
Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.
Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.
Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

Muharebe tüfeği, güçlü mermi kullanan, küçük şarjörlü ve mermiyi daha uzağa atabilen piyade tüfeği çeşididir. Saldırı tüfeğinden farklı olarak daha güçlü ve uzun mermiler kullanır. Ayrıca saldırı tüfeklerine oranla daha uzundurlar. Bu tür silahlar genellikle düzenli ordu savaşları için üretilmiştir. Bu tür silahlar Amerikan yapımı .30-06 Springfield, Rus yapımı 7.62x54mmR, NATO yapımı 7.62x51mm, İsviçre yapımı 7.5x55mm mermiler kullanır. Şarjörleri ise genellikle 20 mermiliktir. Eskiden savaş tüfekleri sadece yarı otomatik ateş edebilirken günümüz savaş tüfeklerinin atış modu değiştirilip hem yarı otomatik hem de tam otomatik ateş edebilir.
AEK-971 SSCB yapımı bir tür piyade tüfeğidır. 1970'li yılların başlarında Kovrov Machinebuilding Plant bünyesinde Sergey I. Koksharov tarafından tasarlanmıştır. AEK-971 5.45x39mm M74 çapında mermi ile çalışır. Bu silahta aynen AK-74 modelinde de kullanılan 30 mermi kapasiteli şarjör kullanılır. Seriye ait diğer iki silahta—AEK-972 ve AEK-973 bu iki silah kabzalarının farklı açılarda olmasından dolayı kolaylıkla ayırt edilebilir— 5.56x45mm ve 7.62x39mm çaplarında olup AK-101 ve AKM/AK-103lere ait 30 mermilik şarjörler ile kullanılabilir. Yeni üretilen AEK-973 ayrıyeten darbeli atış(3er mermilik seri atış) yapabilmektedir. AEK-973S adı altında geliştirilen modelde ise güvenliği geliştirilen tetik mekanizması ile daha hafif dipçik kullanılmıştır. Dipçik kapalı durumda iken bile silahın omuza temasında tam oturmasını sağlayan şekil verilmiştir.

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

Kurmalı silah, kundağa bağlantı yerinin hemen önünde fişek yatağının arkasında ve tetiğin hemen üstünde yer alan ve tüfeği kullanan kişinin baskın elin tarafında yer alan bir kurma kolu vasıtasıyla atışa hazırlanan silah.
KNT-76, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından geliştirilen manga seviyesi keskin nişancı tüfeğidir. MPT-76 ile birçok benzer parçaya sahiptir. 7,62x51 mm NATO mühimmatlarını ateşleyen silahta yarı otomatik gaz piston hareketli döner başlı kilitlemeli mekanizma kullanılmıştır. 20 mermilik şarjör kapasitesi bulunmaktadır. Tüfek, mermileri 1,5 MOA dağılımla hedef üzerinde gruplayabilmektedir. Teleskopik dipçik tam açık halde iken 1100 mm uzunluğuna erişmektedir. Namlu uzunluğu 508 mm'dir. 15 ila 25 Newton aralığında ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76'nın etkili menzili 800 metre ve silahın ağırlığı 4700 gramdır.

Mermi kemeri veya Mühimmat kemeri, hartuç'ları paketlemek ve onları ateşli silaha beslemek için kullanılan malzemedir. Tipik olarak makineli tüfekler gibi hızlı ateş eden otomatik silahlar için kullanılır. Kayışla beslenen sistemler, mühimmat aparatının tüm silah sistemine orantılı ağırlığını en aza indirir ve sık sık şarjör değişimine gerek kalmadan yüksek sürekli ateş etmeye izin verir.

Takım otomatik silahı küçük ve hafif silahlar sınıfına ait tam otomatik bir ateşli silahtır. Bu rolde kullanılan silahlar genellikle seçici ateşlemeli tüfeklerdir. Bunlar genellikle iki ayaklıdır ve hafif makineli silahlar olarak çalışmak için daha ağır namlu ile donatılmıştır. Takım otomatik silahları genellikle piyade tüfeği veya savaş tüfeği ile aynı fişeği ateşler. Kadro otomatik silahları, ağır makineli tüfekler yerine tek kişi tarafından kullanılabilecek kadar hafiftir.

Özel bir nişancı tüfeği, dürbünlü yüksek hassasiyetli silah sistemidir. Piyadeler ve belirlenmiş nişancılar (DM) tarafından kullanılır. DMR'ler, genellikle kurmalı silahdır. Keskin nişancı tüfeklerinden farklı olarak, neredeyse her zaman yarı otomatik tüfeklerdir, çünkü bunlar daha yüksek ateş oranlarına sahiptir.

