İçeriğe atla

Yavuz (sondaj gemisi)


Yavuz - Haydarpaşa Limanı
Tarihçe
Türkiye
Adı
  • Yavuz
  • Deepsea Metro I (2011-2019)
Adının geldiği yer/kişi Yavuz Sultan Selim
Sahibi
İşletmeci
  • Türkiye Petrolleri A. O. (TPAO)
  • Odfjell Drilling (2011-2018)
  • Port kayıt
  •  Türkiye
  •  Marshall Adaları (2018-2019)
  •  Bermuda (2011-2018)[1]
  • İnşa eden Ulsan Tersanesi, Hyundai Heavy Industries, Ulsan, Güney Kore
    Denize indirilişi Temmuz 2011
    Kimlik
    Statü Aktif
    Genel karakteristik
    Tonaj
    Uzunluk 22.919 m (75.194 ft)
    Genişlik 36 m (118 ft)
    Su çekimi 147 m (482 ft)
    Hız
    • 8,6 kn (15,9 km/sa; 9,9 mph) (max.)
    • 4,5 kn (8,3 km/sa; 5,2 mph) (hizmet)
    Silah donanımı Yok

    Yavuz, önceki adıyla Deepsea Metro I, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.

    Tarihçe

    Gemi, Temmuz 2011'de GustoMSC ve bui tarafından Hyundai Heavy Industries tarafından Ulsan Tersanesi'nde Deepsae Metro I adıyla denize indirildi. Bermuda (2011-2018) ve Marshall Adaları (2018-2019) bandırasıyla, sondaj şirketi Golden Close Maritime Corp.'a aitti ve Odfjell Sondaj tarafından işletiliyordu. Tanzanya (2012-2014) ve Kenya'da (2014), Vietnam (2015-2017) ve Filipinler'de (2017) görev yaptı. 2017 yılının Mayıs ayında boşta kaldı ve yeni bir kontrat bekleyerek Malezya'da kaldı. Ekim 2018'de devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketi tarafından 262,5 milyon ABD Doları karşılığında satın alındı. İspanya'nın Algeciras Limanı'na yelken açtı ve 22 Şubat 2019'da Marmara Denizi'ne ulaştı. Geminin Yavuz olarak adlandırıldığı ve Yalova'daki bakım ve yenileme çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine başlayacağı bildirildi. 20 Haziran 2019'da göreve çıktı.[2]

    Ayrıca bakınız

    Kaynakça

    1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2019. 
    2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2019. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

    <span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

    Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

    Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket. Akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevlerini üretir.

    <span class="mw-page-title-main">Shell plc</span> Hollanda menşeli petrokimya şirketi

    Royal Dutch Shell PCL veya yaygın adıyla Shell, İngiltere'de kurulu, genel merkezi Hollanda'da bulunan, İngiliz-Hollanda ortaklığında çok uluslu bir petrol ve doğalgaz şirketidir. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri olup 2018 gelirlerine göre dünyanın en büyük üçüncü şirketi ve Avrupa'nın en büyük şirketidir. 2019 Forbes Global 2000 listesinde Shell dünyanın en büyük dokuzuncu şirketi ve dünyanın en büyük enerji şirketiydi.

    Petrol Ofisi A.Ş., Vitol Group'un sahibi olduğu, petrol ve petrol ürünleri üzerine Türkiye'de ticari faaliyet gösteren anonim şirket.

    Şirket-i Hayriye, 1854'ten 1945'e kadar Boğaziçi'nde yolcu ve yük taşımacılığı yapan vapurculuk anonim şirketi.

    <span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

    Turğut Yaşar Gülez, Türk siyasetçi.

    <span class="mw-page-title-main">Körfez SK</span>

    Körfez SK ya da tam adıyla Körfez Spor Kulübü, Kocaeli kentini 3. Lig ve 2. Lig'de temsil etmiş Türk futbol kulübü.

