İçeriğe atla

Yaratıcı bilişim

Yaratıcı bilişim, bilişim ve diğer disiplinlerdeki bilgiyi bir araya getiren bir meta-teknolojiyi ifade eder. İnsanlar bilgisayarları yaratıcılığa yardımcı olarak kullanmaktadır ve yaratıcı bilişim konuları bildiğimiz dünyayı yeniden şekillendirebilir. Uygulamalar sanat, eğlence/oyunlar, mobil uygulamalar, multimedya, ürün/web tasarımı ve diğer etkileşimli sistemlerde görülmektedir.

Yaratıcı bilişim, yaratıcı sanatlar ve bilişimin kesişimindeki disiplinler arası alanı kapsar. Yaratıcılık konuları arasında örneğin bilgi keşfi yer alır.[1]

Genel Bakış

The International Journal of Creative Computing Dergisi, yaratıcı bilişimi şu şekilde tanımlamaktadır:[2] Yaratıcı bilişim, bilişim ve diğer disiplinlerdeki bilgiyi bir araya getiren bir meta-teknolojiyi ifade eder. İnsanlar bilgisayarları yaratıcılığa yardımcı olarak kullanmaktadır ve yaratıcı bilişim konuları bildiğimiz dünyayı yeniden şekillendirebilir. Uygulamalar sanat, eğlence/oyunlar, mobil uygulamalar, multimedya, ürün/web tasarımı ve diğer etkileşimli sistemlerde görülmektedir. Yaratıcı bilişim doğası gereği disiplinlerarasıdır ve uygulamalar, geliştirme yöntemi, değerlendirme, modelleme, felsefe, ilkeler, destek ortamı ve teori gibi açılardan incelenebilir.[2]

"Yaratıcı bilişim" terimi hem Birleşik Krallık'ta hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde (örneğin, Harvard Üniversitesi ve MIT'de ) kullanılmaktadır.[3][4]

Lisans programları

Yaratıcı Bilişim alanında çok sayıda üniversite lisan derecesi programı mevcuttur, örneğin:

Yüksek lisans programları:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Zhang, Lu; Yang, Hongji (2015). "Knowledge Discovery in Creative Computing for Creative Tasks". Creativity in Intelligent, Technologies and Data Science. Communications in Computer and Information Science. 535. Springer. ss. 93-104. doi:10.1007/978-3-319-23766-4_7. ISBN 978-3-319-23765-7. 
  2. ^ a b "International Journal of Creative Computing". Inderscience Publishers. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2016. 
  3. ^ "Creative Computing – An Introductory Computing Curriculum using Scratch". Harvard University. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  4. ^ "Creative Computing". MIT Media Lab. Massachusetts Institute of Technology. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  5. ^ "Creative Computing - BSc (Hons)". Birleşik Krallık: University of the Arts London. 14 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 
  6. ^ "Creative Computing - BSc (Hons)". Canada: Queen's University. 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Creative Computing – BSc (Hons)". Birleşik Krallık: University of West London. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017. []
  8. ^ "Creative Computing - BSc.E". Austria: St. Pölten University of Applied Sciences. 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2022. 
  9. ^ "Creative Computing – BSc (Hons)". Birleşik Krallık: Bath Spa University. 24 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  10. ^ "Creative Computing BA (Hons)". Birleşik Krallık: Falmouth University. 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  11. ^ "BSc (Hons) Creative Computing". Birleşik Krallık: Goldsmiths, University of London. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  12. ^ "Creative Computing (BSc, Diploma and Work entry route)". Birleşik Krallık: University of London. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  13. ^ "Creative Computing – I152 BEng (Hons) 3 years". Birleşik Krallık: Queen Mary, University of London. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  14. ^ "BSc (Hons) – Creative Computing". Birleşik Krallık: Wrexham Glyndŵr University. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  15. ^ "BSc (Hons) Creative Computing". Ireland. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  16. ^ "BSc (Hons) Creative Media Technologies". Birleşik Krallık. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  17. ^ "BSc (Hons) Creative Media Technologies". Birleşik Krallık. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  18. ^ "Bachelor of Science in Creative Media (BScCM)". Hong Kong. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  19. ^ "Bachelor of Science (Honours) Multimedia Technology and Innovation". Hong Kong. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  20. ^ "Bachelor of Arts with Honours in Computing and Interactive Entertainment)". 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  21. ^ "Bachelor of Science (Honours) in Digital Entertainment Technology". 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  22. ^ a b "Department of Art & Technology, Sogang University (Seoul)". 23 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  23. ^ "Master of Arts in Creative Media (MACM)". Hong Kong. 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  24. ^ "Multimedia & Entertainment Technology (MSc)". Hong Kong. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  25. ^ "Master of Philosophy and Doctor of Philosophy Programs in Computational Media and Arts". Hong Kong. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Şehir devleti</span>

