İçeriğe atla

Yastıklı hücre

Yastıklı hücrede bulunan bir kadın, 1889

Yastıklı hücre, akıl hastanelerinde bulunan, duvarların yastıklarla donatıldığı bir hücre çeşididir. Duvarları yastıklarla donatmanın altında yatan amaç, hastaların kafalarını (veya vücutlarındaki başka bölgelerini) sert bir yüzeye vurup kendilerine hasar vermelerini engellemektir. Çoğu zaman bir hastanın yastıklı hücreye yerleştirilmesi onun isteği haricinde gerçekleşir.

Yastıklı hücre için kullanılan diğer isimler şunlardır: kauçuk oda, tecrit odası, mola odası, sakinleştirici oda, sessiz oda ve kişisel güvenlik odası[1]

Kullanım

Hastaların yastıklı hücrelerde tutulma süreleri büyük ölçüde değişir. Bazı hastalar birkaç gün boyunca yastıklı hücrede tutulabilir. Eğer hasta, kendine zarar verme riski taşıyorsa ona deli gömleği de giydirilebilir.

1950'lerde pskiotrop ilaçların tanıtımının ardından yastıklı hücrelerin ve deli gömleklerinin kullanımları hızla azaldı.

Yeniden yapılandırılmış bir yastıklı hücre; Ruh Sağlığı Müzesi, Fieldhead Hastanesi, Wakefield, Birleşik Krallık'ta bulunmaktadır.[2][3]

Mevcut uygulama

Almanya'daki bir akıl hastanesinde bulunan yastıklı hücre

Birleşik Krallık'ta tecrit, 1983 tarihli Akıl Sağlığı Yasası uygulama ilkeleri tarafından şu şekilde tanımlanır: "bir hastanın gözetim altında, kilitlenilebilecek bir odaya kapatılması. Bu uygulamanın tek amacı, başkalarına zarar vermesi muhtemel olan uygunsuz davranışları sınırlamaktır."[4] Uygulama ilkeleri (paragraf 26.109), bir tecrit odasının yalnızca bu amaç için kullanılmasının ve aşağıdaki özelliklere sahip olmasının gerektiğini söyler:[5]

  • Hasta odada kilitliyken odanın hasta ile iletişime uygun olması (örneğin bir diyafon aracılığıyla)
  • Odada sınırlı sayıda mobilya bulunması (yatak, yastık ve battaniye gibi)
  • Odanın herhangi bir güvenlik tehlikesi içermemesi
  • Odada doğal ışığın girişini sağlayan en az bir tane korkuluklu bir pencerenin bulunması ve mümkünse bu pencerenin (veya pencerelerin) dışarıyı gösterecek şekilde konumlandırılması
  • Odada dışarıdan kontrol edilebilen ışık kaynaklarının bulunması (loş bir ışık kaynağı da gece ışıklandırması için gereklidir)
  • Odada dışarıya doğru açılan en az bir tane sağlam bir kapının bulunması
  • Odanın, hastayı gözetleyenlerin oda sıcaklığını izlemesini sağlayan, dışarıdan kontrol edilen bir klima sistemine sahip olması
  • Odada hiçbir kör noktanın bulunmaması ve gerekiyorsa alternatif gözetleme panellerinin bulunması
  • Odada hastanın görebileceği bir saat bulunması
  • Odada tuvalet ve lavabo bulunması[6]

Kaynakça

  1. ^ ""rubber room" definition from Double-Tongued Dictionary". 11 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  2. ^ "About us: our history". MHM. Mental Health Museum. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2020. 
  3. ^ "Padded Environment". Stanley Royd Hospital. Wakefield Asylum. 4 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2020. 
  4. ^ Violence and aggression: short-term management in mental health, health and community settings. NICE. May 2015. NG10. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2017. 
  5. ^ Mental Health Act 2013 Code of Practice (PDF). Norwich, UK: The Stationery Office. 2015. s. 300. ISBN 978-0-11-323006-8. 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  6. ^ "Brief guide: seclusion rooms" (PDF). Care Quality Commission. September 2015. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Paranoya, aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir rahatsızlıktır. Kelime Yunancada, "παράνοια" (paranous) "düpedüz delilik" anlamına gelir ve terim geçmişte kuruntu, delirme durumlarını ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi</span> Müze

