İçeriğe atla

Yatay bisiklet

Bacchetta Corsa
Yatay bisiklet dükkânı - Nijmegen, Hollanda

Yatay bisiklet, bisikletçinin arkasına yaslanır şekilde yatarak pedalladığı bisiklet çeşididir.

Avantajlar

Aerodinamik ve hız

Normal bisiklete nazaran daha alçak olması sebebiyle %10-20 daha az rüzgâr direncine maruz kalıyor ve bu sayede daha az enerji sarfiyatı sağlıyor. Bu aerodinamik yapı sayesinde inişlerde ve düz yollarda maksimum ve ortalama hız normal bisikletten daha fazla oluyor.

Konfor

Vücudun üst kısımlarında herhangi bir kasılma ya da gerginlik; boyun, kollar, bilekler, eller, omuzlar gibi kritik noktalarda herhangi bir ağrı olmuyor.

Sağlık

Pozisyon sonucu olarak, normal bisiklette oluşan kronik sırt ve boyun ağrısı oluşumları azalıyor, hatta bitiyor. Ek olarak bacak pozisyonu, neredeyse baş ile aynı yükseklikte olduğu için kalbe kan akışı daha kolay sağlanıyor, nefes almak kolaylaşıyor ve daha az güç sarf ediliyor.

Bisikletçi için güvenlik

Bisikletin alçak olması ve kütle merkezinin yere yakın olması, bisikletçinin düşüşünün kötü sonuçlarını azaltıyor. Düşme durumunda bisiklet yana yatarken, çantalar yere yakınlıktan dolayı bisikletçiden önce yere değdiği için düşüşü yumuşatıyor.

Bisiklet için güvenlik

Yatay bisiklet sürmek için pratik yapmak gerekiyor bu sebeple çalan kişi binerek uzaklaşamıyor. Bisikletin çalındığını fark etme konusunda zaman kazandırıyor.

Görüş açısı

Boynu zorlamadan, doğal pozisyonu koruyarak ileriye rahatça bakılabiliyor.

Dezavantajlar

Fiyat ve erişilbilirlik

Az sayıda üreticisi ve distribütörü olduğundan ve talep azlığından az sayıda üretilmesi, fiyatının bazı normal bisiklet fiyatlarından fazla olmasına neden olabiliyor.

Manevra

Yatay bisikletlerin daha büyük bir dönüş çapına ihtiyacı var. Düşük hızda dar manevra yaparken dengeyi korumak zor olabiliyor.

Tırmanış

Zorlu koşullarda, normal bisikletlerde olduğu gibi pedala daha kuvvetli basmak için ayağa kalkıp sürülemiyor. Yatay bisikletlerde bu itme kuvveti koltuktan alınıyor. Arkaya yaslanarak pedallara gereken kuvvet uygulanabiliyor.

Başlangıç ve denge

İlk defa bir yatay bisiklet sürmek, denge meselesi ve öğrenilmesi gereken bir vasıftır. İlk başta arkada deneyimli birinin sizinle ilerlediğini bilmek, öğrenmek için en iyi yol. Bu şekilde birkaç sürüş, genelde yeterli oluyor. Başlangıçta vücudun şeklini değiştirerek bisikletin dengesine yardımcı olmayı başaramadığınız için küçük manevralar zor olabiliyor.

Çerçevenin uzunluğu

Bazı yatay bisikletler, normal bisikletlerden daha uzun oluyor. Bu sebeple bisikletleri kargolarken ya da araçlara koyarken sıkıntı olabiliyor. Ayrıca direksiyon ile tekerler arasındaki mesafe, km sayaçları için problem olabiliyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enflasyon</span> mal ve hizmetlerin zaman içinde değerinin artması, hayat pahalılığı

Enflasyon veya parasal şişkinlik, ekonomideki mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki genel artıştır. Bu genellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kullanılarak ölçülür. Genel fiyat seviyesi yükseldiğinde, her bir para birimi daha az mal ve hizmet satın alır; sonuç olarak, enflasyon paranın satın alma gücünde bir azalmaya karşılık gelir. TÜFE enflasyonunun tersi, mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesinde bir düşüş olan deflasyondur. Enflasyonun yaygın ölçüsü, genel bir fiyat endeksindekinin yıllık olarak yüzde değişimi olan enflasyon oranıdır. Hanelerin karşılaştığı fiyatların hepsi aynı oranda artmadığından, bu amaçla genellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kullanılır.

