İçeriğe atla

Yavanna

Kontrol Edilmiş
Yavanna
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıMeyve Verici, Kementári
İsminin anlamıYeryüzü'nün Hanımı
IrkıAinur
Doğum tarihiBaşlangıç
Ölüm tarihiÖlümsüz

Yavanna, bir Valië ve sekiz Aratar'dan biridir ve Meyve Verici olarak bilinir. Yavanna, toprakta yetişen her şeyden sorumludur; asırlık ormanlardaki ağaçlardan kayaları sarmış olan yosunlara ve topraktaki saklı şeylere kadar her şeyin sayısız biçimini aklında tutar. Eldar'ın dilinde adı Kementári, Yeryüzünün Hanımı'dır. Valar Kraliçeleri arasında saygınlık bakımından Varda ile yan yana durur. Kadın görünümünde; uzun boylu, yeşil giysiler içinde gezinirdi. Bazıları onu uzun dalları gökyüzüne uzanan bir ağaç şeklinde görmüşlerdi. Yavanna, demirci Aulë'nin eşi, Ebedi-genç Vána'nın kardeşi ve Maia Melian'ın akrabasıdır.

Hikayesi

Ainur'un müziğinde Yavanna, Manwë ve Ulmo'nun yağmurlarını uzun dallarında ağırlayacak ulu ağaçların şarkısını söylemişti. Aynı zamanda Manwe ile de düşüncesi buluşmuş ve Büyük Kartallar yapma fikri ilk defa ortaya çıkmıştır.

Günlerin Başlangıcında Yavanna, Arda'ya ilk tohumları ekti ve olvar ve büyüyen her şeye göz kulak oldu. Morgoth'un onun sevgili yaratıklarını bozup mahvetmesi sebebiyle onunla mücadele etti ve ona karşı yapılan tüm planların arkasında durdu. Morgoth'un yeryüzünden atılmasında sonra Yavanna nicedir tasarlayıp da toprağa kavuşturamadığı tohumları ekti ve sonunda Arda'nın Baharı ile birlikte Orta-Dünya'da yaşam başladı. Fakat Morgoth'un Valar'ın iki lambasını yıkmasından sonra Orta-Dünya tekrar alacakaranlığa gömüldü ve Bahar'da can bulmuş tüm şeyler Yavanna'nın uykusuna daldı; Ay ve Güneş'in ilk yükselişine kadar da uyanmadılar.

İki Lambanın yıkılmasından sonra Valar, Aman Diyarına çekildi ve orada Valinor'u kurdular. Yavanna, yeşil Ezellohar tepesinde uzun bir süre oturup diğer Valar onu dinlerken güce ve kudrete dair bir şarkı söyledi. Bu sayede, Nienna'nın gözyaşlarının da yardımıyla, Yavanna'nın en büyük eseri olan ve Valinor ülkesine ışık veren İki Ağaç, Telperion ve Laurelin ortaya çıktı. Tüm bunlara rağmen Yavanna Öte Toprakları terk etmemişti; zaman zaman Valinor diyarını ardında bırakıp Orta-Dünya'da Morgoth'un açtığı yaralara deva olur ve her dönüşünde diğer Valar'ı Elflerin gelişinden önce onunla savaşma konusunda kışkırtırdı.

Eru Ilúvatar, Aulë'nin yarattığı cücelerin yeryüzünde yaşamasına izin verdikten sonra Yavanna, onların Orta-Dünyadaki tüm ağaçları kesmelerinden korktu. Aulë ise Ilúvatar'ın çocukları Elfler ve İnsanların da onun ağaçlarına ihtiyaç duyacakları cevabını verdi. Bunun üzerine Yavanna, Manwë'nin huzuruna çıkıp ona derdini anlattı ve yarattığı şeylerin başkalarının hükmü altına girmekten kurtulamadığından yakındı. Manwë, Ilúvatar'a ettiği duada Yavanna'nın sıkıntılarından bahsetti ve Ilúvatar, Yavanna'ya merhamet etti; Duasına cevaben ağaçları korumaları için Entleri yarattı.

Elfler Tirion şehrini kurunca, Yavanna onlara hediye olarak Telperion'un küçük bir kopyası olan Galathilion ağacını tasarladı ve Elfler de onu Mindon Kulesinin dibindeki avluda yetiştirdi.

