İçeriğe atla

Yarasa Olmak Nasıl Bir Şeydir?

Thomas Nagel, bir insanın "yarasanın bakış açısını" alarak yarasa olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edebileceğini, ancak bir yarasanın yarasa olmasının nasıl bir şey olduğunu bilmenin hala imkansız olacağını savunmaktadır. " (Resim:Townsend'in büyük-kulaklı yarasası).

"Yarasa Olmak Nasıl Bir Şeydir?" Amerikalı filozof Thomas Nagel'in ilk olarak 1974 yılının Ekim ayında The Philosophical Review'da ve daha sonra Nagel'in Ölümcül Sorular'ında (1979) yayınlanan bir makaledir. Makale, "insan kavramlarının erişemeyeceği gerçekler" nedeniyle zihin-beden probleminin çözülemezliği, nesnelliğin ve indirgemeciliğin limitleri, öznel deneyimin "fenomenolojik özellikleri", insan hayal gücünün sınırları ve belirli, bilinçli bir şey olmanın ne anlama geldiği de dahil olmak üzere, bilincin ortaya çıkardığı çeşitli zorlukları ortaya koymaktadır.[1]

Nagel, "bir organizmanın ancak ve ancak o organizma olmanın nasıl bir şey olduğu varsa bilinçli zihinsel durumlara sahip olduğunu"[2] ileri sürmektedir. Bu önerme bilinç çalışmalarında "standart 'nasıl bir şey' deyimi" olarak özel bir statü kazanmıştır.[3] Daniel Dennett, bazı noktalarda keskin bir şekilde aynı fikirde olmasa da, Nagel'in çalışmasını "bilinç hakkında en çok atıfta bulunulan ve en etkili düşünce deneyi" olarak kabul etmiştir. [4] Nagel, insan bilincini bir yarasanınkiyle karşılaştıramayacağınızı savunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Nagel, Thomas (10 Mart 2005). Honderich, Ted (Ed.). The Oxford Companion to Philosophy. Oxford: Oxford University Press. s. 637. ISBN 978-0-19-103747-4. 
  2. ^ Nagel, Thomas (1974). "What Is It Like to Be a Bat?". The Philosophical Review. 83 (4): 435-450. doi:10.2307/2183914. 
  3. ^ Levine, Joseph (2010). Review of Uriah Kriegel, Subjective Consciousness: A Self-Representational Theory. Notre Dame Philosophical Reviews 2010 (3).
  4. ^ Dennett, Daniel C. (1991). Consciousness Explained. Boston: Little, Brown and Company. 

Konuyla ilgili yayınlar