İçeriğe atla

Yarış simülasyonu

Yarış simülasyonu veya Sim yarışı yakıt kullanımı, araç yol tutuşu, hasar, lastik aşınması, süspansiyon gibi gerçek dünyadaki değişkenlerin ayarlanabildiği ve etkili olduğu araç yarışlarını en doğru şekilde simüle etmeyi amaçlayan yarış uygulaması çeşididir.[1] Bir yarış simülasyonunda başarılı olmak için sürücü araç kullanımının eşik frenlemesi, lastik çekişleri ve yol tutuşu gibi tüm yönlerini[2] ve bunları nasıl kontrol edebileceğini bilmelidir. Bu tarz oyunları arcade yarış oyunlarından ayıran şey bu zorluk seviyesidir. Yarış simülasyonlarında gerçeğe en yakın sürüş hissi yaşamak öncelikli amaç iken arcade oyunlarda bu öncelik yerini hız hissine bırakır.[3]

Genel olarak yarış simülasyonları arcade tarzı yarış oyunlarına göre daha az popülerdir, çünkü yarış simülasyonlarında başarı için çok fazla uygulama ve beceri gereklidir.[] Gran Turismo[4],Forza Motorsport, Colin McRae Rally, F1, NASCAR Heat gibi bazı yarış simülasyonları ise gerçekçilik ile erişilebilirlik arasında bir denge bulmayı amaçlar. Bu uygulamalara yarı simülasyon veya simcade uygulamaları denilmektedir.

Yarış Simülasyonu uygulamaların geliştirilmesi

Bir Yarış Simülasyonu oyunu geliştirmek isteyen geliştirici takımı özellikle gerçek hayata uygunluk yani simülasyona ait olacak olan "Fizik Motoru"na dikkat etmelidir çünkü çoğu geliştirilen Arcade tipi yarış oyun gerçekçi araba kullanım deneyimi sunamaz bu yüzden geliştirici ekip gerçek hayata en yakın fizik motorunu kullanmalıdır. Buna ek olarak gerçek yarışlar içinde araçları etkileyen bütün faktörlerin hesaplanıp simülatör geliştiricileri tarafından eklenmesi ve tekrar gerçeğe uygunluk kriterini sağlaması sınanmalıdır. Yarış oyunları geliştirmek kolay olsa da gerçekçi bir fizik motoruna sahip ve gerçek araba kullanımını kullanıcıya sunabilen bir yazılım geliştirmek olağan bir oyun geliştirmekten daha uzun zaman alır.[5] bilgisayar vb. cihazlara da uygun olması ve farklı cihaz ve sistemlerde test edilmesi gerekir.

Kaynakça

  1. ^ Bob Bates (2004). Game Design (2 bas.). Course Technology PTR. s. 59. ISBN 978-1-59200-493-5. 
  2. ^ "What is Sim Racing?". Ricmotech.com. 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arcade vs Simulation – What does it all really mean?". Simtorque. 22 Ocak 2013. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  4. ^ "The History of Papyrus Racing – Page 2". GameSpot. 5 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2008. 
  5. ^ Millington, Ian. Game Physics Engine Development. doi:10.1201/9781482267327/game-physics-engine-development-ian-millington. 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Codemasters</span> İngiliz video oyun geliştiricisi

The Codemasters Ltd. Southam, İngiltere temelli bir video oyunu geliştiricisi ve yayımlayıcısıdır. 1986 yılının Ekim ayında 2 kardeş Richard ve David Darling tarafından kuruldu. Codemasters, en eski İngiltere temelli video oyunu geliştirme şirketlerinden biri olarak bilinir ve 2005'te Develop dergisi tarafından "Yılın En İyi Bağımsız Oyun Geliştiricisi" olarak seçilmiştir.

Oyun programlama, oyun geliştirme işleminin bir alt konusudur. Profesyonel bir oyun için birçok nitelik ve yazılım bilgisi gerekir. Bunlar Yapay Zeka, veritabanı, fizik, ses programlama, simülasyon, modelleme ve grafiktir. Yeni çıkan bazı ücretsiz oyun motorlarıyla oyun yapmak çok kolay olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

War Thunder, Macar geliştirici stüdyosu Gaijin Entertainment tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir araç muharebe çok oyunculu video oyunudur. Oyun ilk olarak 2011'de duyuruldu, Kasım 2012'de açık beta olarak yayınlandı ve Ocak 2013'te dünya çapında piyasaya sürüldü. 21 Aralık 2016'da ise resmi olarak yayımlandı. Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One için çapraz platform formatına sahiptir. Ayrıca 2023 senesinin başlangıcında "War Thunder Edge" paylaşılmış, Mart ayında ise alpha testi yayınlanmıştır. Oyunun kısa sürede mobile de gelmesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

Project CARS, 2015 yılında Slightly Mad Studios tarafından geliştirilen ve Bandai Namco Entertainment tarafından yayınlanan bir yarış simülasyonu video oyunudur. Oyun, Mayıs 2015 tarihinde Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürüldü.

Forza Motorsport 2, 2007 yılında Turn 10 Studios tarafından geliştirilen ve Microsoft Game Studios tarafından yayınlanan bir yarış simülasyonu video oyunudur. Oyun, Forza Motorsport serisinin ikinci oyunu olup 29 Mayıs 2007 tarihinde Kuzey Amerika ve aynı yılın Haziran ayında diğer ülkelerde Xbox 360 için piyasaya sürüldü.

