İçeriğe atla

Yarı paletli araç

1931 Citroen P17 yarı paletli kamyonet. Aracın önünde, hendek veya çukurlardan rahatça çıkması için bir döner tambur bulunmaktadır.

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

Yarı paletli taşıtların temel faydası tahrik edilen paletin taşıtın ağırlığını yere tekerleğe göre daha geniş bir alana yayması dolayısıyla bataklık gibi yüzeylerden saplanmadan geçebilmesi ve tam paletli araçlardaki karmaşık yönlendirme sistemlerine ihtiyaç duymamasıdır, dolayısıyla bir yarı paletli aracı kullanmak, tam paletli araçlardan farklı olarak otomobil kullanabilen biri için özel bir eğitim gerektirmemektedir. Ancak paletlerin, tekerleklere göre bakım aralıkları kısa, işletme ömürleri daha düşük ve maliyetleri daha yüksektir.

Karmobiller önünde kızak bulunduran bir yarı paletli taşıt türüdür.

Teknoloji

Kégresse paleti

Bir Fransız askeri mühendisi olan Adolphé Kegresse, 1906-1916 yılları arasında Rus çarı II. Nikolay tarafından çarlık garajında bulunan otomobil ve kamyonların yol dışında sorunsuzca gidebilmelerini sağlaması için görevlendirildi. Bunun için, taşıtın motordan tahrik alan arka tekerleklerinin yerine bir yürüyüş takımı geliştirip 1913 yılında ilk tasarımının patentini aldı.

Adolphe Kégresse'in 1913 yılında geliştirdiği yarı paletli taşıt modeli (Patent CH65643): (1) Ön düzen, (2) ön düzene bağlı salınan kızaklar, (3) palet kayışı, (4) cer dişlisi ve avara kasnak, (5) boji taşıyıcısı, (6) boji-yaprak yay bağlantısı, (7) arka dingile bağlı boji yaprak yayı, (8) Taşıtın arka dingili, (9) bojiler, (10) Dingil-cer bağlantısı için kayış veya zincir.

Adolphe Kegresse'in palet tasarımında, metal plakalı palet zincirinin aksine daha fazla çekiş eldesi için üzerine çelik pabuçlar çakılmış ve güçlendirilmiş tek parça lastikten bir palet kayışı, tahrikin iletildiği bir cer dişlisi veya kasnağı ve onun karşısında bir avara kasnak, daha küçük yol tekerleklerine sahip yaylanan ve salınan bir boji seti bulunur. 1913'te kullanılan tasarımda taşıtın diferansiyelinden aks milleriyle iletilen tahrik, tekerlek göbeğinden ek bir kayış veya zincir üzerinden cer dişlisine/kasnağına verilmektedir. Boji seti, yol tekerlekleriyle birlikte cer ve avara kasnaklarını da birbirine bağlamakta olup, taşıtın arka dingili üzerinde salınmaktadır.

1917 Ekim Devrimi'nden sonra ülkesine dönmeye zorlanan Kégresse, 1919-1937 yılları arasında Citroën için Asya, Amerika ve Afrika'nın gelişmemiş bölgelerinin keşfi görevlerinde kullanılacak yarı paletli taşıtların geliştirme görevinde bulundu ve kendi yarı paletli taşıt tasarımını geliştirdi.

Adolphe Kégresse'in 1924'te geliştirdiği ikinci nesil yarı paletli taşıt modeli (Patent FR597142): (1) Palet kayışı, (2) Cer dişlisi, (3) Dirsekli krank tipi boji süspansiyon sistemi, (4) Avara kasnak, (5) Boji tekerlekleri. Oklar taşıtın ileri hareketinde paletin hareket yönünü işaret eder.

1924 yılı tasarımında, önceki tasarımdan farklı olarak, taşıtın çeker dingili doğrudan boji setinden bağımsız cer dişlilerine tahrik vermekte ve vites kutusu ile diferansiyel arada bir kardan mili olmadan birbirine bağlanmaktadır. Yüzey bozukluklarını tam olarak kavramak için küçük boji tekerlekleri yaprak yay yerine dirsekli krank tipi süspansiyon sistemi üzerindedir. Avara kasnak da yine cer dişlisinin karşısında, ancak aracın en arka kısmında yer alacak şekilde boji setine bağlıdır. Boji setleri taşıt şasisi üzerinde enine bir mil üzerinde salınmaktadır. Ayrıca, palet kayışının üst kısmının asılı kalması için bojinin üst kısmında küçük bir askı kasnağı yer alır (patent görselinde gösterilmemiştir). 1924 tasarımının önceki tasarıma göre faydaları,

  • Tahrikin aktarılmasında daha az titreşim kaynağı bulunduğu için artırılmış mekanik verim,
  • Yüzey bozukluklarını daha iyi kavrayan bir süspansiyon sistemiyle yere daha fazla ağırlık transfer olanağı,
  • Yürüyüş takımının daha kısa bir şasiye sığdırılabilmesi,
  • Yürüyüş takımında Daha az hareketli parça kullanımı ile daha az işletme maliyetidir.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 9</span> topçu traktörü

Sd.Kfz. 9 veya Schwerer Zugkraftwagen 18t, II. Dünya Savaşı boyunca Mihver güçlerince kullanılan bir Alman ağır yarı paletli topçu traktörüdür. Genellikle 24 cm Kanone 3 gibi çekili ağır top ve obüsleri çekme ve tank kurtarma çalışmalarında kullanılmıştır. 1938-1945 yılları arasında yaklaşık 2500 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Turbina</span>

Fiat Turbina, İtalyan otomobil şirketi Fiat'ın 1954 yılında tanıttığı konsept otomobil modelidir.