Şehir devleti veya site devlet, sadece bir şehir ile ona bağlı bölgelerden oluşan bağımsız devlet. Günümüzde Singapur, Vatikan ve Monako şehir devletlere birer örnektir. Ayrıca tam olarak bir şehir devlet olmasalar da, küçük yüzölçümü ve tek bir noktada yoğunlaşmış şehirleşme gibi özellikleri nedeniyle Katar, Brunei, Kuveyt, Bahreyn ve Malta da bazen şehir devlet olarak sınıflandırılabilir. Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip, ancak şehir devletler ile karakterize edilen bir şehir merkezi barındırmayan San Marino da bazen bu terim altında sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Şehir Üniversitesi</span>

Londra Şehir Üniversitesi, Londra, Birleşik Krallık'ta konumlanmış bir devlet araştırma üniversitesidir. 1894'te "Northampton Institute" olarak fen ve sanatlar üzerinde araştırma ve öğretim yapmak üzere kurulmuştur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1957'de "Northampton College of Advanced Technology " olarak teknoloji ve fen üzerinde üniversite eğitimi ve araştırma için yeniden kurumlaştırılmış ve 1966'da bütün "CAT" statülü kurumlarla birlikte Kraliyet Beratı ile üniversite statüsü verilmiştir ve ismini "City University London"'a çevirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Üniversitesi</span> Hong Kongda kurulu devlet üniversitesi

Hong Kong Üniversitesi Hong Kong'un en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

Triple Crown genellikle üniversitelere ait işletme okullarının eğitim ve okul kalitelerinin dünyanın en önde gelen 3 akreditasyon kurumu tarafından onaylanması durumunda kullanılan terimdir. Dünyada bulunan 3900 işletme okulundan yalnız 48 adedi (%1) bu kalite standardına ulaşabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Grau</span> araştırmacı

Oliver Grau Alman sanat tarihçisi Oliver Grau görüntü bilim, modernite ve medya sanatının yanı sıra 19 yüzyıl kültürüne ve İtalyan Rönesans sanatına odaklanmış bir medya teorisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

Nanoteknoloji öğretimi dünya çapında giderek artan sayıda üniversite tarafından sunulmaktadır. Nanoteknolojiyi içeren ilk program Toronto Üniversitesi tarafından Mühendislik Bilimi programında anabilim dalı olarak sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi</span>

Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Almanya'nin Hessen eyaleti Darmstadt şehrinde bulunmaktadır. Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin şu an yaklaşık 13.013 öğrencisi ve 815 calışanı bulunup, bunun 320´ü ise profesörlerden oluşur. Üniversite'nin 11 fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Enformasyon Sanatı elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır. Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

Kathleen Booth İngiliz bilgisayar bilimci. İlk çevirici dili yazdı ve Birkbeck Koleji, Londra Üniversitesi'ndeki ilk bilgisayar sistemleri için bir çevirici ve autocode tasarladı. ARC, SEC ve APE(X)C olmak üzere üç farklı makinenin tasarımına yardımcı oldu.

Lisans derecesi veya bakalorya, kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece. Nitelikler çerçevesine sahip ülkelerde, lisans derecesi normal olarak çerçevedeki temel düzeylerden biridir. Lisans dereceleri başlıklı bazı yeterlilikler diğer seviyelerde olabilir ve lisans dışı başlıkları olan bazı nitelikler lisans dereceleri olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

Guangdong Teknoloji Üniversitesi (GDUT), Çin'in Guangdong şehrindeki bir eyalet üniversitesidir. Üniversite, mühendislik, bilim, teknoloji, yönetim, sosyal bilimler ve hukuk alanlarında çeşitli dersler verir.

Müzik Lisansı, müzik alanında bir eğitim programının tamamlanması üzerine bir kolej, üniversite veya konservatuar tarafından verilen bir akademik derecedir. Bu derece performans, müzik eğitimi, kompozisyon, müzik teorisi, müzikoloji alanlarında verilebilir. / müzik tarihi, müzik teknolojisi, müzik terapisi, kutsal müzik, müzik işletmesi/müzik endüstrisi, eğlence, müzik prodüksiyonu veya caz çalışmaları. 2010'lardan bu yana, bazı üniversiteler geleneksel teori ve müzikoloji dersleri ile dijital teknolojileri kullanan ses kaydı ve kompozisyon derslerini içeren teknoloji ile müzik kompozisyonu dereceleri sunmaya başlamıştır.