İçeriğe atla

Yatesville Gölü

Yatesville'nin bir görüntüsü

Yatesville Gölü, eyaletin uzak doğu kesiminde , Kentucky, Lawrence County'de, Louisa kasabasına yakın bir rezervuardır. Göl, 3,5 mil karelik normal bir su yüzeyine sahiptir.[1] Gölün maksimum derinliği 60 fit olup ortalama ortalama derinliği 17,7 fittir. Yapılabilecek faaliyetler arasında balık tutma, doğa yürüyüşü vardır ve aynı zamanda Yatesville Gölü Parkı'nda 18 delikli bir golf sahası yer alır.[2]

Toprak baraj, 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisler Birliği tarafından 156 fit yüksekliğinde ve tepesinde 855 fit uzunluğunda inşa edildi.[3] Taşkın kontrolü ve yağmur suyu yönetimi için Big Sandy Nehri'nin bir kolu olan Blaine Creek'e olan bağlantı kesiliyor. Barajın sahibi ve işletmecisi Huntington District'dir.

Kaynakça

  1. ^ "Yatesville Lake". FindLakes. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2012. 
  2. ^ "Yatesville Lake State Park". Kentucky Department of Parks. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  3. ^ "Yatesville Dam". 12 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Gölü</span> Elazığ yakınlarında, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göl

Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Gölü</span> Türkiyede yer alan bir tektonik göl

Burdur Gölü, Göller Bölgesi göllerinden Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan bir tektonik göldür. Göl büyüklüğü açısından Türkiye'de yedinci sıraya sahiptir. Burdur şehir merkezine çok yakındır. Ortalama göl alanı 153 km², rakımı ise 842,87 metredir. Güneybatısına doğru Burdur'un diğer göllerinden Salda Gölü ile Yarışlı Gölü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Eymir Gölü</span>

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde yer alan bir göldür. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne aittir. ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır; göl kenarında takımlara ait kayıkhane vardır. Göl kendine has bir fauna ve floraya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Artvinde baraj

Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek 2., Dünya'nın 12. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır. 12 Aralık 2012 tarihinde, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan barajın açılışını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Erçek Gölü</span> Türkiyede bir göl

Erçek Gölü, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olarak kabul edilir. Fakat yeni yapılan araştırmalarda göl çevresinde volkan setine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Gölün havzasının D-B yönlü faylarla, göl çanağının K-G yönlü fayların etkisiyle oluştuğu savunulmaktadır. Bu durumda gölün Üst Pleistosende oluşan genç bir tektonik göl olduğu kabul edilmektedir. İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Türkiye de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü Havzasında varlığını sürdürmektedir. Sadece yerel türler değil ayrıca Flamingolar gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.

<span class="mw-page-title-main">Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Muğla da baraj

Akköprü Barajı, Muğla'da, Dalaman Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1995 yılında başlanan ve Mart 2011 tarihinde su tutulmaya başlanan, Türkiye'nin 6. büyük barajıdır.

Bu liste dünyada bulunan doğal gölleri derinliklerine göre sıralandırılmasının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Krater Gölü</span>

Krater Gölü kuzeybatı Amerika Birleşik Devletleri Oregon eyaletinde yer alan bir kaldera gölüdür. Krater Gölü Ulusal Parkı'nın ana özelliği olan göl, tertemiz ve koyu mavi sularıyla da meşhurdur. Göl yer yer 650 metre krater derinliğine sahiptir. Kaldera'nın ve gölün oluşumu ise 7.700 yıl önce Mazama Dağı volkanının çökmesiyle oluşmuştur. Krater Gölü 594 metreye kadar ulaşan derinliğiyle, ABD'nin en derin dünyanın ise yedinci en derin krater gölüdür. Gölden sızan akarsu ya da göle su taşıyan herhangi bir su kaynağı bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapçagay Göleti</span>

Kapçagay Göleti, Kapçagay Bogeni Rezervuarı veya Kapçagay Gölü, Almatı'nın yaklaşık 60 km kuzeyinde, Güneydoğu Kazakistan'ın Almatı Eyaleti'nde yer alan büyük bir rezervuar. 140 kilometre uzunluğundaki göl Balkaş Gölü'nden kuzeybatı yönünde akan İli Nehri üzerinde baraj olarak kurulmuştur. Göl adını, yanında kurulan Kapçagay şehrinden almıştır. Göl yaz aylarında Almatı'dan hatırı sayılır miktarda turist almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl, Toros</span> Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü

Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.

<span class="mw-page-title-main">Sasıkgöl</span>

Sasıkgöl, Kazakistan'ın doğusunda bulunan bir göldür. Yüzölçümü 600 km², olup ortalama derinliği 3.3 m ve maksimum derinliği 4.7 m'dir. Göl üzerindeki balıkçılık çok yaygındır. Sessiz kuğu, ötücü kuğu ve kaşıkçılar burada bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poyang Gölü</span> Çinin en büyük tatlı su gölü

Poyang Gölü, Çin'in Jiangxi eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, eyaletin kuzeyinde yer almakta olup Çin'in en büyük tatlı su gölüdür. Göl havzası 162 225 km², göl yüzeyi 3 210 km², uzunluğu 170 km, genişliği 17 km, ortalama derinliği 8,4 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kaindy Gölü</span>

Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyranbatan Baraj Gölü</span>

Ceyranbatan Baraj Gölü, Azerbaycan'ın doğusunda Abşeron Rayonu içerisinde yer alan bir baraj gölüdür. Bakü ile Sumgayıt şehirleri arasında, Bakü'ye 20 km uzaklıkta Ceyranbatan şehrinin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.

<span class="mw-page-title-main">Yueyaquan</span>

Yueyaquan, Çin'in Kansu eyaletinde bulunan bir göl ve vahadır. Göl, Gobi Çölü'nde Dunhuang'ın 6 km güneyinde yer almaktadır.