İçeriğe atla

Yavaş gazetecilik

Yavaş gazetecilik, ana akım basının gazetecilik kalitesindeki hayal kırıklığı sonucunda 2000'li yıllarda doğmuş bir haber alt kültürüdür.

Bir olay gerçekleşirken her saat başı hızla değişen güncellemeler yapmak yerine haber hikâyesi bittikten sonra olanları ayrıntılı bir şekilde anlatmayı hedefleyen, hikâyenin tamamını anlatmaya odaklanan bir habercilik yaklaşımıdır.[1] Hızlı tüketim alışkanlıklarını yaşamın her alanında sorgulayan daha büyük "yavaş" hareketin bir devamı olan yavaş gazetecilik, iyi, temiz ve adil bir ürün üretme çabalarında diğer "yavaş" hareket alt kümeleriyle aynı değerleri paylaşır.[2] Yavaş gazetecilik savunucuları, yavaş gıda hareketinden esinlenerek, gazetecilerin ofislerinin dışında olay yerinde inceleme yaparak, belge soruşturarak işlerini olması gerektiği gibi yapmak için zamana gereksinim duyduklarını iddia ederler.[1]

Geçmişi

"Yavaş Gazetecilik" terimi ilk kez 2007'de, akademisyen ve eski gazeteci Susan Greenberg tarafından literatüre kazandırıldı. Bu kavramla "anlatı sanatına ve olgusal keşfe eşit değer veren öykü anlatımı"nı tanımladığını söyleyen Greenberg,[3] bir şeyleri bulmaya zaman ayırma, başkalarının kaçırdığı öyküleri fark etme ve bunları en yüksek standartlarla iletmeye çalışma"yı ifade etmek için yavaş gazetecilik terimini kullandığını belirtmektedir. Greenberg'in yazısı 25 Şubat 2007'de İngiltere merkezli aylık dergi Prospect'te yayınlandı.[4] Bu yazı daha sonra Oxford Dictionary of Journalism'de (Oxford: OUP, 2014) terimin orijinal kaynağı olarak gösterildi.[5]

Yavaş gazeteciliğin günümüz için yeni olsa da kimi yazarlar yavaş üretilen ve tüketilen gazetecilik türlerinin yüzyıllardır bulunduğuna dikkat çekmişlerdir. Kimilerine göre İbn Batuta'nın ya da Marco Polo'nun seyahatleri, yavaş gazeteciliğin örnekleri olarak değerlendirilebilir.[3]

Yavaş gazetecilik alanında çalışmaların başlangıcı kabul edilen 2008 sonrası dönemde bu alanda dünya çapında uzmanlıklar oluştu ve yavaş gazetecilik, "tekrarlanan basın bültenleri, teslimiyet, reklam saçmalıkları ve churnalism" ile ağzına kadar dolu olan ana akım medyaya panzehir olarak ilan edildi.[6] Yavaş gazetecilik uzun raporlara ve derinlemesine araştırmalara odaklanma eğilimindedir.[7]

Profesör Peter Laufer 2011'de Slow News: A Manifesto for the Critical News Consumer'ı (Yavaş Haber: Eleştirel Haber Tüketicisi için Bir Manifesto)[8] yayınladı.

Ağustos 2018'de, alternatif medya, medya aktivizmi ve popüler kültüre odaklanan eğitimci ve araştırmacı Jennifer Rauch, Oxford University Press tarafından yayınlanan Slow Media: Why Slow is Satisfying, Sustainable & Smart[9] kitabını yazdı.

Mart 2019'da Daniele Nalbone (İtalyan bir gazeteci) ve Alberto Puliafito (İtalyan bir gazeteci, yazar ve yönetmen, İtalyan dijital gazetesi Slow News'in Genel Yayın Yönetmeni) Slow Journalism - Chi ha ucciso il giornalismo?[10]'ı yayınladı.