Ağaçların öldürülmesinden sonra Yavanna, onlardan kalanları inceledi ve diğer Valar'a Silmarillerin ışığını kullanarak onları iyileştirebileceğini söyledi. Çünkü her ne kadar Valar'dan biri, Ilúvatar'ın maiyetindekiler arasında en kudretlilerden biri olsa da, bu dünyada aynı ışığı bir kez daha yaratamazdı. Fëanor ise Silmarilleri vermeyi reddetti, fakat o bu kararı verdiği sırada Morgoth onları çoktan çalmıştı bile. Bunun üzerine Yavanna ve Nienna çabalarını birleştirip Telperion'dan tek bir gümüş çiçek ve Laurelin'den altın bir meyve ortaya çıkarmayı başardılar. Yavanna bunları eşi Aulë'ye verdi, o da onları tasarladığı korunaklı taşıyıcılara yerleştirdi ve böylece Ay ve Güneş yaratılmış oldu.

Gazap Savaşı'nda Valar'ın yanında savaşan insanlara hediye olarak Ossë tarafından Andor adası yükseltildi ve Yavanna burayı güzelliklerle bezedi. Edain bu adaya geldiklerinde burada Númenor ülkesini kurdular. Sonraki çağlarda Valar, Orta-Dünya'ya elçiler göndermeye karar verdiğinde Yavanna, hizmetkarı Aiwendil'i de yanında götürmesi için Maia Curumo'dan ricada bulundu.

Etimoloji

Yavanna, Quenya dilinde "Meyve Verici" demektir. Bu isim, yávë ("meyve") ve anna ("hediye") kelimelerinin birleşimidir. Unvanı Kementári ise "Yeryüzünün Hanımı" anlamına gelir.

Kaynakça

  • Tolkien, J.R.R., Silmarillion, İthaki Yayınları, 2007, İstanbul, 6. baskı


J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Ainur
Ainulindalë
Valar Efendileri:  Manwë | Ulmo | Aulë | Oromë | Mandos | Irmo | Tulkas
Valar Kraliçeleri (Valier):  Varda | Yavanna | Nienna | Estë | Vairë | Vána | Nessa
Düşman:  Melkor
MaiarEönwë | Ilmarë | Ossë | Uinen | Salmar | Sauron | Melian | Arien | Tilion | Gothmog
Curumo | Olórin | Aiwendil | Mavi Büyücüler | Durin'in Felaketi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melkor</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Melkor veya elflerin ona taktığı isimle Morgoth, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kuvvetçe en güçlü Vala olmakla birlikte Sauron'un efendisi ve en kötü varlıktır. Orklar, troller ve ejderhalar başta olmak üzere Orta Dünya'da çoğu kötücül varlığın yaratıcısıdır. "Melkor" ismi, Quenya dilinde türetilmiş bir kelimedir ve "Güç içinde yükselen" anlamına gelir. Sindarin dilinde, düşmanları tarafından Morgoth Bauglir olarak anılırdı. Melkor'un Valar arasında bilinen orijinal adı ise hiçbir zaman Orta Dünya halkları tarafından öğrenilemedi.

Melian, bir Maia, Elu Thingol'un eşi, Lúthien Tinúviel'in annesi ve Doriath Kraliçesidir. Melian, Luthien'in annesi ve Elrond ile Elros'un anne tarafından atasıdır.

İstari ya da Büyücü, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenindeki bir ırk. Valar, Morgoth egemenliğinin sona erdirilmesinden sonra yükselişe geçen Sauron tehdidine karşılık, kendi Maiar'ından olan bu temsilcileri Orta Dünya'ya göndermişlerdir.

Maia, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evreninde bir ırktır.

Fëanor, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kahramandır. Yüce Noldor Kralı Finwë'nin ilk oğlu ve Míriel'den olma tek çocuğudur. Fëanor, Valinor'un İki Ağacının ışığını içlerinde saklayan mücevherler olan Silmarillerin, gören taşlar Palantír'in ve Elf alfabesi olan Tengwar'ın yaratıcısıdır. Melkor'u lanetleyip ona Morgoth ismini veren baş düşmanıdır.

