İçeriğe atla

Yayla (roman)

Yayla (roman), Fakir Baykurt tarafından yazılan ve ilk defa 1977 yılında yayınlanan romandır. Bu romanda Fakir Baykurt insanların yeniliğe açık olmayıp belirli kalıpların dışına çıkmamalarını ve bu yenilik karşıtlığının bu insanların hayatındaki birtakım unsurları nasıl etkilediğini anlatmaktadır.[1]

Konusu

Ballıdere Köyü'nün Morsay Yaylası'nda yaşayan, başta Çakır Hasan olmak üzere, köylülerin yaşadıkları olayları ve Morsay Yaylası'na bir kazı ekibi gelmesi sonucu köylülerin kazı ekibiyle yaşadıkları etkileşimi konu almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Fakir Baykurt (1977). Yayla. Literatür Yayınları. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

Yılanların Öcü şu anlamlara gelebilir:

<i>Yılanların Öcü</i> (film, 1962) 1962 filmi

Yılanların Öcü, Fakir Baykurt'un aynı isimli romanından uyarlanan 1962 yapımı filmdir. Filmin gösterime girdiği 23 Nisan 1962'de Ankara'da bir sinemada, bazı gruplarca protesto edildi. Filmin gösterimine ilk olarak sadece Türkiye'de izin verildi. Prodüktör Nusret İkbal'in başvurusu sonucu 1965 yılında Sansür Kurulunun aldığı sonraki bir kararla Türkiye dışında da gösterimine izin verildi.

Hayvan türleri:

<i>Kaplumbağalar</i> (roman) Fakir Baykurt romanı

Kaplumbağalar, Fakir Baykurt'un köy sorunlarını ve gerekçelerini gözler önüne serdiği, sosyal yaralara parmak bastığı romanıdır. Fakir Baykurt, bu romanının önemini şu cümlelerle dile getirmektedir:

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<i>Yılanların Öcü</i> Fakir Baykurt romanı

Yılanların Öcü, Fakir Baykurt'un 1954'te kaleme aldığı, 1958'de yayımlanan romanı.

<i>Efkar Tepesi</i>

Efkar Tepesi, Fakir Baykurt'un 1959-1960 arasında çeşitli yayın organlarında çıkan yazılarını topladığı eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır.

<i>Irazcanın Dirliği</i>

Irazca'nın Dirliği, Fakir Baykurt'un 1961 yılında ilk basımı yapılan ikinci romanıdır. Ayrıca Yılanların Öcü ile başlayan üçlemenin ikinci kitabıdır. Irazca'nın Dirliği'ni, üçlemenin son kitabı olan Kara Ahmet Destanı izlemiştir.

<i>İbo ile Güllüşah</i> 1977 yapımı Türk komedi filmi

İbo ile Güllüşah, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın üstlendiği, 1977 yapımı Türk filmidir. Komedi türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Gülşah Soydan paylaşmıştır.

Dağın Öte Yüzü, Yaşar Kemal'in Ortadirek (1960), Yer Demir Gök Bakır (1963) ve Ölmez Otu (1968) romanlarından oluşan üçlemesidir. Seride Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yaşar Kemal, deus ex machina anlatım tarzını bu üçlemede kullanmıştır. Serinin ilk kitabı Toros dağlarının bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. Devam romanında Çukurova'dan eli boş dönen köylülerin Yalak'taki hayallerle ve korkularla dolu yaşamları işlenmektedir. Son romanda ise Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam anlatılır. Üçleme Türkiye dışında ilkin İngiltere olmak üzere Fransa, ABD, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de yayımlanmıştır.

Ortadirek, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilk romanıdır. 1959'da Cumhuriyet'te tefrika edildikten bir yıl sonra, 1960 yılında, yayımlanmıştır. Toros Dağları'nın bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır. On sekiz bölümden müteşekkildir. İlk baskısı Remzi Kitabevi tarafından yapılmıştır.

Ölmez Otu, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin üçüncü romanıdır. 1968 yılında Ant Yayınları tarafından yayımlandı. Toplam kırk yedi bölümden oluşmaktadır. Üçlemesinin son eseri olan Ölmez Otu'nda serinin diğer romanlarından farklı olarak, Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam sonunda onu öldürmesi ve köylülerin Taşbaşoğlu mitini yok etmeleri anlatılır.

Köyün Kamburu, 1959 yılında Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in bir köy romanıdır.

Onuncu Köy, ilk baskısı 1961 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmış bir Fakir Baykurt romanı. Onuncu Köy, sosyalist bir ideolojiye sahip yazar için otobiyografik izler taşımaktadır, buna uygun bir şekilde yazarın doğduğu Burdur, mekansal öge olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendisi de öğretmen olan Fakir Baykurt bu romanının sosyal gerçekçilik anlayışı ile yazılmış olup henüz o yıllarda (1954) kapatılmış olan Köy Enstitüleri mezunu öğretmenlerin horlanması sorununu da içermektedir.