İçeriğe atla

Yarım mekik

Yarım Mekik

Yarım mekik veya crunch (İngilizce telaffuz: [kɹʌnt͡ʃ]  ( dinle)), en popüler karın egzersizlerinden biridir. Düzgün yapıldığında tüm karın kaslarını çalıştırır ancak esas olarak rektus abdominis kasını ve oblikleri (oblique) çalıştırır. Hem karın kası oluşturmayı hem de göbeği sıkılaştırmayı sağlar. Egzersiz, kası sıkılaştırmak için sporcunun kendi vücut ağırlığını kullanır ve evde yapılabilecek düşük maliyetli bir egzersiz olarak önerilir.[1]

Form

Bir yarım mekikte, sırtın alt kısmı yerden kalkmaz

Yarım mekikte tam mekik hareketinin aksine sırtın alt kısmı yerde kalır. Bunun kalça fleksörlerinin herhangi bir müdahalesini ortadan kaldırdığı ve yarım mekiği abdominaller için etkili bir izolasyon egzersizi yaptığı söylenir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Exercising on a budget". MedlinePlus Medical Encyclopedia. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  2. ^ Baker. "Are Sit Ups Bad for You? The U.S. Military Seems to Think So…". International Sports Sciences Association. 17 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Space Shuttle</span> NASA tarafından dünya yörüngesine insan ve techizat taşıma amaçlı yürütülmüş uzay programı

Space Shuttle, Space Shuttle programının bir parçası olarak NASA tarafından 1981-2011 yılları arasında faaliyet gösteren, kısmen yeniden kullanılabilir alçak Dünya yörüngesi uzay aracıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120'den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi. Bunun sebebi uzay mekiklerinin kullanıldıktan sonra uzun ve pahalı bakımlara ihtiyaç duymasıydı.

<i>Mir</i> sovyetler birliği tarafından alçak yörüngeye yerleştirilen uzay istasyonu

Mir, 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi. İnsanlığın uzayda uzun süre düzenli olarak içinde yaşadığı ilk uzay araştırma istasyonudur. Yapılan uluslararası iş birliği sayesinde, çeşitli milletlerden uzay adamlarının kullanımına açıldı. Yörüngede 1986 ile 1996 yılları arasında gönderilen pek çok modül ile başarılı bir şekilde kenetlendi. 23 Mart 2001 tarihinde görevi sona erdi ve atmosfere girerek yanması sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balon</span> gazla dolu şişirilebilir esnek çanta

Balon; helyum, hidrojen, nitröz oksit, oksijen gibi havadan hafif gazlar ya da havayla doldurulmuş, genelde kauçuktan yapılan esnek oyuncak. Bazı yörelerde balon şişirgen olarak da bilinir. Bu terim balon için kullanılan ilk terimdir. Son zamanlarda balon denildiği zaman daha farklı nesneler de akıllara gelmektedir. Fakat tabii ki doğruca balon olarak adlandırılmazlar. Özel görevler için balonlar duman, sıvı su, granüler ortam veya ışık kaynakları ile doldurulabilir. Günümüz balonları kauçuk, lateks, polikloropren veya naylon kumaş gibi malzemelerden yapılır ve birçok farklı renkte olabilir. Bazı erken balonlar, domuz mesanesi gibi kurutulmuş hayvan mesanelerinden yapılmıştır. Bazı balonlar dekoratif amaçlı veya eğlence amaçlı kullanılırken diğerleri meteoroloji, anjiyoplasti, tıbbi tedavi, askerî savunma, uçaksavar balonu veya ulaşım gibi pratik amaçlar için kullanılır. Düşük yoğunluğu ve düşük maliyeti de dâhil olmak üzere bir balonun özellikleri, çok çeşitli uygulamalara yol açmıştır. Birçok ülkede balon bırakma etkinlikleri popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ordusu</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD askerî örgütlenmesinin başlıca kollarından biri. Kökenleri Kıta Ordusu'na dayanmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ulusal kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Maddesi, Sekizinci Paragrafı'nın Onikinci Bendi'nden anayasal meşruiyetini alır. Savunma Bakanlığı 'na bağlı üç depratmandan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Dairesi'nin bir parçasıdır. Barış ve güvenliğin korunması ve ülke savunmasıyla görevlidir. Ayrıca çevre koruma ve geliştirmeye ilişkin federal programları yürütür, federal devlet, eyalet ve yerel yönetim kuruluşlarına askerî yardımda bulunur; doğal afetlerde yardım çalışmalarına katılır ve acil sağlık hizmetlerinde hava ulaşımını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Karın egzersizi</span>

Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.