RaceRoom Racing Experience, Sector3 Studios tarafından geliştirilen ve RaceRoom Entertainment AG tarafından yayınlanan Microsoft Windows için ücretsiz bir yarış simülatörüdür. Amaçları, ayrıntılı araba ve pist modellerinin yanı sıra gerçekçi araba davranışı ve sesleri aracılığıyla otantik bir yarış deneyimi sağlamaktır. Oyun, çok oyunculu ve tek oyunculu oyun modlarında sürmek için oynaması ücretsiz yarış arabaları ve parkurları sunar. Sponsorlu yarışmalar ve diğer ücretsiz oynanabilen etkinlikler, kullanıcıların ayrıcalıklı oyun içeriğini hiçbir ücret ödemeden kullanmalarına olanak tanır.

Sector3 Studios, Windows PC için yarış simülatörleri geliştiren, 2003 yılında kurulmuş İsveçli bir video oyun geliştiricisi ve yayıncısıdır. Şirketin genel merkezi Lidköping'dedir. Şirket başlangıçta Image Space Incorporated oyunu F1 2002 için bir modlama ekibi olarak başladı ve temelde ilk ticari oyununun habercisi olan FIA GT şampiyonasının 2002 sezonuna dayanan bir mod yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">İş simülasyonu oyunu</span>

İş simülasyon oyunları, veya iş insanı oyunları olarak da bilinen ekonomik simülasyon oyunları, genellikle bir iş biçiminde, ekonomik süreçlerin yönetimine odaklanan oyunlardır. Saf iş simülasyonları, inşaat ve yönetim simülasyonlarının bir inşaat unsuru içermeyen versiyonu olarak tanımlanmıştır ve bu nedenle yönetim simülasyonları olarak adlandırılabilir. Aslında bu tür oyunlarda mikro yönetim sıklıkla vurgulanır. Esasen sayısaldırlar, ancak yaratıcı grafikler kullanarak oyuncunun dikkatini çekmeye çalışır. Bu oyunlara ilgi, algoritmalar kullanarak gerçek dünyadaki olayların doğru simülasyonunun yanı sıra, oyuncuların eylemlerinin beklenen veya makul ve yakın sonuçlara bağlanmasına dayanır. Ekonomik simülasyonların önemli bir yönü, yapay sistemlerin, oynanışın ve yapıların ortaya çıkmasıdır.

Bir hükûmet simülasyonu veya politik simülasyon, bir ulusun tamamının veya bir kısmının hükûmeti ve politikasını simüle etmeye çalışan bir oyundur. Bu oyunlar jeopolitik durumları, iç politik politikaların oluşturulmasını veya politik kampanyaların simülasyonunu içerebilir. Askeri veya eylem unsurlarının cesaretini kırması veya soyutlaması nedeniyle klasik savaş oyunları türünden farklıdırlar.

Hill Climb Racing, Finlandiyalı stüdyo Fingersoft tarafından Android, iOS, Microsoft Windows ve Windows Phone için piyasaya sürülen 2012 2D fizik tabanlı bir yarış video oyunudur. İlk olarak Fingersoft'un kurucusu Toni Fingerroos tarafından yaratılmıştır ve şirketin en bilinen ürünüdür. Oyuncu, engebeli arazilerde bir sürücüyü kontrol eder, yol boyunca para toplar ve bunları araç yükseltmeleri ve araçların kendileri için harcarken sürücünün kafasına ve aracın yakıt kaynağına dikkat eder.

Superbike 2001, Milestone srl tarafından geliştirilmiş, Electronic Arts (EA) tarafından yayınlanmış ve 2000 yılında Microsoft Windows için piyasaya sürülmüş bir motosiklet yarışı video oyunudur. EA'nın Superbike video oyunu serisinin bir parçasıdır.

Creation Engine, Gamebryo motorunu baz alınarak Bethesda Game Studios tarafından geliştirilmiş bir video oyun motorudur. Creation Engine, The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 4, Fallout 76 ve Starfield gibi rol yapma video oyunlarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kart yarış oyunu</span>

Araba yarışı oyunu veya go-kart yarış oyunu olarak da bilinen kart yarış oyunu, yarış video oyunlarının bir alt türüdür. Kart yarış oyunları, olağandışı yarış pisti tasarımları, engeller ve araçlı savaşlar dahil ederken sürüş mekaniklerini basitleştirdi. Türün ilk örnekleri 1980'lerde olmasına rağmen, Super Mario Kart (1992), bu türü popüler hale getirdi ve Mario Kart serisi hala en önde gelen kart yarışları serisi olarak görülmektedir.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.

Taktik nişancı oyunu, gerçeğe yakınlığıyla dikkat çeken ve taktiksel ve iş birliğine dayalı olmasıyla öne çıkan birinci şahıs veya üçüncü şahıs nişancı video oyunlarıdır. Nişancı oyunlarında hızlı refleksler ön plandayken taktik nişancı oyunlarında daha önemli olarak; hızlı düşünebilme, temkinli ve planlı davranma ve strateji kurma gibi özellikler ön plana çıkar. Rainbow Six, Ghost Recon, Squad gibi oyunlar taktik nişancı oyunları arasında popüler oyunlardır. Taktik nişancı oyunlarının askeri simülasyon oyunları ile birçok benzerliği olmasından dolayı birbirlerinin yerlerine kullanıldığı veya birlikte kullanıldığı görülür.

<span class="mw-page-title-main">Box2D</span>

Box2D, Erin Catto tarafından C++ dilinde yazılmış ve MIT Lisansı altında yayınlanmış ücretsiz bir açık kaynak iki boyutlu fizik simülatörü ve oyun motorudur. Crayon Physics Deluxe, Limbo, Rolando, Incredibots, Angry Birds, Tiny Wings, Shovel Knight, Transformice, Happy Wheels, ve birçok çevrimiçi Flash oyun, ve Cocos2d veya Moscrif oyun motorunu ile Corona çerçevesini kullanan iPhone, iPad ve Android oyunları tarafından kullanılır.