İçeriğe atla

Yaralı tahliyesi

Yaralı tahliyesi, bir savaş bölgesinden zayiat ve yaralıların acil tahliyesi için kullanılan askeri bir terimdir.[1]

Yaralı tahliyesi (CASEVAC) ile tıbbi tahliye (MEDEVAC) arasındaki temel fark, MEDEVAC'ın yolda bakım sağlayan standartlaştırılmış ve özel bir araç kullanmasıdır.[2] CASEVAC, yolda bakım sağlayabilen veya sağlamayabilen, standartlaştırılmamış ve özel olmayan araçlar kullanır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Casualty Evacuation - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  3. ^ Koser, Brandon W.; Suchenski, Maureen (15 Şub 2024). StatPearls. StatPearls Publishing. PMID 30725846 – PubMed vasıtasıyla. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rahim</span> Memelilerde dişi cinsel organı

Rahim, dölyatağı veya uterus, memelilerde gebelik organıdır. İnsanlarda ve memelilerin çoğunda üreme sisteminin kadınlık hormonuna duyarlı, ikincil cinsel organıdır.

Burulma çubuğu, genellikle tank veya ZPT gibi zırhlı araçlarda kullanılan, araç gövdesi ile yol arasındaki bağlantıyı esnek hale getirmeye yarayan düzenek.

<span class="mw-page-title-main">Tabur</span> bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliği

Tabur, bir yarbay ya da binbaşının komuta ettiği, bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliktir. Günümüz ordularında ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi tabur sınıfları bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde tabur, genellikle filo olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma (askerî)</span> Askerî bir sınıf

Ulaştırma ya da nakliye, muharebe hizmet destek grubunda bir sınıftır. Amacı her türlü taşımacılığı tabur, tugay vb. ağırlıklar bölgesinden alarak cephe gerisinde lojistik merkezine götürmektir.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Ambulans</span>

Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.

<span class="mw-page-title-main">Çatışmada ölüm</span> ölümler için kullanılan askeri zayiat sınıflandırması, kazaları ve hastalıkları içerir

Çatışmada ölüm, çatışma sırasında yaşamını yitiren insanlar için kullanılan askerî bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı bu terimi herhangi bir çatışmaya girmediği halde düşman veya dost ateşi ile vurulan askerler için kullanmaz. Yani araçlar ile yapılan kazalar ile düşman olmayan veya terörist saldırılarda yaşamını yitirenler bu tanıma girmemektedir. Bu terim çatışma bölgesinde bulunan tüm kara, deniz veya hava birlikleri için kullanılmıştır.

2006 Van saldırısı, 9 Mart 2006'da Türkiye'nin Van şehrinde, Van Belediyesi'ne ait trafik aracına yaklaşan PKK mensubu Devrim Solduk'un üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra iki kişi öldü, 18 ya da 19 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

1998 Van saldırısı, 24 Aralık 1998'de Türkiye'nin Van şehrinde, askerî personelin çocukları olan lise öğrencilerini taşıyan askerî servis aracı hareket etmek üzereyken araca yaklaşan PKK mensubu Hamdiye Kapan'ın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra bir öğrenci öldü, aralarında asker, öğretmen, öğrenci ve diğer sivillerin olduğu 21 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Mart 2016 Lice saldırısı, 24 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır ile Bingöl kara yolu üzerinde bulunan üzerinde bulunan Mermer Jandarma Karakolu'nda görevli jandarma ekiplerine yönelik karakolu hedef alan PKK'lılar tarafından bombalı araçla düzenlenen saldırıda bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu 3 asker hayatını kaybetmiş, 24 asker yaralanmıştır. Patlama karakol binasında kısmi göçüğe yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Diyarbakır saldırısı</span>

Mart 2016 Diyarbakır saldırısı veya Diyarbakır Bağlar saldırısı, 31 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır ile Şanlıurfa kara yolu üzerinde bulunan otogar mevkiinde bomba yüklü aracın, seyir halindeki görevli emniyet personelini taşıyan aracın geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettirilmesi ile gerçekleştirilen bombalı saldırı. Saldırı sonucunda 7 polis öldü, 14'ü sivil 27 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

<span class="mw-page-title-main">Acil tahliye</span>

Acil tahliye, acil bir tehdit, devam eden bir tehdit veya can ve/veya mallara karşı tehdit içeren bir alandan insanların derhal acil çıkışı veya kaçışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi tahliye</span>

Genellikle tıbbi tahliye, savaş alanından tahliye edilen yaralılara sıhhiyeciler tarafından sağlanan zamanında verimli hareket ve yolda bakımdır. Tıbbi olarak donatılmış kara araçları (ambulanslar) veya uçak kullanılır. Hava yoluyla ilk tıbbi nakil, Sırbistan'da Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında yapıldı.

Günlük yaşam aktiviteleri(GYA), sağlık hizmetlerinde insanların günlük öz bakım aktivitelerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Sağlık çalışanları, bir ölçüm olarak genellikle bir bireyin günlük yaşam becerilerini gerçekleştirme yeterliliğine veya yetersizliğine bakarlar. Günlük yaşam aktiviteleri yani GYA kavramı ilk olarak 1950'lerde Sidney Katz ve ekibi tarafından Cleveland, Ohio'daki Benjamin Rose Hastanesinde önerildi. GYA kavramı, o zamandan beri çeşitli araştırmacılar tarafından düzenlenmiş ve geliştirilmiştir. 1969'da bağımsız yaşamı destekleyen faaliyetleri daha kapsayıcı olması için Lawton ve Brody, araçsal günlük yaşam aktiviteleri kavramını (IADL'ler) geliştirdiler. Günlük yaşam aktivitelerinde sıkıntı yaşayan gruplar genellikle yaşlılar veya yetersizliğe sahip bireylerdir. Bu yüzden Gereksinimlerin karşılanması için bakıma ihtiyaç duyarlar.

Döngü diüretikleri, böbrekte Henle kulpunun kalın çıkan kolu boyunca Na-K-Cl kotransporterine etki eden diüretiklerdir. Esas olarak tıpta konjestif kalp yetmezliği veya kronik böbrek hastalığına bağlı hipertansiyon ve ödem tedavisinde kullanılırlar. Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda tiyazid diüretikleri daha etkili iken, böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda kıvrım diüretikleri daha etkilidir.

Proklorperazin, mide bulantısı, migren ve anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Anksiyete için daha az tercih edilen bir ilaçtır. Ağız yoluyla, makattan, damara enjeksiyonla veya kas içine enjeksiyon yoluyla alınabilir.

Allodini, normalde ağrıya neden olmayan uyarıcının ağrıya neden olduğu durumdur. Örneğin, kötü bir güneş yanığı geçici allodiniye neden olabilir ve güneş yanığı olan cilde dokunmak veya üzerine soğuk veya ılık su akıtmak çok acı verici olabilir. Uyarıcının normal acıya verdiği tepkiye verilenden daha şiddetli olarak hiperaljeziden farklıdır. Terim, Eski Yunanca άλλος állos "diğer" ve οδύνη odúnē "acı" kelimesinden gelmektedir.