Salma omurga ya da işler omurga, yelkenli teknelerin altında bulunan, temelde denge sağlamaya yarayan ağırlıktır. Yelkenlerin yarattığı kuvvete dengeleyici bir ters kuvvet üretmesi gerektiğinden genelde kurşundan yapılır. Zira eğer yeteri kadar ağır olmazsa tekne sert bir rüzgârda alabora olabilir. Salmanın bir diğer önemli işlevi de yandan gelen rüzgârın tekneyi rüzgâr altına sürüklemesine engel olmaktır. Bu iki işlevinden ötürü salma, yelkenli teknelerin temel parçalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Tekteker</span>

Tekteker, bir tane tekeri olan ve kas gücü ile giden pedallı bir araçtır. Çoğunlukla spor veya gösteri amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aerodinamik (otomobil)</span>

Aerodinamik, genel anlamda havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Katı bir cisim etrafında akan hava veya hareketsiz duran hava içinde hareket eden katı cisim söz konusu olduğunda hava, aerodinamik kanunlarına uygun davranır. Havanın göreli hareketinden kaynaklanan kuvvetler taşıma ve sürükleme kuvvetleridir. direnç kuvvetleridir. Hava taşımacılığında bu iki kuvvet önemli yer tutarken kara nakil araçları için belli bir hıza kadar sadece direnç sürükleme kuvveti göz önüne alınır. Ancak çok hızlı araçlarda örneğin Formula 1 yarış arabalarında taşıma kuvveti dikkate alınması gereken değerlere ulaşır. Kuvvetler, hızın karesi ile orantılıdır.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Karbüratör</span> motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt

Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kanart</span>

Kanart, konvansiyonel uçaklardakinin aksine, ana taşıyıcı kanatların arkada olduğu, yatay stabilizenin önde olduğu sabit kanatlı uçak tipidir. Ön tarafta bulunan taşıma ya da kontrole yarayan yüzeyler de kanart olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek atlama</span> atletizm etkinliği

Yüksek atlama atletizmin bir dalıdır. Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yarış bisikleti</span>

Yarış bisikleti, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından yönetilen ve bu kurallara göre düzenlenen rekabetçi yol bisikleti yarışı için tasarlanmış bisiklettir. UCI kuralları, yatay bisikleti hariç tutmak için 1934'te değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Yol bisikleti yarışı</span> bisiklet yarışı sporu

Yol bisiklet yarışı, asfalt yollarda yapılan yol bisikletinin bisiklet sporu disiplinidir. Yol yarışı, yarışmacı, etkinlik ve seyirci sayısı açısından en popüler profesyonel bisiklet yarışı şeklidir. En yaygın iki yarışma biçimi, bisikletçilerin aynı anda başladıkları ve bitiş noktasını belirlemek için yarıştıkları toplu başlangıç etkinlikleri ve bireysel bisikletçilerin veya takımların zamana karşı tek başına bir parkurda yarıştığı zamana karşı yarışlardır. Etap yarışları veya "turlar" birkaç gün sürer ve arka arkaya yapılan birkaç toplu başlangıç veya zamana karşı etaptan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlıksızlık</span>

Ağırlıksızlık ya da ağırlığın yokluğu aslında dışarıdan uygulanan kuvvetler, genellikle yerden koltuktan yataktan vb. uygulanan temas gerektiren kuvvetler, sonucu oluşan baskı ve gerilmenin yokluğudur. Sezgilere aykırı bir şekilde düzgün kütleçekimsel kuvvet tek başına gerilmeye ve baskıya neden olmaz ve b tip bir kuvvetin bulunduğu ortamda serbest düşüşte olan bir cisim g- kuvveti algılamaz ve ağırlıksız hisseder. Bu ayrıca sıfır g- kuvveti olarak adlandırılır. Cisimler kütleçekimi dışındaki kuvvetlere maruz kaldığında, santrifüjde ya da dönen bir uzay istasyonunda ya da roketleri ateşlenen bir uzay mekiğinde, kuvvet cismin eylemsizliğini bastırdığından ağırlık hissi oluşur. Bu tip durumlarda, ağırlık hissi, kütleçekimsel alan sıfır dahi olsa baskı durumu ile oluşabilir. Bu tip durumlarda g kuvveti hissedilir ve cisimler ağırlıksız değildir. Kütleçekimsel alan düzgün olmadığında serbest düşüşteki bir cisim gelgitsel kuvvetler hissedecektir ve cisim baskısız değildir. Bir karadeliğin yanında bu tip gelgitsel kuvvetler çok güçlü olabilir. Dünya göz önüne alındığında bu tip kuvvetler oldukça küçüktür. Özellikle de küçük boyutlu cisimler için. Örneğin insan vücudu veya bir uzaymekiği için. Ve bu durumlarda genel ağırlıksızlık hissi korunmuş olur. Bu durum mikroyerçekimi olarak da bilinir ve yörüngede dolanan uzay mekiklerinde oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Yarış etabı</span>