    <span class="mw-page-title-main">Berat Albayrak</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

    Berat Albayrak, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 2015'ten 2018'e kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve 2018'den 2020'ye kadar Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul milletvekili oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan ile evlidir.

    <span class="mw-page-title-main">Ronald Wayne</span> Apple üç kurucu ortağından biri

    Ronald Gerald Wayne, Amerikalı girişimci. Wayne, bugün neredeyse unutulmuş olsa da, Apple'ın kurucusu olan 3 ortaktan biri idi. 1976 yılında Apple hisselerinin %10'una sahipti ve hisselerini sadece 2300 Amerikan doları karşılığında diğer iki ortak Steve Jobs ve Steve Wozniak'a devretti.

    TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

    TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

    Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi. Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir.

    <span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

    Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği tarihi</span>

    Kimya mühendisliği, 19. yüzyılda "endüstri kimyası" ile uğraşanlar tarafından geliştirilmiş bir disiplindir. Sanayi Devrimi'nin öncesinde, endüstri kimyasalları ve tüketici malları ağırlıklı olarak kesikli üretim yöntemiyle üretiliyordu. Kesikli üretim emek yoğun bir işlemdir. Bunun başlıca sebebi kesikli üretim yöntemi kullanan üretim tesislerinde bulunan pek çok ünite operasyonunun manüel kullanım gerektirmesi ve sonuç olarak iş gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Kesikli üretim boyu gerçekleştirilen fiziksel ve kimyasal işlemlerin sonunda satılabilir bir ürün sağlamak için elde edilen ürün izole edilebilir, saflaştırılabilir ve test edilebilir. Kesikli üretim işlemleri iş ve ekipman kullanımında verimsiz olmasına rağmen bugün hâlâ farmasötikal ara ürünler gibi değerli ürünlerin, parfüm ve boya gibi özel ve formüle edilmiş ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve kâr elde edilebilmektedir. Kimya mühendisliği tekniklerinin üretim prosesi geliştirmesi üzerine uygulanması ile kimyasallar artık sürekli bir üretim hattında kimyasal işlemler ile daha büyük miktarlarda imal edilebilmektedir. Sanayi Devrimi, kesikli üretimden sürekli üretime geçişin başladığı dönemde ortaya çıkmıştı. Bugün ticari kimyasallar ve petrokimyasallar büyük çoğunlukla sürekli üretim prosesleri ile imal edilirken, özel kimyasallar, ince kimyasallar ve ilaçlar kesikli üretim yöntemleri ile üretilmektedir.

    <i>Kanuni</i> (sondaj gemisi) sondaj gemisi

    Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.

    <span class="mw-page-title-main">Equinor</span>

    Equinor ASA merkezi Stavanger'de bulunan Norveçli devlet kontrolünde çok uluslu enerji şirketi. Temel olarak bir petrol şirketidir. 36 ülkede faaliyet gösteren şirketin yenilenebilir enerji yatırımları da vardır. Forbes dergisinin gelirlere göre sırlamasında (2013) eski Statiol adıyla Equinor petrol ve doğal gaz endüstrisinde on birinci, endüstriden bağımsız genel sıralamada yirmi altıncı şirket olmuştur. Şirketin yaklaşık 20.200 çalışanı vardır.

    Makine üretiminin ana alanları takım tezgahlarının hazırlanması, traktör ve otomobil ekipmanı, gemi yapımı, uçak yapımı, Tarımsal Makine Yapımı, Elektrik Mühendisliği, Radyo Mühendisliği ve otomasyon ekipmanlarıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da petrol endüstrisi</span>

    Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır. Dünyadaki en önemli petrol ve gaz üreticisi olmaya adaydır.

    Abdülhamid Han, önceki adıyla Cobalt Explorer ve daha sonrasında West Cobalt, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu, Türkiye bayraklı ultra derin deniz sondaj gemilerinden birisidir.