan şehirlerarası otobüs şirketi. Türü anonim şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali</span>

Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali veya kısaltılmış adıyla DİŞTİ, Diyarbakır'da bulunan otobüs terminalidir. 2006 yılının Aralık ayında açılan DİŞTİ, yılda yaklaşık yarım milyon kişinin kullanabileceği kapasitededir. 1996 yılında projesi hazırlanan yapım aşamasında çıkan sorunlar nedeniyle ancak 1998 yılında temeli atılan otogar da 58 adet yolcu indirme-bindirme peronu 52 bilet satış gişesi ,birçok sosyal tesis ve açık otopark bulunmaktadır. Diyarbakır merkezli 7 ve diğer şehirlerden gelen yerel ve ulusal 30'a yakın otobüs firması DİŞTİ'de faaliyet göstermektedir.

Türkkar, Bursa / Kestel yeni sanayi bölgesindeki, kendisine ait 7.500 m²’lik alana yayılmış tesislerinde faaliyet gösteren, sektörde yaklaşık 30 yıllık bir deneyime sahip bir Türk firmasıdır.

Çaylar Şirketten 1989 yılında TRT 1'de yayımlanmış, Yönetmenliğini Erdoğan Tokatlı'nın üslendiği ve senaryosunu Yasemin Yazıcı ile birlikte yazdığı başrollerinde Aydemir Akbaş, Halil Ergün ve Yalçın Gülhan gibi oyuncuların oynadığı Refik Durbaş'ın eserinden televizyona uyarlanmış Komedi dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Otogar</span> şehir içi veya şehirlerarası otobüslerin yolcu bindirip indirdikleri ve otobüs durağından daha büyük olan yapı

Otogar , şehirler arası çalışan otobüslerin yolcularını aldıkları ve indirdikleri yer.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

Manisa Şehirlerarası Otobüs Terminali veya kısaca Manisa Otogarı, Türkiye'nin Manisa ilinin Şehzadeler ilçesinde bulunan bir otogardır. Halk arasında Yeni otogar olarak da bilinir. 2014 yılında şehirlerarası otobüslerin şehir içine girmemesi için şehir dışına inşa edilmiştir.

Havasak, Sakarya – Sabiha Gökçen Havalimanı arasında iki yönlü seferler düzenleyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi hizmeti. Sakarya'dan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşımı kolaylaştırmak için Sakarya Büyükşehir Belediyesi iştiraki Belpaş tarafından 18 Eylül 2020'de hizmete açılmıştır. Havasak otobüsleri Sakarya Şehirlerarası Otobüs Terminali'nden kalkar ve Anadolu Otoyolu üzerinden havalimanına ulaşır. Havalimanından kalkan otobüsler de aynı şekilde terminale döner. Ayrıca şehir içinden terminaldeki Havasak otobüslerine aktarma yapılmasını sağlamak için ücretsiz servis hizmeti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Ciampino Havalimanı</span>

"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali</span> Bursadaki bir otobüs terminali

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminali, Türkiye'nin Bursa ilinde bulunan bir otobüs terminali.