İçeriğe atla

Yavuz Nutku

Yavuz Nutku[1]
Doğum3 Şubat 1943(1943-02-03)
İstanbul, Türkiye
Ölüm07 Aralık 2010 (67 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)
Dinİslam
EvliliklerNurhan Baykal, Lütfiye Nutku[]
Çocuk(lar)
  • Sırma Nutku
  • Altan Nutku
ÖdüllerTÜBİTAK Bilim Ödülü (1989)
Kariyeri
DalıFizik, Genel görelilik, Kütle çekimsel dalgalar, Instantonlar, Monge–Ampère denklemleri
Çalıştığı kurumlar
Doktora
danışmanı
Subrahmanyan Chandrasekhar
Doktora öğrencileriHasan Gümral[2]Mustafa Halilsoy

Yavuz Nutku (3 Şubat 1943, İstanbul - 7 Aralık 2010), İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

Eğitimi

Alman Lisesi'nden mezun olduktan sonra Robert Kolej'de Fizik lisans eğitimine başladı. 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Berkeley-Kaliforniya Üniversitesi'nden Fizik alanında lisans derecesi aldı. Doktora çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Nobel Fizik Ödülü sahibi Subrahmanyan Chandrasekhar'ın denetiminde 1969 yılında tamamladı.

Akademik hayatı

1969-1973 yılları arası Maryland ve Princeton Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmalarda bulundu. 1973-1976 yılları arası Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ve 1976-1979 yılları arası Texas ve Princeton Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1979 yılında Doçent olarak Boğaziçi Üniversitesi'ne gelen Yavuz Nutku, 1981-1989 yılları arasında burada Matematik Profesörü olarak görev yaptı. 1989-1993 yılları arasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde Profesör olarak çalıştı. 1993-2010 yılları arasında ise TÜBİTAK-Feza Gürsey Enstitüsü'nde araştırmalar yapmakta idi.

Araştırma alanları

Genel görelilik, Kütle çekimsel dalgalar, Instantonlar, Monge–Ampère denklemleri alanlarında yaptığı araştırmalar ile tanınmaktadır.

Kitapları

Ödülleri

1989 yılında Namık Kemal Pak ile TÜBİTAK Bilim Ödülünü paylaştı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Wiles</span>

Sir Andrew John Wiles,, , İngiliz matematikçi. Oxford Üniversitesi'nde Royal Society araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Smullyan</span> Amerikalı matematikçi (1919 – 2017)

Raymond Merrill Smullyan, Amerikalı matematikçi, konser piyanisti, mantıkçı, filozof ve hokkabaz.

Mustafa Halilsoy, Kıbrıslı Türk kuramsal fizikçi. Doğu Akdeniz Üniversitesi fizik bölümünde profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Frank Wilczek</span> Amerikalı fizikçi

Frank Anthony Wilczek Nobel Fizik ödülü sahibi Amerikalı kuramsal fizikçidir. Hâlen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Herman Feshbach fizik profesörüdür.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

Metin Gürses, Türk fizikçi.

Michael Boris Green FRS, sicim kuramının öncülerinden olan Britanyalı fizikçi. Cambridge Üniversitesi'nde uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümünde profesör ve Clare Hall ileri araştırmalar kolejinin üyesidir. 1 Kasım 2009'da Stephen Hawking'den Lucasian Matematik Profesörlüğü kürsüsünü devralmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Davies</span> İngiliz fizikçi (d. 1946)

Paul Charles William Davies, AM bir İngiliz fizikçi, yazar ve yayıncı. Arizona State Üniversitesi'nde profesör olarak BEYOND Direktörü. Kaliforniya'daki Chapman Üniversitesi Kuantum Araştırmaları Enstitüsü'nde görevlidir. Cambridge, University College London, Newcastle upon Tyne Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi ve Macquarie Üniversitesi'nde daha önceleri akademik toplantılar gerçekleştirmiştir. Araştırma alanları kozmoloji, kuantum alan teorisi ve astrobiyoloji gibi alanlardır. Mars'a tek yönlü bir yolculuğun uygulanabilir bir seçenek olabileceğini önermiştir.

Arthur Strong Wightman, Amerikalı matematiksel fizikçi. Kuantum Alan Teorisi için aksiyomatik yaklaşımın kurucularından ve Wightman aksiyomlar kümesinin yaratıcısıdır.

Frederick Joseph Ernst, Einstein alan denklemlerinin analitik çözümlerini kendi adıyla anılan Ernst denklemi aracılığı ile bulan görelilik kuramı fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Yale Patt</span>

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

Mathematics Genealogy Project (MGP), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır. 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı, alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bjorn Poonen</span> Amerikalı matematikçi

Bjorn Mikhail Poonen, Amerikalı matematikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Matematik Bölümü'nde Seçkin Bilim Profesörüdür. Dört kez Putnam Yarışması kazananı olmuştur. Araştırma alanı aritmetik geometri olmakla birlikte ara sıra olasılık ve bilgisayar bilimi gibi diğer konularda da yayınlar yapmıştır. İki kitap düzenledi ve araştırma makalelerine yaklaşık 1.000 farklı yazar tarafından atıfta bulunuldu. Algebra &amp; Number Theory dergisinin kurucu, yönetici editörüdür. Ayrıca Involve ve AK Peters Research Notes in Mathematics kitap serisinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Freedman</span> Amerikalı matematikçi

Michael Hartley Freedman, Santa Barbara California Üniversitesi'nde bir araştırma grubu olan Microsoft Station Q'da çalışan Amerikalı matematikçidir. 1986'da, 4 boyutlu genelleştirilmiş Poincaré varsayımı üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Fields Madalyası kazanmıştır. Freedman ve Robion Kirby, egzotik ℝ4 manifoldun var olduğunu gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">William Thurston</span> Amerikalı matematikçi (1946 – 2012)

William Paul Thurston, Amerikalı matematikçi. Düşük boyutlu topoloji alanında bir öncü olarak kabul edilir. 1982'de 3-manifold çalışmasına yaptığı katkılardan dolayı Fields Madalyası ile ödüllendirildi.