İçeriğe atla

Yatak kıyafeti

Yatak kıyafeti uyurken giyilmek üzere tasarlanmış giysilerdir. Yıpranmış kıyafeti, mevsimlere göre değişebilir, daha sıcak koşullarda daha soğuk koşullarda giyilir ve bunun tersi de geçerlidir. Bazı stil veya materyaller, fonksiyonel amaçlarına ek olarak görsel olarak çekici veya erotik olacak şekilde seçilir.[1][2]

Gecelikler şunları içerir:

  • Onesie: Yetişkinler tarafından giyilen, ancak genellikle pamuktan yapılmış ve farklı markalarda pazarlanan, bebek takım elbisesi veya çocuk battaniyesine uyuyan diğer hepsi bir arada ayaklı giysi.
  • Baby-doll: Kadınlar için kısa, bazen kolsuz, gevşek oturan bir gecelik veya sabahlık, genellikle genç bir kızın gecelik elbisesine benzemek için tasarlanmıştır.
  • Battaniye: Bebekler ve küçük çocuklar için sıcak bir uyku tulumu.
  • Chemise: Bebek çamaşırına benzer, ancak kalçalarda daha sıkı, genellikle kışkırtıcı, gevşek oturan, kolsuz, gömlek gibi bir iç çamaşırıdır.
  • Neglije: Genellikle şeffaf veya yarı yarı saydam kumaşlardan yapılmış ve dantel ya da diğer ince malzemelerle süslenmiş kadınlar için gevşek, duygusal gece kıyafeti ve fiyonklar.
  • Yatak şapkası: Bazen kadınlar veya erkekler tarafından pijama veya gecelik olan sıcak bir bez kapağı.
  • Gece kıyafeti: Genellikle pamuklu, ipek, saten veya naylondan yapılmış, kadınlar için bolca asılı gecelikler.
  • Gece gömleği: Normal bir gömlekten daha uzun, gevşek giysiler.
  • Pijama: Kadınlar, erkekler ve çocuklar için uygun iki parçalı giysiler. Pamuk, ipek, saten veya sentetik malzemelerden yapılabilirler.
  • Ropdöşambr: Kadınlar için genellikle dik ve şifondan yapılmış uzun bir dış giyim. Genellikle uygun bir gecelik, sabahlık veya külotla satılırlar.

Türk kültüründe

  • Kazaklar gece kıyafetine (bir anlamda pijamaya) "Jadagay" (Jad/Cat/Yat kökü ile bağlantılı olarak Türkçe "Yatakay") adı verirler.[3][4]
  • Özbekler ise "Tunlik" (Tün: Gece sözcüğü ile bağlantılı olarak Türkçe "Tünlük") olarak adlandırırlar.[5]

Kaynakça

  1. ^ "10 best women's pyjamas to keep you warm through the winter". 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019. 
  2. ^ Living Made Easy - Nightwear[]
  3. ^ KAZAK KAHRAMANLIK MASALLARI, Doç. Dr. Seyfullah YILDIRIM, Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Yayınları, 2017 (Jadağay: Astarsız dikilmiş olan dış giyim)
  4. ^ KARŞILAŞTIRMALI TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ, Türk Dil Kurumu Yayınları (Pijama - Kazak Türkçesi: jadağay, piyjama)
  5. ^ Oʻzbek tilining izohli lugʻati, 1981, Zokir Maʼrufov

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pijama</span> uyumadan önce yatarken giyilen haff giysi

Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.

<span class="mw-page-title-main">Lingerie</span>

Lingerie kadın iç giyim terimidir. Fransızca kelime iç çamaşırı anlamına gelen 'lin' den türemiştir. Fransızcada her iki cinsiyet için de iç giyim anlamında kullanılsa da İngilizcede sadece kadınların moda iç giyimleri anlamında kullanılmaktadır. Pamuk kullanılan ürünler için genelde kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Külot</span> İç Giysisi

Külot, kadınlar tarafından giyilen bir iç çamaşırı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Don (iç çamaşırı)</span>

Don erkek ya da kadın iç giyiminde, cinsel organın olduğu bölgeyi örtme ve koruma amaçlı olarak kullanılan iç çamaşırlarının tümünün ortak ismi.