Otomatik tüfek, tüfek türüdür. Otomatik ateşleme yeteneğine sahiptir. Otomatik tüfekler, bir tür ateşli silahlardır. Yarı otomatik ve otomatik ateşleme modlarında ateşleme kabiliyetine sahiptir.

Bir otomatik tabanca, patlama ateşleme yapabilen veya tam otomatik, kendinden yüklemeli bir tabancadır. Ayrıca, stoksuz tabanca tarzlı hafif makineli tabanca'nı özel olarak tanımlamak için de kullanılabilir. Otomatik tabancalar I.Dünya Savaşı sırasında geliştirildi ve başlangıçta Alman topçu mürettebatına verildi. Bir tüfekten daha hafifdir, ancak standart bir yarı otomatik tabancadan daha güçlüdür.

Yarı otomatik av tüfeği, hareketi döndürmek, boş kovanı çıkarmak ve başka bir mermi yüklemek için gaz ve geri tepme kullanır. Çoğu yarı otomatik av tüfeği, pompa hareketi veya bir doldurma kolu gibi isteğe bağlı bir manuel çalıştırma aracı da sağlar. Yarı otomatik av tüfeğinde ilk fişek ateşlendikten sonraki atışlar için tetiğe basmanız yeterlidir, mekanizması otomatik olarak kurulur.

Bir otomatik av tüfeği, Ateşlenen fişeğin oluşturduğu gaz basıncının tüfeğin mekanizmasını otomatik olarak kurması ve bu sayede arka arkaya sadece tetiğe basarak atış yapma imkânı sunar. Otomatik av tüfeği çok sınırlı bir menzile sahiptir, ancak yakın mesafeden muazzam bir ateş gücü sağlar.

MG 13 hava soğutmalı bir hafif makineli silah, içine Dreyse Model 1918 ağır su soğutmalı makine silah dönüştürerek geliştirilmiştir.

Orijinal olarak Atchisson Assault Shotgun olarak tasarlanan ve bilinen AA-12, 1972'de Maxwell Atchisson tarafından geliştirilen otomatik bir savaş av tüfeğidir. En belirgin özelliği azaltılmış geri tepmedir. Mevcut 2005 versiyonu, patentin Military Police Systems, Inc.'e satılmasından bu yana 18 yıl boyunca geliştirildi. Orijinal tasarım, USAS-12 savaş av tüfeği de dahil olmak üzere daha sonraki birkaç silahın temelini oluşturdu. Av tüfeği yalnızca tam otomatik modda ateş edebilir. Bununla birlikte, dakikada yaklaşık 300 mermi olan nispeten düşük döngüsel atış hızı, atıcının kısa tetik çekmeleriyle yarı otomatik olarak fiili olarak ateş etmesini sağlar. 8 fişeklik bir şarjörden veya 20 veya 32 fişeklik bir drum şarjörden beslenir.
AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:
- Şarjör düşürme mandalı: Tüfeğin sağ tarafında tetik çerçevesi ve şarjör arasındaki düğme. Üzerine basıldığında şarjör düşer.
- Kurma kolu: Dipçiğin başındadır. Kullanan kişi kendisine doğru çekip silahı kurarken ters bir 'T' gibi görünür. Silahın namlusuna şarjörden mermi vermeye, silahı doldurmaya ve boşaltmaya yarar.
- Sürgü düşürme kısayolu: Tüfeğin sol tarafında şarjör düşürme mandalının karşısında bulunur. Amacı, şarjördeki cephane bitirilip dolu bir şarjöre geçildiğinde bu düğmeye basıldığında direkt olarak ilk mermiyi namluya vermek ve ateşe hazır hale getirmektir.
- Sürgü itme pistonu: Tüfeğin sol tarafında dipçikten hemen sonra gelen pistondur. Sürgü yerine tam olarak oturmadığında bu pistona birkaç kez basıldığında sürgü yerine oturur.
- Emniyet/ Atış modunu değiştirme mandalı: Tüfeğin sağ ve sol tarafında da bulunur ancak atış modunu seçmek yalnızca sağ taraftan yapılabilir. Atış modları şu şekilde olabilir: yarı-otomatik, tam-otomatik, darbeli.

TKB-0146 TsKIB SOO'da Igor Yakovlevich Stechkin tarafından tasarlanan bir bullpup bullpup saldırı tüfeği prototipidir. Silah, Rus Ordusu'nun Abakan Projesi saldırı tüfeği denemelerine katıldı.