"Sultan II. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesi", "Edirne Sağlık Müzesi", Edirne'de, İkinci Beyazıt Külliyesi'nin Darüşşifa ve Tıp medresesi yapıları içinde hizmet veren, Trakya Üniversitesi bünyesindeki müze.

<span class="mw-page-title-main">Halüsinasyon</span>

Halüsinasyon veya varsanı, bir duyu organını uyaran hiçbir nesne veya uyarıcı olmaksızın, kişinin sadece kendisinin duyabildiği, görebildiği, dokunabildiği ve koklayabildiği, gerçek olmayan duyuların algılanmasına veya sanıların alınmasına verilen isimdir. Halüsinasyonlar, benzer fenomenlerden ayrı tanımlanmaktadır. Örneğin rüya görmek uyanık olma hali barındırmaz; psödohalüsinasyonda istemsiz duyusal algıların gerçek olmadığı kişi tarafından bilinir; yanılsamalar saptırılmış ve yanlış yorumlanmış gerçek duyusal algılar barındırır; zihinsel imge kişinin istemi kontrolü altındadır gibi. Ruh hastalıklarında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Beş duyunun da varsanısı olabilir; görme, işitme, dokunma, koklama ve tat duyusu. Halüsinasyonlarda kişi, bir hastalığının olduğunu bilmeden, gördüğü, işittiği ve hissettiğine bütünüyle inanır. Gözlerinde bozukluk olan kişide veya migrende görülen ışık parıltıları varsanı içine girmez. Bunlarda hasta, olayın nedenini bilmektedir.

Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Radyoterapi</span> Genellikle kanseri tedavi etmek için iyonlaştırıcı radyasyon kullanan terapi

Radyoterapi, iyonlaştırıcı ışın kullanarak kanser hastalığının tedavisidir. Hedef, tümör dokusunu komşu sağlıklı dokuları koruyarak yok edilmesidir. Bu konu ile ilgili anabilim dalına Radyasyon Onkolojisi adı verilir. İyonlaştırıcı ışınların biyolojik etkilerini Radyobiyoloji bilim dalı inceler. Radyoterapi kanser tedavisinde tek başına ya da cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Cerrahi tedavi ile benzer sonuçlar elde edilen hastalıklarda, organın koruyucu yaklaşım prensibi ile organ kaybı ve ilişkili fonksiyon kaybını önlediğinden tercih edilebilen tedavi yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

F Tipi Cezaevleri, yüksek güvenlikli cezaevlerine Türk infaz sisteminde verilen isimdir. Sosyal Tecrit modeline dayanmaktadır. Yüksek güvenlikli cezaevleri, Türkiye'de düzenlendiği biçimiyle, genellikle devlete karşı işlenen suçlar ve/veya organize suçlardan dolayı tutuklu ya da hükümlü bulunan mahpusların üç kişilik ya da tek kişilik yaşam birimlerinde kaldıkları ve mümkün olduğunca diğer mahpuslarla ve infaz memurlarıyla iletişimlerinin sınırlandırıldığı ceza infaz kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amyotrofik lateral skleroz</span> Nöron Hastalığı

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Huntington hastalığı (HH), genetik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Hastalarda bazı hareket bozukluklarının yanı sıra mental gerilik görülür. Adını 1872 yılında hastalığın kalıtsal olduğunu ilk olarak gözlemleyen Dr. George Huntington'dan alır. Otozomal dominant olarak kalıtılan bir hastalık olup beyin ve sinir sistemini etkiler. Hasta kişiler genellikle heterozigotlardır. Hastalığın ilk belirtileri 30-50 yaş arasında gözlenir. Hasta bu dönem zarfında çocuk yapmış ise çocuklarına bu hastalığı aktarma riski %50 oranındadır. Hastalık ölümcül olmasa da bu durum hastalığın gelişimine bağlıdır. Hastalığın nedeni Huntington proteinin üretim bozukluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panoptikon</span>

Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham'ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Tasarımın konsepti gözetlenme üzerine kuruludur. Panoptikon kavramı, Grekçe kökenli “pan” ve “opticon” olarak iki farklı kelimeden türetilmiştir. “Pan” sözcüğü "bütün" anlamına gelmekte iken, “opticon” sözcüğü ise "gözlemlemek" anlamına gelmektedir. Buradan yola çıkarak bina, görevine uygun bir biçimde ‘’Bütünü Gözetlemek’’ anlamına gelen Panoptikon ismini almıştır. Her hücre bu halkanın iç kısmına açıktı ve halkanın dış cephesindeki duvarda birer pencere vardı. Halkanın ortasında mahpuslardan tamamen saklanmış konumdaki gözlemcilerin kaldığı bir nöbet kulesi yer almaktaydı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle, 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 15.01.2019 itibarıyla Oda sayısı 24, üye sayısı ise 579.868 ‘dur.

<span class="mw-page-title-main">Oda sıcaklığı</span>

Halk dilinde, oda sıcaklığı insanların kapalı ortamlarda tercih ettikleri, normal giysiler içinde içerideki havayı ne sıcak ne de soğuk olarak hissettikleri sıcaklık aralığıdır. Bu aralık, yaklaşık 10 °C (50 °F) ile 25 °C (77 °F) arasındadır ve çeşitli iklim kontrolü yöntemleri ile bu termal (ısıl) rahatlık şartlarının korunması sağlanır. Bilim ve mühendislik gibi belirli alanlarda ve özellikli bir bağlam içerisinde, "oda sıcaklığı" üzerinde anlaşılmış (kararlaştırılmış) bir sıcaklık değeri olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ruh sağlığı</span> Psikolojik iyi olma veya bir mental sorunun olmaması durumu.

Ruh sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Tatmin edici düzeyde duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilen bir kişinin durumudur. Pozitif psikoloji ve Bütünsellik bakış açılarından, ruhsal sağlık, bir bireyin yaşamdan tat alabilmesi ve yaşam aktiviteleri ile psikolojik dayanıklılık kazanabilmeye yönelik çabaları arasında denge kurmasını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Paşa Camii</span> Sur, Diyarbakırda cami

Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

Togo'da COVID-19 pandemisi, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüs 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu dünya çapında devam eden koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) salgınının bir parçasıdır. Virüsün Mart 2020'de Togo'ya ulaştığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Ses yalıtımı</span>

Ses yalıtımı, belirli bir ses kaynağına ve alıcısına göre ses basıncını düşürmenin herhangi bir yoludur.

Psikiyatri hemşireliği veya ruh sağlığı hemşireliği, ruh sağlığı konusunda uzmanlaşmış ve her yaştan akıl hastalığı veya sıkıntı yaşayan insanlara bakan bir hemşirenin atanmış pozisyonu olan psikiyatri alanında hizmet sunan beş ana ruh sağlığı profesyonelinden biridir. Psikiyatri hemşireleri çocuklar, ergenler, yetişkinler ve yaşlılar gibi gelişim sürecinin her aşamasında bireyle çalışmaktadır. Ruhsal açıdan güçlük yaşayan ve/veya ruhsal problemleri olan bireylerin yanı sıra, kriz yaşmakta olan ya da yaşam problemleri deneyimleyen sağlıklı bireyler de ruh sağlığı ve psikiyatri hemşirelerinin çalışma alanına girmektedir.

Tokat Mevlevihanesi, Tokat'ta 18. yüzyılda kurulan Mevlevi tekkesidir.