Alberto Puliafito, Mart 2020'de yapımcılığını Fulvio Nebbia'nın yaptığı ve Java Films tarafından uluslararası olarak dağıtılan Slow News belgeselinin yönetmenliğini üstlendi.[11]

Yavaş gazetecilik kuruluşları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Duman, Kenan. "Yeni Medyada Alternatif Ekonomik Model Arayışları ve Yavaş Gazetecilik: L'ora Del Pellice Üzerine Vaka Çalışması". Bilişim Teknolojileri Online Dergisi, Cil 11, Sayı 40, 2020 kış. 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ Masurier (4 Mart 2015). "What is Slow Journalism?". Journalism Practice. 9 (2): 138-152. doi:10.1080/17512786.2014.916471. ISSN 1751-2786. 
  3. ^ a b Ata, Fırat. "Yavaş gazetecilik: Yeni medya gazeteciliği, hızının kurbanı mı oluyor?" (PDF). Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Dergisi, 30.11.2019. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Dictionary of Journalism - Oxford Reference". oxfordreference.com. oxfordreference.com. 2014. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Delayed Gratification - Why Slow Journalism Matters". www.slow-journalism.com. 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2016. 
  7. ^ Jean-François Sacré (14 Haziran 2017). ""Wilfried", le nouveau magazine belge de "slow journalism"". L'Echo (Fransızca). 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  8. ^ "Slow News | OSU Press". osupress.oregonstate.edu. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  9. ^ Rauch, Jennifer (8 Kasım 2018). Slow Media: Why Slow is Satisfying, Sustainable, and Smart. Oxford, New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-064179-5. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  10. ^ Laufer, Peter (2014). Slow News: A Manifesto for the Critical News Consumer (İngilizce). Oregon State University Press. ISBN 978-0-87071-734-5. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<i>The Guardian</i> Günlük gazete

The Guardian, İngiliz günlük gazetesi. 1821'de The Manchester Guardian adıyla Scott Trust tarafından kurulmuş ve 1959'da adı değiştirilerek bugünkü hâlini almıştır. Kardeş gazeteleri The Observer ve The Guardian Weekly ile birlikte Scott Trust Limited'in sahibi olduğu Guardian Media Group'un bir parçasıdır. Bu şirket "The Guardian'ın mali ve editöryel bağımsızlığını kalıcı olarak güvence altına almak ve The Guardian'ın gazetecilik özgürlüğünü ve liberal değerlerini ticari veya siyasi müdahalelerden uzak tutmak" amacıyla kurulmuştur ve kâr amacı gütmemektedir.

Basın Konseyi, Türkiye'de faal gazetecilerin kurdukları, bağımsız niteliğe sahip olması için tüzel kişiliğe haiz bulunmayan, iletişim özgürlüğü, meslek etiği ve ilkelerini savunan bir özdenetim kuruluşudur. Basın Konseyi'nin başkanı Pınar Türenç'tir.

<i>Takvim</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Takvim, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayınlanan günlük Türkçe gazete. Çok sayıda spor sayfası, magazin ve sağlık haberlerine ek olarak, güncel politikanın da yer aldığı gazete, ortalama 24 sayfadır. Takvim, genelde adliye ve polisiye haber ve yorumların işlendiği bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Turkuvaz Medya Grubu</span> Türk medya şirketi

Turkuvaz Yayın Grubu, medya sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir.

Haluk Şahin, Türk gazeteci, yazar, TV programcısı ve öğretim üyesidir.

Blog haberciliği, İnternet ortamı kullanılarak oluşturulan bloglar aracılığıyla habercilik yapılmasıdır. Bu habercilik biçimi kimi zaman profesyonel olmayan kişilerce kimi zaman da bir medya kuruluşundan bağımsız habercilik yapan gazeteciler tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

İbrahim Güneş, Türk gazeteci, haber sunucusu. 1975 Güllüce, Niğde doğumludur. 1997 yılında Ulusal Basın Ajansı’nda gazeteciliğe başladı. 1998-2008 yılları arasında Tv8 haber merkezinde çalıştı. 2008 yılının başında Atv’ye transfer oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İliştirilmiş gazetecilik</span>

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">140journos</span> Medya Yayıncısı

140journos, gönüllü bir topluluğun oluşturduğu; Türkiye ile ilgili belgesel videolar, görsel hikâyeler ve araştırma videoları üreten bir medya yayıncısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Steve Hewlett</span>

Steve Hewlett, Britanyalı radyocu, gazeteci ve akademisyendir. Gazetecilik mesleği ve yayın politikaları alanında Salford Üniversitesi'nde yardımcı profesör olarak görev yaptı. BBC ile The Guardian gazetesinde çalışmış çevre ile ilgili Nationwide programı sunmuştur.