<span class="mw-page-title-main">ZİS-5</span>

ZiS-5, Sovyetler Birliği'nde üretilen bir kamyon modelidir. Amerikan Autocar Model CA'nın kopyası olup, 1930'lar ve 1940'ların Kızıl Ordu'sunda temel taşıma birimi olarak GAZ-AA ve YaG kamyonları ile birlikte kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benz Patent-Motorwagen</span>

Benz Patent-Motorwagen, 1885 yılında Karl Benz tarafından üretilen ve tarihin ilk otomobili olarak kabul edilen taşıttır.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Traction Avant</span>

Citroën Traction Avant Fransız otomobil üreticisi Citroën tarafından geliştirilmiş önden çekişli yenilikçi tasarımlı bir otomobil modelidir. 1934 ile 1957 yılları arasında 760,000 adet kadar üretilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız direnişçilerinin kullanması sonucu elde ettiği vatanseverlik imajı ticari başarısının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Palet (mekanik)</span> birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt tahrik sistemi

Palet veya yürüyüş takımı, birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt hareket düzeneğidir. Kayışın yere temas eden yüzeyinin tek bir tekerlekten çok daha büyük olması çok düşük yüzey basıncıyla birlikte yere daha iyi ağırlık aktarımı sağlar, bu sayede paletli bir taşıtın yumuşak yüzeylere saplanıp batma riski tekerlekli taşıta göre çok daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Karmobil</span>

Karmobil veya kar motosikleti, kışın kar üzerinde seyahat, spor ve eğlence için tasarlanmış bir araçtır. Kar ve buz üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve gitmesi için yol vb gerektirmez ancak çoğu arazide ya da parkurda sürülür. Karmobil sürmek, birçok insanın önemli bir hobisi olduğu bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Kommandeurswagen</span>

Kommandeurswagen olarak da bilinen Volkswagen Typ 87, Volkswagen Beetle'ın II. Dünya Savaşı'nda kullanılan dört tekerlekten çekişli bir versiyonuydu. Öncelikle Wehrmacht için Volkswagen tesisi tarafından 1941'den 1944'e kadar üretildi. Wehrmacht, Kommandeurswagen'i 4 kişilik hafif arazi aracı, 4 tekerlekten çekişli arazi aracı Typ 87 olarak sınıflandırdı. Aktarma organları ve motor, Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen'deki ile aynıdır. 564 adet Kommandeurswagen üretildi; Kasım 1946'da Volkswagen fabrikası iki araç daha üretti. Fakat bu iki araç için yeni parça üretilmedi; bunun yerine eski depo parçaları kullanıldı.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<i>Sd.Kfz. 8</i> Almanya yapımı yarı paletli kamyon

Sonderkraftfahrzeug 8, Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de, aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Zincir dişlisi</span>

Zincir dişlisi, cer dişlisi veya tahrik dişlisi bir zincir, palet ya da diğer delikli ya da girintili maddeye hareket aktarmak üzere tasarlanmış, dişleri olan bir çark veya tekerlektir. 'Zincir dişlisi' adı genellikle radyal çıkıntılarının üzerinden geçen bir zincire geçtiği herhangi bir tekerleği tanımlar. Pürüzsüz olan makaralara kıyasla zincir dişlileri zincir veya paletle eşleşmesini sağlayan çıkıntılara sahiptir. Dişli çarklarden farklı olarak zincir dişlileri birbirleri ile doğrudan eşleşmezler.

<span class="mw-page-title-main">Borgward IV</span>

Borgward IV, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ordusunda hizmet gören, bir hedefe uzaktan kumanda ile patlayıcı yük bırakan paletli bir mühimmat/bomba taşıma aracıdır. 1193 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bijon somunu ve cıvatası</span>

Bijon somunları ve bijon cıvataları, lastik tekerlekli motorlu taşıtların ve römorkların jantlarını, tekerlek göbek flanşlarına tespit etmek için kullanılan somun veya cıvata şeklindeki bağlantı elemanlarıdır. Bijon somunları, flanşa sıkı geçme olarak yerleştirilmiş saplamalara vidalanır. Bijon cıvataları ise, göbek flanşı üzerindeki diş açılmış deliklere vidalanır.

<span class="mw-page-title-main">M578</span>

Light Recovery Vehicle M578, Soğuk Savaş döneminde aktif hizmet görmüş bir Amerikan hafif zırhlı kurtarma aracıdır.