İçeriğe atla

Yavaş mimari

Yavaş mimari, 1980'lerin ortasındaki yavaş yemek hareketinden ortaya çıktığına öne sürülen bir kavramdır.[1][2][3] Yavaş mimari, kısa vadeli hedefler için hızlı bir şekilde inşa edilmenin aksine, genellikle yavaş yavaş ve organik olarak yaratılan mimari stildir. Genellikle ekolojik, çevresel açıdan sürdürülebilir bir yaklaşımla birlikte anılmaktadır.[2]

Yavaş mimari aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla inşa edilmesi çok uzun zaman alan mimari anlamına da gelebilir; örneğin Barselona'daki Sagrada Familia bu tarzda bir mimari yapıdır ve 1882'den beri yapımı devam etmektedir.[3]

Eduardo Souto de Moura 2011 Pritzker Ödülü'nü kazandığında, bir jüri üyesi onun binalarını yavaş mimari olarak tanımladı çünkü inceliklerini takdir etmek için dikkatli olarak yapılması gereken bir değerlendirme lazımdı. Profesör Kenneth Frampton, "Souto de Moura'nın çalışması bir bakıma sağlam temellere dayanıyor... Karakterleri, yapılar olarak geliştirilme şekillerinden geliyor." dedi.[4] 2012 Pritzker kazananı Wang Shu, "Çin'in Yavaş mimari öncüsü" olarak tanımlandı.[5]

Yavaş mimari örnekleri

Kanada

Calgary Üniversitesi'nden Profesör John Brown, "yavaş evleri" teşvik etmek üzere tasarlanmış, kâr amacı gütmeyen bir internet sitesi açtı. Bu on yıllık bir araştırmanın neticesidir. Yavaş evler çekici, çevreyle uyumlu ve daha az karbon ayak izi bırakan enerji tasarruflu evler olarak tanımlanmaktadır.

Çin

Pritzker Ödülü sahibi mimar Wang Shu, "Çin'in Yavaş mimarisinin öncüsü" olarak tanımlanıyor.[5] Binaları, samimi avluları, eğimli duvarları ve çeşitli eğimli çatılarıyla Çin'in eski şehirlerinin yoğun mimarisini çağrıştırıyor. "Günümüzde şehirler çok fazla büyüdü. Gerçekten endişeliyim, çünkü bu çok hızlı oluyor ve şimdiden çok şey kaybettik" demektedir.[5]

İrlanda

İrlanda'daki yavaş mimari projesi 2010 yılında bir kanal gemisiyle gezici bir sergi başlattı. Gemi altı haftalık bir süre boyunca yedi nokta arasında seyahat etti ve her durak noktasında sanatçılar ve mimarlar atölye çalışmaları ve konferanslar düzenledi.[6][7]

Amerika Birleşik Devletleri

2008 yılında ABD'nin önde gelen uygulamalarından mimarlar, Slow Food Nation adlı San Francisco merkezli bir projede yer aldı. Çeşitli köşkler, geri dönüştürülmüş şişelerden yapılmış bir su istasyonu, bir gübre sergisi ve çiftçiler için bir "sabun kutusu" da dahil olmak üzere, genellikle gıda ile ilgili ve ekolojik motivasyonlu yapılar yarattılar.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Holly Hoffman Calgary designers take interest in ‘slow architecture’ 21 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Calgary Journal, 12 August 2010. Retrieved 2011-11-11.
  2. ^ a b About Slow 3 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Slowarchitecture.ie. Retrieved 2011-11-11
  3. ^ a b Slowness 25 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., A Daily Dose of Architecture (blog) - text attributed to Nahm Yoon-ho of the Korean JoongAng Daily, 21 June 2004. Retrieved 2011-11-11.
  4. ^ Kate Taylor Architect From Portugal Wins Pritzker 11 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., China Art Networks, undated. Retrieved 2011-11-12.
  5. ^ a b c James S. Russell (13 Haziran 2013). "Wang Shu, China's Champion of Slow Architecture". Bloomsberg Business. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  6. ^ Slow Architecture and Place: 9 September – 21 October 15 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., R.I.A.I. website. Retrieved 2011-11-11.
  7. ^ Slow Architecture and Place - Exhibition, Ireland 28 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., e-architect.co.uk. Retrieved 2011-11-11
  8. ^ Paul Adamson "Slow Architecture: Green designs showcased at SF's Slow Food Nation" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Architects Newsletter, 9 April 2008. Retrieved 2011-11-12.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zaha Hadid</span> Mimar

Zaha Hadid, Irak asıllı İngiliz vatandaşı, dekonstrüktivist mimar.

Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

Richard Meier, yapılarını rasyonel tarzda ve ağırlıklı olarak beyaz cepheler ile tasarlayan Amerikalı bir mimar.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Serpentine Gallery</span> Londradaki Hyde Parkda bulunan bir sanat galerisi

Serpenti Galerisi, Londra şehrindeki Hyde Park’ın bir parçası olan Kensington Gardens bölgesinde yer alan bir sanat galerisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal mimari</span>

Kurumsal mimari bir kurumun stratejileri, iş süreçleri, veri ve enformasyon gereksinmeleri, bilişim sistemleri ve teknoloji altyapısını belirli bir çerçeve içerisinde betimleyen, kapsamlı bir belgedir. Kurumsal mimarinin temel işlevi, kurumun hedefleri, yapısı, işleyişi, kullandığı sistemler ve sistemlerde kullanılan teknolojiler hakkında bilgi vermektir. Temel amacı ise, kurum içerisinde bilişim sistemlerinin ve teknolojilerinin kurumun hedefleri ve işleyişi ile uyumlu bir biçimde ortak standartlara uygun hale gelmesini, bu yolla bilişim ve iletişim kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık tarihi</span>

Mimarlık tarihi farklı uygarlıklar, ülkeler ve zamanlardaki mimarlık tarihininin gelişimini inceler.

Yavaş Hareketi, hızlı modern hayatı eleştiren ve hayatın farklı alanlarında hız ve modern tüketim kalıplarını dönüştürecek bir kültürel değişimi savunan toplumsal harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Slow Food</span>

Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır. Türkçe karşılığı "Yavaş Yemek" tir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

Suha Özkan Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Kongre Binası</span>

Amerikan Kongre Binası Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimini yürüten ABD Kongresi'nin ikamet yeridir. Bina ABD'nin başkenti Washington, DC'deki Capitol Hill bölgesinde ve de National Mall bölgesinin doğu ucunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richmond, Virginia</span>

Richmond, ABD'nin Virginia eyaletinin başkenti. Richmond, hiçbir "kontluk" idaresine bağlı olmadan doğrudan doğruya "bağımsız şehir" statüsüne haizdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin mimarisi</span> Mimarî sistem

Çin mimarisi, Doğu Asya'da yüzyıllar boyunca şekillenmiş bir mimari sistemdir. Dekoratif detaylar haricinde yapısal ilkeleri büyük ölçüde bir değişime uğramamıştır. Tang Hanedanlığı'ndan beri Vietnam, Kore, Japonya ve Moğolistan mimarileri üzerindeki ana etkendir. Mimarinin başlıca malzemesi ahşaptır. Ahşabın yanı sıra bambu kamışı, sarı toprak gibi doğal maddeler kullanılarak, yapılar doğa ile en yüksek derecede uyumlu inşa edilmiştir

Bir sistem mimarisi veya çoklu sistemlerin mimarisi; sistemin yapısını, davranışını ve biçimselliğini tanımlayan kavramsal modeldir. Bir mimari tanımı; sistemin yapıları ve davranışları hakkında mantıksallığı destekleyecek şekilde organize edilen ilişkiselliğin standart bir açıklaması veya temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Farrell</span>

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.

<span class="mw-page-title-main">Denise Scott Brown</span> Amerikalı mimar

Denise Scott Brown Amerikalı mimar, planlamacı, yazar, eğitimci. Philadelphia'daki Venturi, Scott Brown ve Associates mimarlık ofisinin kurucu ortağıdır. Scott Brown ile eşi ve ortağı Robert Venturi, hem projeleri hem de kuramsal çalışmalarıyla yirminci yüzyılın çığır açan mimarları arasında sayılmaktadır. Postmodernizmi mimarlık tartışmalarına öncü bir şekilde dahil etmişlerdir. Scott Brown 2016 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası ile ödüllendirilmiş, bu madalyayı kazanan ilk kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Sorkin</span>

Michael D. Sorkin, Amerikalı mimar, yazar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da mimari</span>

Orta Çağ'da mimari, mimarlıkla ilgili dini, medeni, askeri ve sivil binaları içermektedir. Stilleri Romanesk ve Gotik mimaridir. Hayatta kalan Orta Çağ mimarisinin çoğu kiliselerde ve kalelerde görülür.