Video oyunu haberciliği, yalnızca video oyunu endüstrisine yönelik habercilik koludur. 1970'li yıllarda oyunlara yönelik yayımların ortaya çıkmasına karşın bağımsız medyanın yükselişiyle birlikte elektronik yayıncılık ve bloglar ekseninde gelişme kaydetmiştir. Endüstriye yönelik habercilik ekosistemine oyun basını denirken, meslek profesyonelleri ise oyun gazetecisi olarak anılır. Diğer habercilik kollarında olduğu gibi video oyunu haberciliğinde de gazetecilik etik ve standartları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı</span> Türk düşünce kuruluşu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Ankara merkezli bir düşünce kuruluşudur. 2006 yılında kurulmuştur ve amacını "politika, ekonomi ve toplum alanlarında güncel, doğru bilgi ve analizler üretmek, siyasiler ve değişen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullar hakkında bilgilendirmek" olarak açıklamıştır. Genel koordinatörü 2014 yılından bu yana Burhanettin Duran'dır. Vakıf kendisini bağımsız, kâr amacı gütmeyen ve apolitik kuruluş olarak tanımlamaktadır, ancak Deutsche Welle, kuruluşun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kontrol edildiğini iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yayın gazeteciliği</span>

Yayın gazeteciliği, haber ve dergi alanıdır. Basılı gazete ve afiş gibi eski yöntemler yerine elektronik yöntemlerle yayınlanmaktadır. Radyo, televizyon ve World Wide Web üzerinde çalışır. Bu tür medya resimleri, görsel metin ve sesleri dağıtır.

<span class="mw-page-title-main">Barış gazeteciliği</span>

Barış gazeteciliği belirli bir alternatif medya biçimidir. Çatışmayla ilgili haberlerin şiddete yönelik bir önyargıya sahip olduğunu gösteren bir araştırmadan geliştirilmiştir. Ayrıca, ana akımda gazetecilik üreterek bu önyargıyı düzeltmek için pratik yöntemler içermektedir. Savaş karşıtı hareket, barış hareketi düşünceleri hakimdir. Bu konsept Johan Galtung tarafından önerildi.

<span class="mw-page-title-main">Savaş muhabiri</span>

Bir savaş muhabiri, savaş bölgesinden haberler veren ve canlı yayın yapan gazetecidir. Ayrıca özel muhabirler olarak da adlandırıldılar. Savaş muhabirlerinin işleri onları dünyanın en çatışmalı bölgelerine götürür. Oraya vardıklarında, yazılı hesaplar, fotoğraflar veya film görüntüleri sağlamak için eyleme yeterince yaklaşmaya çalışırlar. Bu nedenle, bu genellikle gazeteciliğin en tehlikeli biçimi olarak kabul edilir. Önceki yıllarda gazete ve dergiler, günümüzde ise internet ve sosyal medya aracılığı ile haberler yayılıyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Amerika'nın kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşudur. Merkezi New York'tur. Komite basın özgürlüğünü destekliyor ve gazetecilerin haklarını savunuyor. American Journalism Review kuruluşu bu organizasyonu gazeteciliğin kızıl hacı olarak adlandırdı.

Sanat gazeteciliği, sanat ile ilgili bir gazetecilik dalıdır. Görsel sanatlar, film, dans, edebiyat, müzik, tiyatro ve mimari gibi konularda uzmanlaşır. Sanat konularını kapsayan radyo, televizyon kanalı, sanat gazetesi, sanat dergisi, blog haberciliği, yeni medya, internet haberciliği, internet televizyonu, internet medya özellikleri de vardır.