<span class="mw-page-title-main">Kazak (giysi)</span>

Kazak, vücut üst kısmına baş tarafından geçirilerek giyilen ve bel seviyesinde biten uzun kollu örme kış giyimi türüdür. Yün, sentetik fiber, pamuktan veya bunların kombinasyonlarından örülebilir. Kalın ve yünlü olanları kışın zor hava koşullarında vücudu sıcak tutmaya yarar. Yünün kalitesi kırpıldığı bölge ve hayvana göre kazağın kalitesi ve fiyatına yansır. Bunların içinden Shetland, Karakul ve Merinos koyunlarının yününden yapılmış kazaklar en duyulmuş olanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Giyim</span>

Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.

String, genellikle bazı ülkelerde iç çamaşırı ya da mayo olarak giyilen bir giysidir. Geleneksel törenler veya sporlar için de giyilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vücut kıyafeti</span> gövde ve ağ kısmı örten tek parça formlu giysi

Vücut kıyafeti (bodysuit) gövde ve ağ kısmı örten ve mayo olarak kullanılamayacak olan tek parça formlu bir giysidir. Malzemelerin değişmesine rağmen temel bir vücut kıyafeti tarzı tek parçalı mayo ve bir leotarda benzer. Bir mayodan farklı olarak vücut kıyafeti, kasıkta kancalar veya cırt cırt velcroya sahiptir. Bir gömlek kollu, değişken omuz askılı ve yaka stillerinde olabilir. Vücut kıyafetleri, pamuk, dantel, naylon vb. dahil olmak üzere bir dizi kumaştan yapılabilir. Genel olarak, tekstil kıyafetler, vücudun şekline daha iyi uyum için likra gibi genişletilebilir fiber içerir.

<span class="mw-page-title-main">Leotard</span>

Leotard gövde kaplayan, ancak bacakları açıkta bırakan, unisex, tek parçalı bir giysidir. Giysi ilk olarak Fransız akrobatik sanatçısı Jules Léotard (1838–1870) tarafından ünlü oldu. Kolsuz, kısa kollu ve uzun kollu mayolar var. Bacakları da kapsayan unitard bir varyasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Bebek bezi</span> bebekler için üretilen iç çamaşırı, giysi

Çocuk bezi veya bebek bezi, bir iç çamaşırı, giysi ya da dış çevre türüdür. Kullanıcının tuvalet dışına kirlenmesini önlemek için atık ürünlerini emerek veya içererek dışkılama veya idrar yapmalarını sağlar. Çocuk bezleri kirlendiğinde, genellikle ebeveyn, dadı veya bakıcı gibi ikinci bir kişi tarafından değiştirilmeleri gerekir. Bir çocuk bezinin yeterince düzenli bir şekilde değiştirilmemesi, çocuk bezinin kapsadığı alanın çevresindeki cilt problemlerine yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gece kıyafeti</span> Bir tür kıyafet

Gece kıyafeti, günümüzde neredeyse sadece kadınlar tarafından giyilen gevşek bir yatak kıyafeti veya gecelik. Gecelikler pamuk, ipek, saten, atlas veya naylondan yapılır, büst ve eteklerinde dantel aplikasyon veya nakışlarla süslenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gecelik</span>

Gecelik, uyurken aşınmaya yönelik bir giysidir. Normal gömleklerin çoğundan daha uzundur, kalçaların altına veya dizlerin altına uzanır, bazı bacakları açıkta bırakır. Uyurken kullanıcının hareketlerini kısıtlamaktan kaçınmak genellikle gevşektir. 16. yüzyıla kadar erkekler çıplak ya da gündüz tişörtünde uyudu; daha sonra, kalitede değişen bir gece gömleği yatakta giyildi. 16. yüzyılda soylular nakışlı gömlekler ya da "dövme gece gömlekleri" giydiler. 19. yüzyıla gelindiğinde, gece elbisesi gevşek, kısma yakalı bir gündüz gömlekine benziyordu ya da gevşek, ayak bileği uzunluğundaki bir gecelik idi. Bir gecelikte bir erkek gömleği ile karıştırmak çok kolaydır, çünkü bunlar da uzun olma eğilimindedir. 19. yüzyılın ortasına kadar gece kıyafetleri genellikle bir yatak şapkası ile birlikte giyilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Neglije</span>

