İçeriğe atla

Yasemin Işıktaç

Yasemin Işıktaç
Doğum1959
Kastamonu
EvlilikMuhip Şeyda Işıktaç[1]
Çocuk(lar)Can Işıktaç[1]
Akademik geçmişi
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (lisans)
İstanbul Üniversitesi, Sosyoloji ve Siyaset Bilimi (yüksek lisans)
İstanbul Üniversitesi, Kamu Hukuku (doktora)

Yasemin Işıktaç (1959, Kastamonu), Türk hukukçu ve akademisyen.

Subay olan babasının görevi dolayısıyla Kastamonu'da doğan Işıktaç, Ordu'ya yerleşmiş Batum göçmeni Gürcü asıllı bir aileden gelmektedir.[2][3]

Lise eğitimini İstanbul Şehremini Lisesi’nde tamamlamıştır.[4] 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1984 yılında "1982 Anayasasında Ekonomik ve Sosyal Haklar" başlıklı teziyle yüksek lisans derecesi almıştır. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Işıktaç, 1991 yılında “Hukukun Kaynağı Olarak Örf ve Adet Hukuku” başlıklı teziyle doktorasını tamamlamıştır.[5] Aynı kurumda 2006 yılından bu yana profesör olarak görev yapmaktadır.[6] Hukuk Felsefesi (2004) adlı kitabı TÜBA tarafından 2009 yılında, Sosyal Bilimler alanında Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülüne lâyık görülmüştür.[7] Işıktaç, İngilizce ve Almanca bilmektedir.[8]

Eserleri

  • Hukukun Kaynağı Olarak Örf ve Âdet Hukuku (1992)
  • Hukuk Normunun Mantıksal Analiz ve Uygulaması (1999)
  • Hukuk Felsefesi (2004)
  • Hukuk Yazıları (2004)
  • Hukukun Kaynağı Olarak Sözleşme (2007)
  • Hukuk Başlangıcı (2010)
  • Hukuk Metodolojisi (2010) (Sevtap Metin ile birlikte)
  • Dönüşen Toplum - Dönüşen Hukuk I : Metamorfoz (2014)
  • (Yayıma Hazırlayan) Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Sempozyumu – 1 (2014)
  • Hukuk Sosyolojisi (2015)
  • Dönüşen Toplum - Dönüşen Hukuk II : Yöntem (2016)
  • Dönüşen Toplum - Dönüşen Hukuk III : Phronesis (2018)

Kaynakça

  1. ^ a b "Prof. Dr. Yasemin Işıktaç Armağanı Takdim Töreni Programı Düzenlendi". Istanbul University. istanbul.edu.tr. 2 Haziran 2022. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  2. ^ Taştan, Furkan Güven (21 Mart 2022). "Hukuk Atölyesi #16'nın Konuğu: Prof. Dr. Yasemin Işıktaç". Lexpera. blog.lexpera.com.tr. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. Karadenizliyim elbette ki, Ordu kökenliyim ama daha atalarıma dedelerime giderseniz de Batum'dan göçmüş Gürcü asıllı birisiyim. 
  3. ^ "#16 Prof.Dr. Yasemin Işıktaç: Günde 3 saatlik ciddi bir çalışma tüm akademik hayatınızı kurtarabilir". YouTube. youtube.com. 19 Mart 2022. 4:47 dakika. 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  4. ^ "Prof.Dr. Yasemin IŞIKTAÇ Biyografi". İstanbul Üniversitesi Akademik Veri Yönetim Sistemi. avesis.istanbul.edu.tr. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  5. ^ "Yasemin Işıktaç". İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. bilgiyay.com. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  6. ^ "Yasemin Işıktaç kimdir? Yasemin Işıktaç kitapları ve sözleri". Mardinlife. mardinlife.com. 28 Nisan 2022. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  7. ^ "TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ BİLİMSEL TELİF ESER ÖDÜLLERİ TÜBA-TESEP(TEÇEP) 2008-2021" (PDF). TÜBA. tuba.gov.tr. 2009. s. 22. 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  8. ^ "Yazarlarımız: Yasemin Işıktaç". Mevzuat Dergisi. mevzuatdergisi.com. 26 Ağustos 2003. 17 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hukuk sosyolojisi</span>

Hukuk sosyolojisi, sosyoloji boyutuyla hukuk eksenli araştırmalar yapan bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde İstanbul, Türkiye'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Ana yerleşkesi olan Santralistanbul'a ek olarak Kuştepe ve Dolapdere'de de yerleşkeleri bulunmaktadır. 8 fakülte, 3 enstitü ve ve 3 meslek yüksekokulunda 150'den fazla programla eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

Prof. Dr. Niyazi Öktem, Türk yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar.

Aksiyoloji, etik ve estetik olmak üzere ikiye ayrılır. Etik, insanların ahlaki değerlerini sorgular; estetik ise neyin güzel olduğuyla ilgilenir. Neyin etik, neyin estetik olduğunu açıklamak oldukça güçtür, buradan hareketle aksiyoloji, bireylerin davranışlarına temel teşkil eden değerleri araştırmaktadır.

Ahmet Rona Serozan, Türk medeni hukuk profesörü, hukukçu ve avukat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 42 yıl Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 21 Mart 2007 gün ve 26469 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilerek resmi olarak kurulmuştur. Eğitim ve öğretim faaliyetleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsünde sürdürülmektedir. 2011-2012 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Dekanlığını Prof. Dr. Fatih Bilgili yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

Ahmet Gül (d.1953) Türk kimya profesörü

Recep Alpyağıl, Türk din felsefecisi ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi. Prof. Dr. Recep Alpyağıl, Türkiye'nin önde gelen din felsefecilerinden birisi olarak telif ettiği ve derlediği kitap serileriyle tanınmaktadır. Bu serilerden bazıları şunlardır: Felsefe Dili Olarak Türkçenin Gelişim Aşamaları ve Felsefe Sözlüklerimiz, Din Felsefesi Açısından Gelen-ekler.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da öğretim hayatına başlamış olan hukuk fakültesidir. Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsünde bulunmaktadır. Fakültedeki eğitim dili Türkçe olmasına karşın Türkiye'deki birçok hukuk fakültesinden farklı olarak fakülte süresince alınan derslerin %30'u İngilizce olup fakülteye girişlerde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır.