İçeriğe atla

Yatılı Bölge Ortaokulu

Yatılı Bölge Ortaokulu ya da kısaca YİBO, Türkiye'de nüfusun az ve dağınık olduğu kırsal bölgelerde yaşayan çocukların zorunlu temel eğitimlerinin karşılanması amacıyla ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan okuldur. Yatılı/pansiyonlu olarak okulda kalan öğrencilerin yemek, ders araç gereçleri, vb. ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanırdı. 2012'den önce "Yatılı İlköğretim Bölge Okulu" adıyla hizmet veren okullar 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte yalnızca ortaokul düzeyinde hizmet vermeye başladı ve adı "Yatılı Bölge Ortaokulu" olarak değiştirildi.

Daha çok Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde hizmet veren okullarda genellikle ekonomik imkanı kısıtlı ailelerin çocukları faydalanırdı. Bu özelliği ile eğitimde fırsat eşitliği politikasının bir örneği olarak bilinir.

Öğrencilerin yatılı olarak pansiyonda konaklaması nedeniyle pansiyon yönetiminde karşılaşılan güçlükler, küçük yaştaki çocukların ailesinden ayrılmasının getirdiği psikolojik sonuçlar Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına yönelik başlıca eleştiri konularıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame de Sion Fransız Lisesi</span> İstanbulda lise

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, İstanbul'da, bulunan 1856'da kurulmuş özel bir Fransız lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">İlkokul</span> çocukların yaklaşık beş ila on iki yaşları arasında eğitim aldıkları okul

İlkokul, çocukların okul öncesi eğitiminden sonra başlayacağı ilk öğretimi ifade eder. Erken çocukluk eğitimi ve çocuk bakımı'nda önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Yomra Fen Lisesi</span>

Trabzon Yomra Fen Lisesi (TYFL) 21 Şubat 1989 yılında kuruldu. Kurulduğunda adı Trabzon Fen Lisesi idi.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi</span> Bursada bir lise

Bursa Tarım Meslek Lisesi Bursa'da 1891 yılında Vali Mahmud Celaleddin Paşa tarafından kurulmuş bir meslek okuludur. Cumhuriyet öncesinden bu yana ziraat teknisyeni yetiştirmekte olan köklü bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Fen Lisesi</span>

Çanakkale Fen Lisesi, 1994 yılında kurulmuş ve hala eğitim hayatına devam etmekte olan Fen Lisesi türünde bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

Işık Okulları, Feyziye Mektepleri Vakfı çatısı altında hizmet veren İstanbul'daki eğitim kurumları.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Atatürk Anadolu Lisesi</span>

Samsun Atatürk Anadolu Lisesi, Samsun Merkez'deki tarihi binasında eğitim veren Anadolu lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

Talas Amerikan Okulu Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan ve ilk defa 1871'de açılıp 1968'de kapatılan paralı, yatılı ve İngilizce dili ile ders veren bir okuldu. Bu okuldan yetişenler Türkiye'de ve dış ülkelerde çalışma hayatlarında büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Folkeskole, Danimarka'daki devlete bağlı olan ilköğretim ve ortaokul sistemidir. Bir yıl hazırlık sınıfı ile birlikte toplam olarak eğitim süresi on yıldır. Danimarka'da 6-7 yaş ile 16 yaş arası herkes için eğitim zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kız Lisesi</span> İstanbulda okul

Çamlıca Kız Lisesi ya da bir dönem kullanılan adıyla Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem mahallesinde hizmet veren yatılı okuldur. İkinci Meşrutiyet devrinde açılan “Çamlıca İnas Sultanisi” adlı okulun devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rize Fen Lisesi</span>

Rize Fen Lisesi (RFL) 2001 yılından beri eğitim veren Rize'nin ilk Fen lisesi statüsüne sahip okuludur. Okulun kampüsü Rize'nin Dörtyol mevkiinde yer almaktadır. Okul Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.

Tarhan Koleji, İstanbul'un Beyoğlu ilçesininde bulunan anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve lisesi bulunan özel bir okuldur.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.