İçeriğe atla

Yavuz Öbekçi

Yavuz Öbekçi (8 Aralık 1957, Ankara - 27 Mayıs 1998, Ankara), Türk siyasetçi ve iş insanı.

Hayatı

1957 yılında Ankara'nın Mamak ilçesinde dünyaya gelmiştir.

Ankara Atatürk lisesinde öğrenim gördüğü yıllarda ülkücü hareketle tanışmış ve öğrenci liderliği yapmıştır. Sonraki yıllarda Gazi Üniversitesinde yükseköğrenime başlamış ve ülkücü camia içinde daha aktif görevler üstlenerek üst düzey yöneticilik yapmıştır. 1977-1978 yıllarında Ulucanlar Cezaevinde kalmıştır.

Abdullah Çatlı, Muhsin Yazıcıoğlu, Ali Uzunırmak, Sefa Şefkat Çetin, Mahir Damatlar ve Ercan Koç gibi birçok isimle beraber görev yapmıştır.

12 Eylül 1980 darbesinin ardından teslim olarak; MHP ve Ülkücü Kuruluşlar davasında idamla yargılanmış ve 1987 yılına kadar Mamak Askeri cezaevinde kalmıştır ve tüm suçlardan beraat etmiştir.

1980 sonrası MÇP'den MHP'ye geçişte; MHP'nin tekrar kurulmasında görev almış, Alparslan Türkeş'in en yakınındaki isimlerden biri olmuş, MYK üyeliği ve Genel Başkan Danışmanı görevlerini yapmıştır. Ayrıca; bu yıllarda Ülkü Ocakları Genel Başkanlarının atanmasında önemli rol sahibi olmuştur.

Türkeşin ölümünden sonraki gelişen süreçte; ekibiyle beraber Devlet Bahçeli'nin yanında yer almış ve 1997'deki olaylı kongrede Devlet Bahçeli'nin genel başkan seçilmesini sağlayanların arasında olmuştur. Devlet Bahçeli'nin genel başkanlıklığının ilk döneminde de MYK üyeliği ve Genel Başkan Danışmanı olarak görev almıştır.

Aynı zamanda Uluslararası ticaretle uğraşan Öbekçi'nin başta Kırgızistan olmak üzere Türk Devletlerinde geniş hacimli ve büyük istihtamlı ticari yatırımları olmuştur.

27 Mayıs 1998 yılında vefat eden Öbekçi evliydi iki çocuğu vardı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alparslan Türkeş</span> Türk asker ve siyasetçi (1917–1997)

Alparslan Türkeş, Türk asker ve siyasetçi. Muvazzaf askerken 27 Mayıs Darbesi'nde aktif rol alan Türkeş, askerlik görevi sonrası başbakan yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisinin kurucusu ve ilk genel başkanı olarak görev yapmıştır. MHP Genel Başkanlığı görevini 1969-1981/1993-1997 yılları arasında sürdürmüştür. Mart 1975-Haziran 1977 ve Temmuz 1977-Ocak 1978 tarihleri arasında Süleyman Demirel tarafından kurulan hükûmetlerde başbakan yardımcısı olarak yer almıştır. 1965, 1969, 1973, 1977 ve 1991 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak Meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bahçeli</span> Türk siyasetçi

Devlet Bahçeli, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçidir. Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı'dır. Ülkü Ocaklarının kurucularından olan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1999-2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan ANASOL-M Koalisyon Hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Koalisyon ortaklarıyla birlikte Rahşan Affı'nı çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Ocakları</span> aşırı sağcı paramiliter örgüt

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı veya kısa adıyla Ülkü Ocakları, Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkili Türk aşırı sağcı paramiliter örgüt. Bazen Bozkurtlar olarak da bahsedilen kuruluş genellikle aşırı milliyetçi ve/veya neofaşist olarak tanımlanır. Milliyetçi Hareket Partisine (MHP) yakın bağlantıları olan gençlik örgütü, 12 Eylül Darbesi öncesi dönemde MHP'nin paramiliter veya militan kanadı olarak tanımlansa da günümüzde eğitim ve kültür vakfı olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık Türkiye Partisi</span> Türkiyede siyasi parti (1998–2010)

Aydınlık Türkiye Partisi, 27 Kasım 1998'de Tuğrul Türkeş tarafından kurulan siyasi partidir. Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinde %0,28 oy almıştır. 11 Nisan 2010'da feshedilip Milliyetçi Hareket Partisi ile birleşti.

Recep Ercüment Konukman, Türk siyasetçi, diş hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Öztürk</span> Türk politikacı

Oktay Öztürk,, Türk öğretmen, hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kenan Tanrıkulu</span>

Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Koray Aydın</span> Türk siyasetçi, Ankara milletvekili ve eski bakan

Koray Aydın, Türk siyasetçi ve eski bayındırlık ve iskan bakanı. TBMM 28. dönem bağımsız Ankara milletvekili. Erken yaşta siyasete katılan Aydın, 1999-2001 yılları arasında bayındırlık ve iskan bakanı olarak görev yapmıştır. Bir süre Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreterliği görevini üstlenmiştir. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinden sonra TBMM başkanvekili olarak seçilmiştir.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul Türkeş</span> Türk siyasetçi

Yıldırım Tuğrul Türkeş, Türk ekonomist ve siyasetçidir. Milliyetçi Hareket Partisinin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

Mehmet Pamak,, Türk siyasetçidir.

İsmet Büyükataman, Türk öğretmen, müteahhit ve siyasetçi. XXIII, XXIV, XXV, XXVI, XXVII ve XXVIII. dönem TBMM'de Bursa milletvekili olarak görev yaptı. 19 Haziran 2011 tarihinden itibaren Milliyetçi Hareket Partisi'nin genel sekreteridir.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Başkan</span> Türk politikacı

Abdurrahman Başkan, Ziraat mühendisi, siyasetçi. MHP 25. dönem Tokat, 27 ve 28. dönem Antalya milletvekilidir. Milliyetçi Hareket Partisi MYK üyesi ve genel başkan başdanışmanıdır.

Zihni Açba 25. ve 26. Dönem MHP Sakarya milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi</span>

Milliyetçi Hareket Partisi 5. Olağanüstü Kongresi ya da 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi, Alparslan Türkeş'in vefat etmesinin ardından yapılan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kongresidir. İlk kongre 18 Mayıs 1997 tarihinde düzenlenmiş, 6 MHP'li siyasetçi Genel Başkanlık için yarışmıştır. Kongrede Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş birinci sırada, Devlet Bahçeli ise ikinci sırada çıkmıştır. Türkeş ve Bahçeli dışındaki diğer adayların Bahçeli lehine çekilmesi sonucunda ülkücüler arasında kavga çıkmış ve kongre 6 Temmuz 1997 tarihine ertelenmiştir.

İsmail Faruk Aksu Türk bürokrat ve siyasetçi.

Yaşar Yıldırım Türk siyasetçi.