Oromë, bir Vala ve sekiz Aratar'dan biridir. Valar'ın avcısı ve Yüce Süvari olarak bilinir. Vana'nın eşi ve Nessa'nın kardeşidir. Adı Quenya'da boru üfleme veya boruların sesi anlamına gelir.

Silmaril, J.R.R. Tolkien evreninde kurgusal nesne.

<span class="mw-page-title-main">Valar (Orta Dünya)</span>

Valar, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, yaratıcı Eru'nun ilk yarattığı ve ona en yakın olan yüce varlıklar. Valar ismi, Elfçe "güç" anlamındaki "vala" kelimesinin çoğullanmasıyla oluşturulmuştur ve "güçler" anlamındadır. İlk kez Yüzüklerin Efendisi kitaplarında bahsedilmişlerdir, ancak J. R. R. Tolkien'in ölümünden sonra oğlu tarafından yayımlanan kitabı Silmarillion'da ayrıntılı olarak anlatılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Varda</span>

Varda Elentári, bir Valië, sekiz Aratar'dan biri, Manwë'nin eşi ve Valar'ın Kraliçesidir. Sindarin dilinde Elbereth Gilthoniel diye bilinir.

Ulmo, Denizlerin Efendisi’ydi. Arda’ya indiğinde tüm Valar denize hayran kalmıştı. Lâkin Ulmo hepsinden daha çok sevdi denizi. Onun için deniz her şeydi. Ulmo bir gün Eru ile konuştu. Eru ona dedi ki;

J. R. R. Tolkien'in eserlerine konu ettiği hayalî Orta Dünya evreninin tarihi, gerçek Dünya tarihinin kadim kökeni olarak kurgulanmıştır. Tolkien evreninde, Birinci Çağ ya da tam adıyla Ilúvatar'ın Çocukları'nın Birinci Çağı, Silmarillion'da anlatılan ve kronolojisi tam olarak belirli ilk zaman dilimidir. Ağaçların dev örümcek Ungoliant ve kötü Melkor tarafından zehirlenerek söndürülmesi üzerine tüm Arda karanlığa bürünmüştür. Daha sonra Valar, iki ağaçtan birisi olan Laurelin'in ışığıyla Güneş'i yaratarak, Güneş'in Yılları'nı başlattı. Arda'nın bundan sonraki yıllarının uzunluğu ile gerçek dünyadaki güneş yılı uzunluğu aynıdır.

Eru Ilúvatar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde her şeye gücü yeten tek yaratıcıdır.

Elfler, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ırktır. Elfler, yazar J. R. R. Tolkien tarafından modern edebiyata kazandırılmış ve fantastik kurgunun en popüler öğelerinden biri haline gelmişlerdir.

J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde "Ağaçlar Çağı", Arda'nın üç büyük tarihi döneminden ikincisidir. Lambalar Çağı’ndan sonra Güneş Yılları’ndan öncedir. Bu tarihi dönem, Birinci Çağ’ın başlangıcı da dahil olmak üzere birkaç çağı içine alır.

Aulë, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir Vala, sekiz Aratar'dan biri ve Yavanna'nın eşidir. Demirci ve Valar'ın Demircisi diye de bilinir. Kaya, metal, elementlerin doğası ve zanaatlerle ilgilenir.

Valar Ağaçları, Valar tarafından yaratılan, Valar'ın yaptığı en büyük işlerden biri olan; Valinor'u ve tüm Aman'ı aydınlatan Gümüş Telperion ve Altın Laurelin adlı ağaçlardır.

J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Eönwë, J.R.R. Tolkien efsanesinde yardımcı bir karakterdir. Eönwë karakteri 1977 yılında, orijinal basımından önce uzun zamandır var olmasına rağmen ilk kez J.R.R. Tolkien'in ölümünden sonra yayımlanan Silmarillion kitabında görülür.

J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde birçok farklı ırk ve halk bulunmaktadır. Bu halklar genel olarak, özgür halklar ve köleleştirilmiş halklar olarak iki ana grup içinde yer alırlar.

Thingol, ilk doğan elflerdendir. Asıl adı Elwe'dir. Lakap olarak ise Singollo yani 'Gri Pelerin' lakabı takılmıştır.