<span class="mw-page-title-main">M7 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M7 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Yıldız, son istasyonu ise Mahmutbey olan 48 km uzunluğunda ve 33 istasyonlu tam otomatik sürücüsüz metro hattıdır. Hat, doğu-batı aksında Haliç'in kuzeyindeki ilçeler arasında önemli bir bağlantı teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Watch</span> Apple üretimi bir akıllı saat

Apple Watch, Amerikalı bilişim teknolojileri üreticisi Apple Inc. şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Watch OS işletim sistemli bir akıllı saattir. 9 Eylül 2014 tarihinde Apple'ın CEO'su Tim Cook tarafından iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile birlikte tanıtılmıştır. 24 Nisan 2015'te satışa sunulan Apple Watch, iPhone 5 veya daha yeni iPhone modelleriyle kombine olarak kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kara Komutanlığı</span>

Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), eski adıyla Müttefik Kara Kuvvetleri Güneydoğu Avrupa Komutanlığı (LANDSOUTHEAST), NATO Kara Kuvvetlerinin daimi karargâhıdır. LANDCOM komutanı ittifakın birincil kara savaşı danışmanıdır. Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı tarafından talimat verildiğinde kara harekâtlarının yürütülmesinden sorumlu olan karargâhın çekirdeğini oluşturur. 2012'de oluşturulan komutanlığın merkezi, İzmir'in Buca ilçesinde 1994'te inşa edilen Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Spor hekimliği</span> spor ve sporun etkileri ile ilgili tıp dalı

Spor hekimliği, fiziksel uygunluk ile spor ve egzersizle ilgili yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Her ne kadar spor takımları uzun yıllar boyunca takım hekimleri çalıştırmış olsalar da, spor hekimliğinin ayrı bir sağlık dalı olması geç 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk hava savaşı</span> kar, buz, çözülme koşulları veya soğuktan etkilenen askerî operasyonlar

Soğuk hava savaşı, harp ortamı türüdür. Kış aylarında ve soğuk havalarda yapılan askerî harekât ve askerî operasyonları kapsar. Kar, buz ve diğer koşullardan hem karada hem de denizde etkilenir. Kış döneminde mevsimsel olarak Arktika, Antarktika, coğrafi kutup ve başka soğuk bölgelerde askerî öğretim ve eğitim gerçekleşir. Yakın tarihte Napolyon'un Rusya seferi, Kış Savaşı, Barbarossa Harekâtı gibi soğuk hava savaşları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kalistenik</span>

Kalistenik veya calisthenics durma, kavrama, itme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran çeşitli hareketlerin yapıldığı bir kuvvet antrenmanı şeklidir. Bu egzersizler genellikle ritmik olarak ve minimum ekipmanla, vücut ağırlığı ile yapılır. Çekme, itme, bükme, zıplama veya sallanma gibi hareketlerle gücü, zindeliği ve esnekliği artırmaya yönelik bir antrenmandır. Kalistenik, denge, çeviklik ve koordinasyon gibi psikomotor becerilerin yanı sıra kas ve aerobik kondisyonu da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Ters mekik</span> Beden egzersizi

Ters mekik veya hyperextension, alt sırtın yanı sıra orta ve üst sırtı ve özellikle de erektör omurgayı çalıştıran bir egzersizdir.

<span class="mw-page-title-main">Barfiks (egzersiz)</span>

Barfiks, vücudun, kollar vasıtasıyla asıldığı ve yukarı doğru çekildiği bir üst vücut kuvvet egzersizidir. Hareket gerçekleştirilirken dirsekler bükülür ve omuzlar dirsekleri gövdeye yakınlaştırmak için addüksiyon ve ekstansiyon edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şınav</span>

Şınav, yüzüstü pozisyondan başlayan yaygın bir kalistenik güç antrenmanıdır. Amut şınav türü de vardır. Kolları kullanarak vücudu yükseltip alçaltarak, şınav göğüs kaslarını, trisepsleri ve ön deltoidleri çalıştırır, deltoidlerin geri kalanına, serratus anterior, coracobrachialis ve midseksiyona yardımcı faydalar sağlar.

Pelvik taban egzersizi olarak da bilinen Kegel egzersizi, artık halk arasında bazen "Kegel kasları" olarak anılan pelvik tabanın bir parçasını oluşturan kasların tekrar tekrar kasılmasını ve gevşemesini içerir. Egzersiz, bir seferde birkaç dakika olmak üzere günde birçok kez yapılabilir, ancak bir etkiye sahip olmaya başlaması bir ila üç ay sürer.

<span class="mw-page-title-main">Mekik</span>

Mekik karın kaslarını güçlendirmek, sıkılaştırmak ve şekillendirmek için yapılan bir dayanıklılık antrenmanı egzersizidir. Crunch hareketi ile benzerdir ancak mekikte hareket aralığı daha fazladır ve ek kasları çalıştırır.