Neglije, kadınlar için şeffaf giysi ve gecelik türüdür. Neglije hafif ve rahat bir gece veya sabah elbisesi olarak giyilir. Neglije ilk olarak 18. yüzyılda Fransa'da ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Baby-doll</span>

Baby-doll, kısa, kolsuz bir gece kıyafeti veya neglije türüdür. Kadınlar için yatak kıyafeti olarak tasarlanmıştır. Giysi genellikle dantel, fırfırlar, aplikasyon, fiyonklar ve kurdeleler ile süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Hamile kıyafeti</span> giyim türü

Hamile kıyafeti kadınlar tarafından hamilelik sırasında vücut büyüklüğündeki değişikliklere uyum olarak giyilen giyim türüdür. Büyük giyim bedenlerine uyumludur. Uzun ve kısa elbise, iç çamaşırı, iç giyim, tişört, gömlek ve pantolonlar, terlik ve ayakkabılar dahildir. Hamile kıyafetlerinin ticari üretimi 20. yüzyılın başında başladı ve gelişmeye devam etti. ABD'de 1990'larda, Başkan Bill Clinton tarafından imzalanan Aile ve Tıbbi İzin Yasası gibi yasalar hamile kadınların işlerinin korunmasına yardımcı oldu ve kadınlara çalışma özgürlüğü tanıyan bir özgürleşme biçimi olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Tankini</span>

Tankini, askılı tişört ile kombin oluşturulan bir mayo türüdür. 1990’ların sonunda tanıtımı yapılan, çoğunlukla elastan pamuk, likra ve naylondan yapılmış bir atlet ile bir bikini altını birleştiren bir mayodur. Bu türdeki bir mayo ile tuvaleti kullanmak için tüm takımın çıkarılması gerekmediğinden, bazıları tarafından iki parçalı tek bir takım olarak kullanılmaktadır. Tankiniler çeşitli stil, renk ve şekillerde geliştirilmiştir.Bazıları her ebata uyumlu sütyenler gibi özellikler içerir. Özellikle Çocuklar için plaj kıyafeti ve triatlon gibi atletik kıyafet türleri popülerdir. Vogue'nun moda haberleri direktörü Katherine Betts'e göre, kum’da veya deniz’de bu amfibi spor kıyafeti, kullanıcılarının üstlerini kaybetme endişesi duymadan rafting yapmalarına, voleybol oynamalarına ve yüzmelerine olanak tanıyor. Spagetti kayışları olan bir kaşkorse benzeri tankini'ye camkini denir. Tankiniler, mastektomi geçirmiş kadınlar için bir seçenek olarak önerilmektedir. Göbeği açığa çıkaracak şekilde bazen önü bölünen tankiniler hamile kadınlar için mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

<span class="mw-page-title-main">Geleneksel Özbek kıyafetleri</span>

Geleneksel Özbek kıyafetleri, Orta Asya'daki en kalabalık halk olan Özbeklerin giydiği geleneksel giyim tarzından oluşmaktadır. Özbek kültürel geleneklerinin geleneksel moda duyarlılıklarını sergiler ve Özbek medeniyetinin önemli kültürel yönlerinden birini oluşturur. Özbeklerin giydiği iki geniş giysi türü vardır: geleneksel Özbek kıyafetleri olarak bilinen kıyafetler ve batı kıyafetleri.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan milli giyimleri</span>

Azerbaycan milli giyimleri, Azerbaycan halkının maddi ve manevi kültürünün zor ve uzun bir gelişim süreci sonucunda ortaya çıkmıştır. Azerbaycan halkının etnik tarihi, halk yaratıcılığının sanatsal özellikleri, çeşitli durumlarda şekillenmeleri, sanatsal süslemeler, dokuma halk giysilerinde kendini göstermiştir. Azerbaycan'da ipekçilik ve pamuk üretimi gibi alanlar geliştikçe, milli giysilerin hazırlanmasında özel bir rol oynayan kumaş üretimi arttı ve bunun sonucunda milli giysilerde bir canlanma dönemi yaşandı. Milli giyim takımının hazırlanmasında özel bir rol oynayan, dekoratif uygulamalı sanatların diğer örneklerinde olduğu gibi, kumaşlarda Uzak Doğu kültürüne özgü birçok süsleme örnekleri kendini gösterirdi.