Yataklı vagon
Yataklı vagon, öncelikli olarak yolculara gece seyahatlerini daha rahat bir hale getirmek amacıyla yatak barındıran bir yolcu vagonudur. Daha lüks olan bazı tiplerinde özel odalar bulunmaktadır.
Yataklı vagon, öncelikli olarak yolculara gece seyahatlerini daha rahat bir hale getirmek amacıyla yatak barındıran bir yolcu vagonudur. Daha lüks olan bazı tiplerinde özel odalar bulunmaktadır.
Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
Station wagon (SW); çatısı arabanın arka ucuna kadar uzayan, 3-5 kapılı, taşıma kapasitesi yüksek olan otomobil türü. Koltukların arkasında geniş bir hacim bulunur ve buraya arka kapı vasıtasıyla ulaşılır.
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
Compagnie Internationale des Wagons-Lits, yataklı ve yemekli vagonları bulunan Fransız demiryolu işletmesi.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.
M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.
TCDD HT 65000, İspanyol demiryolu aracı üreticisi CAF tarafından üretilmiş olup azami ve operasyonel hızı 250 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, özellikle de Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatlarında kullanılmaktadır.
Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.
M6 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Levent son istasyonu ise Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü olan metro hattıdır. 19 Nisan 2015'te Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun birlikte katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.
Samsun tramvayı veya SAMRAY, Samsun'da, ilk istasyonu OMÜ Yurtlar son istasyonu ise Stadyum olan ~35 km uzunluğundaki tramvay sistemidir. Toplamda 43 istasyonu bulunan sistemin 42 istasyonu hizmet vermektedir. Tramvay hattı Karadeniz Bölgesi'ndeki tek şehir içi raylı sistemdir.
Seyahat sınıfı ya da mevkii, toplu taşıma araçlarında yolculuk yapılan alanın ve oturulan koltuğun niteliğidir. Mevki yükseldikçe sunulan konfor düzeyi artar ve bununla birlikte hizmet karşılığı talep edilen ücret de yükselir.
M9 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Ataköy, son istasyonu ise Olimpiyat olmak üzere toplam 14 istasyondan oluşan ve 17,2 km uzunluğunda olan bir yer altı metro hattıdır.
Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.
Vis-à-vis, öndeki yolcuların yüzlerinin arkaya ve arkadaki yolcuların da öne baktığı şekilde karşılıklı oturma düzenine sahip bir vagondur. Terim, yüz yüze anlamına gelen Fransızca vis-à-vis kelimesinden türemiştir.
Arabalı tren, yolcuların otomobillerini yolculuklarında onlarla birlikte taşıyabilecekleri bir yolcu trenidir. Yolcular normal yolcu vagonları veya yataklı vagonlarda daha uzun yolculuklarda taşınırken, arabalar normalde aynı trenin bir parçasını oluşturan oto taşıyıcıları, araba taşıyıcıları veya açık vagona yüklenir.
Raybüs veya demiryolu otobüsü, yapısının birçok yönünü bir otobüsle paylaşan, tipik olarak bir otobüs gövdesi ve bojiler yerine sabit bir taban üzerinde dört tekerleği olan hafif bir yolcu raylı taşıttır. Başlangıçta 1930'larda tasarlanan ve geliştirilen raybüsler, görünüş olarak hafif vagonlara benzer özelliklere sahip daha büyük boyutlara dönüştü ve genellikle vagon ve vagon terimleri birbirinin yerine kullanılır. Özellikle az kullanılan demiryolu hatlarında kullanılmak üzere tasarlanan raybüsler, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanıldı.
Afyonkarahisar Şehir Garı, eskiden Afyonkarahisar Garı ya da halk arasındaki adıyla İzmir İstasyonu, Afyonkarahisar'ın il merkezi Selçuklu Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin ana tren istasyonudur.
Kyushu'da Yedi Yıldız , Ekim 2013'ten beri Japonya'da Kyushu Demiryolu Şirketi tarafından işletilen lüks ve yataklı vagonlara sahip gezi trenidir.