İçeriğe atla

Yardena Arazi

Yardena Arazi
Genel bilgiler
UnvanıMüzisyen
Doğum25 Eylül 1951 (73 yaşında)
Kabri kibbutzu
Başladığı yerFransa ve Almanya'dan İsrail'e göç eden Yahudi
TarzlarSes sanatı
MesleklerMüzisyen, sunucu
ÇalgılarVokal
Etkin yıllarŞokolad, Menta, Mastik isimli kız grubu vokalliği(1970-79)-Beit Rothschild isimli müzik grubu vokalisti(1967)
Natan Tomer
ÇocuklarıAlona Arazi
Önemli çalgılar

Yardena Arazi (İbranice: ירדנה ארזי‎; d. 25 Eylül 1951), İsrailli şarkıcı ve sunucudur.

Müzik ve televizyon kariyeri

Yetmişli yıllarda Arazi, Lea Lupatin ve Ruti Holtzman ile Şokolad, Menta, Mastik isimli kız grubunun vokallerinden biriydi. Grup, "Emor Şalom" isimli şarkı ile 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiş ve yarışmayı 77 puan ile altıncı sırada tamamlamıştır. 1979 yılında Arazi, Kudüs'te gerçekleştirilen 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'nı Daniel Pe'er ile birlikte sunmuştur. 1982, 1983 ve 1985 yıllarında Kdam Eurovision'a katılmıştır. IBA, bir iç seçim ile 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i "Ben Adam" isimli şarkı ile temsil etmek üzere Arazi'yi görevlendirmiştir ve Arazi yarışmayı 85 puan ile yedinci sırada tamamlamıştır. 1997 ve 2005 yılları arasında Channel Two isimli televizyon kanalında Cafe Telad isimli bir televizyon programı sunmuştur.[1]

Kişisel hayatı

Arazi, Fransa ve Almanya'dan İsrail'e göç eden Yahudi bir ailenin kızı olarak Kabri kibbutzunda dünyaya gelmiş ancak Hayfa'da büyümüştür. On altı yaşındayken Beit Rothschild isimli müzik grubuna vokalist olarak katılmıştır. Askerliğini Nahal Topluluğu'nda yapan Arazi, Natan Tomer isimli bir mühendisle evlidir ve Alona Arazi isimli bir kızı vardır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yardena Arazi makes a comeback". 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
"At Va'Ani"
Şlomo Artzi
Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail
(Şokolad, Menta, Mastik'in bir üyesi)
1976
Sonra gelen:
"Ahava Hi Şir Lişnayim"
İlanit
Önce gelen:
Fransa Denise Fabre ve Léon Zitrone
Eurovision Şarkı Yarışması sunucusu
(Daniel Pe'er ile)
1979
Sonra gelen:
Hollanda Marlous Fluitsma
Önce gelen:
"Şir Habatlanim"
Lazy Bums
Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail
1988
Sonra gelen:
"Dereh Hameleh"
Gili & Galit

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

İsrail, İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleştirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Gili & Galit, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Dereh Hameleh" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. İkili, 50 puan toplayarak yarışmayı on ikinci sırada tamamladı.

"At Va'Ani", Şlomo Artzi tarafından seslendirilen ve 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şokolad, Menta, Mastik</span>

Şokolad, Menta, Mastik, yetmişli yıllarda aktif olan İsrailli kız müzik üçlüsü. Üyeleri Yardena Arazi, Ruthie Holzman, Tami Azaria (1972–73) ve Leah Lupatin idi. Üçlünün tüm üyeleri, Nahal Topluluğu içerisinde olmak üzere İsrail Savunma Kuvvetleri'nde görev yaparken tanışmışlardır. Üçlü, Lahey'de gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i "Emor Şalom" isimli şarkı ile temsil edip, yarışmayı 77 puanla altıncı sırada tamamlamıştır ve yarışmanın ardından İsrail ile Avrupa'da ünlenmişlerdir.

"Emor Şalom", Şokolad, Menta, Mastik grubu tarafından seslendirilen ve 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı. 77 puan ile altıncı olmuştur.

Hakol Over Habibi, İsrailli müzik grubu. Grubun üyeleri Şlomit Aharon, Kikki Rotstein, Yuval Dor ve Ami Mendelman'dır. İsrail'in 1978 Eurovision Şarkı Yarışması elemelerinde, 1979 yılında ülkeye ikinci zaferini getiren "Hallelujah" isimli şarkı ile yarışmış ancak ulusal finali kazanamamışlardır. 1979 yılında aynı şarkıyı Gali Atari & Milk and Honey seslendirmiştir.

"Ben Adam", Yardena Arazi tarafından seslendirilen ve 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden İbranice şarkı. Yarışmayı 85 puanla yedinci sırada tamamlamıştır.

Eden, Doren Oren, Rafael Dahan, Gabriel ve Eddie Butler isimli dört üyeden oluşan İsrailli vokal grubu idi. Grup, 1998 yılından 2001 yılına dek aktif olmuş ve İsrail'in başkenti Kudüs'te gerçekleştirilen 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i "Yom Huledet" isimli şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sameyah</span>

"Sameyah" veya teklinin uluslararası resmi ismi ile "Sameach", iki kadın ile iki erkek üyeden oluşan PingPong isimli İsrailli dörtlü tarafından seslendirilen bir şarkı. Şarkı, İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiş ve yarışmayı 7 puan ile yirmi ikinci sırada tamamlamıştır. Şarkı, grup üyeleri tarafından absürt sözlere sahip bir joke entry olarak nitelendirilmiştir.

İsrail, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Şokolad, Menta, Mastik, ülkenin ulusal kanalı dışında gerçekleştirilen İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olmuş ve "Emor Şalom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmıştır. Oylamanın sonunda ülke 77 puan toplayarak altıncı olmuştur.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturuan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Harrogate şehrinde gerçekleştirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Avi Toledano, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hora" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Toledano, yarışmayı 100 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

İsrail, Batı Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleştirilen 1983 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Ofra Haza, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hay" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Haza, yarışmayı 136 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

İsrail, İsveç'in Göteborg şehrinde gerçekleştirilen 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, İzhar Kohen, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Olé, Olé" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Kohen, yarışmayı 93 puan toplayarak beşinci sırada tamamladı.

İsrail, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen 1987 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Datner & Kuşnir, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Şir Habatlanim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Katılımları ülke içerisinde pek çok tartışmaya sebep olan Natan Datner ve Avi Kuşnir ikilisi, 73 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladılar.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi bir ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Yardena Arazi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Ben Adam" ise 27 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen bir ulusal final aracılığıyla seçildi. Arazi, 85 puan toplayarak yarışmayı yedinci sırada tamamladı.

"Sing Sang Song", Les Humphries Singers tarafından seslendirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Almanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Kurt Hertha tarafından yazılmıştır.

"Chansons pour ceux qui s'aiment", Jürgen Marcus tarafından seslendirilen 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Lüksemburg'u temsil eden şarkı. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Fred Jay, Vline Buggy tarafından yazılmıştır.