İçeriğe atla

Yavrukurt

Vietnamlı yavrukurtlar

Yavrukurt terimi, izciliğe hazırlık çağı olan 7-11 yaş aralığındaki izciler için kullanılır. Oluşturdukları birliğe en küçük izci birliğine küme, liderlerine ise kümebaşı veya başkurt denir. Yavrukurt izcinin parolası "Yavrukurt çok çalışır"dır.[1]

Yavrukurt andı ve türesi

Yavrukurt Türesi

1) Yavrukurt izcinin izinden gider ve her gün bir iyilik yapar

2) Yavrukurt çalışkandır, işinde bıkkınlık ve bezginlik göstermez[1]

Yavrukurt andı

Tanrıya ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, yavrukurt türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Türkiye İzcilik Federasyonu resmi sitesi". 20 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Baden-Powell</span>

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Britanyalı asker. İzci lideri ve izciliğin kurucusu. II. Boer Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">İzci</span> İzcilik yapan kimse

İzci veya eski adıyla keşşaf, izcilik yapan kişidir. İzcilik terminolojisine göre 18 yaşından küçük olanlar izcidir.

<span class="mw-page-title-main">İzci andı</span>

Erkekler Çocuklar İçin İzcilik kitabının 1908'de yayınlanmasından bu yana, Dünya'nın dört bir yanındaki tüm İzciler, hareketin ideallerine ulaşmak için bir izci sözü verirler ve izci türesini kabul ederler. İzci Sözünün ve izci türesinin ifadesi zaman içinde ve ülkeden ülkeye biraz değişiklik gösterir. Çoğu izcilik kuruluşu "söz" kelimesini kullansa da, bazı ülkeler "yemin" veya "and" kelimesi kullanma eğilimindedir. Tipik olarak, izciler sözü okurken izci selamı verirler.

<span class="mw-page-title-main">Aday izci</span>

İzcilikte ergin izcilik, yavrukurtluk, izcilik, gibi bir basamağındayken izciliğe katılan izciler temel bilgileri öğrenene kadar bir adaylık dönemi geçirmektedir. Adaylık dönemi sırasında izci andı, izci türesi, izci selamı, izci tokası, parola, amaç gibi izcilik için temel bilgiler öğretilir. Aday izcilerin adaylık süresi minimum üç ay sürmektedir. Gerekli olan şartlar tamamlandıktan sonra sıra ant içme töreni'ne gelmektedir. Yemin, izcinin lideri ile diyalogu sonucunda iyi bir izci olabilmek için söz vermesi demektir. Aday izciler liderinin karşısında tek tek ant içer. Yemin törenine kadar aday izci, pembe renk fular takar ve izci tişörtü giyer.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

Ermenistan'daki izcilik federasyonları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Trakya İzciler Birliği Federasyonu</span>

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de izcilik</span>

İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da izcilik</span>

Fransa'da izcilik, yaklaşık 180.000 İzci ve Kız izciler ile birlikte yaklaşık 80 farklı kulüp ve federasyondan oluşur. Fransa'daki en büyük izcilik teşkilatı Fédération du Scoutisme Français'di. ve 1940 yılında Vichy Fransası zamanında kurulmuştur. Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) üyesidir. Federasyonun yaklaşık 134.000 üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te izcilik</span>

İsveç'in en büyük izcilik teşkilatı Scouterna'dır. Örgüt 2012 yılında Svenska Scoutförbundet'in yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu ve 2013 yılında Dünya Kız İzcileri Derneği ve Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından Svenska Scoutrådet'in halefi olarak kabul edildi. 70.000 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da izcilik</span>

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.