Yarış etabı, sporda, bir etap ya da ayak ya da heat, çok günlük bir etkinlikte, katedilecek mesafenin uzunluğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı bölünmüş olan bir yarış birimi. Genellikle, böyle bir yarış "sıradan" etaplardan oluşur, ancak bazen etaplar bireysel zaman denemesi veya takım zaman denemesi olarak yapılır. Tour de France, Absa Cape Epic veya Giro d'Italia gibi uzun yarışlar, her biri bir günlük etaplarıyla bilinirken, Velux 5 Okyanus Yarışı gibi yelkenli tekne yarışlarında, genellikle her biri birkaç hafta süren yarışmacıların gece gündüz sürekli yarıştıkları dört etaba ayrılır. Bisiklet ve koşu etkinliklerinde, etapları olan bir yarış, etap yarışı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli bisiklet</span>

E-bisiklet olarak da bilinen elektrikli bisiklet tahrik için birleşik elektrik motoru kullanan bisiklettir. Sürücünün pedal gücüne yardımcı olmak için yalnızca küçük bir motorlu e-bisikletten (pedelek) moped tarzı işlevselliğe daha yakın daha güçlü e-bisikletlere kadar pek çok e-bisiklet türü vardır. Hepsi sürücü tarafından pedal çevirme özelliğini korur ve bu nedenle elektrikli motosiklet değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Tourbillon</span> saat doğruluğunu arttırmak için kulkanılan düzenek

Horolojide, bir Tourbillon, doğruluğu artırmak için bir saat eşapmanının mekaniğine eklenmek suretiyle 1795 civarında geliştirilmiş olup, 26 Haziran 1801'de Fransız-İsviçreli saat ustası Abraham-Louis Breguet tarafından patenti alınmıştır. Bir tourbillon eşapman, denge çarkı ve kronometre belirli bir pozisyonda sıkıştırılmıştır. Tourbillon tüm denge çarkı/eşapman düzeneği yavaş bir hızda sürekli olarak döndürülerek konum hatalarının ortalaması alınır. Böylelikle mikrosaniyelerle tasvir edebileceğimiz zaman kaymalarını önlemiş olur, kısacası saati kalibre eder.

Dağ bisikleti, genellikle özel olarak tasarlanmış dağ bisikletlerinin kullanıldığı, genellikle off-road, engebeli arazide bisiklet sürme sporudur. Dağ bisikletleri diğer bisikletlerle benzerlik gösterir, ancak süspansiyon olarak kullanılan havalı veya helezon yaylı şoklar, daha büyük ve daha geniş tekerlekler ve lastikler, daha güçlü kadro malzemeleri ve mekanik veya hidrolik olarak çalıştırılan disk frenler gibi engebeli arazide dayanıklılığı ve performansı artırmak için tasarlanmış özellikler içerir. Dağ bisikleti yarışları genel olarak beş farklı kategoriye ayrılabilir: arazi, patika sürüşü, tüm dağ, downhill ve serbest sürüş.

Cyclo-cross ya da Kros bisikleti bir bisiklet yarış şeklidir. Yarışlar genellikle sonbahar ve kış aylarında gerçekleşir ve kısa süreli birçok turdan oluşur.) taşlı, topraklı, ağaçlı yollar, çimen, dik tepeler ve bisikletçinin hızlı bir şekilde inmesini gerektiren engeli aşarken ve yeniden tırmanırken bisikleti taşımasını gerektiren engelleri içeren parkurlardan oluşur. Büyükler kategorileri için yarışlar genellikle 40 dakika ile bir saat arasında olup, mesafe zemin koşullarına bağlı olarak değişir. Spor, Belçika, Fransa ve Hollanda gibi geleneksel yol bisikleti ülkelerinde en güçlüdür.