İçeriğe atla

Yapay göl

Dam Shiroka poliana (Bulgaristan)

Yapay göl, doğal yollar yerine insanlar tarafından oluşturulan göllerdir.

Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür. Alternatif olarak, düz bir zemini kazarak veya istinat duvarları ve koyları inşa ederek bir rezervuar yapılabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kılıçkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Kılıçkaya Barajı, Kelkit Nehri üzerinde enerji üretmek amacıyla 1980-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Göl alanı 64 km² olan barajın, 33 km²'si Sivas'ın Suşehri ilçesi sınırlarında, 31 km²'si Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çubuk-2 Barajı</span>

Çubuk-2 Barajı, Ankara'da, Çubuk Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1961-1964 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.100.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 61,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 24,60 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,20 km²'dir. Yılda 38 hm³ içme ve kullanma suyu sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Barajı</span>

Bayındır Barajı, Ankara'da, Bayındır Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1962-1965 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 553.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 30,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 6,97 hm3, normal su kotunda göl alanı 0,71 km²'dir. Yılda 7 hm3 içme ve kullanma suyu sağlamaktadır.

Gökçekaya Barajı, Eskişehir'de, Sakarya Nehri üzerinde, Sarıyar Barajı mansabında (çıkışı) hidroelektrik enerji üretimi amaçlı, 1967 - 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Asartepe Barajı, Ankara'da, İlhan Çayı üzerinde, Çanıllı Beldesi sınırları içerisinde, sulama amacı ile 1975-1980 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Çanıllı Barajı olarak da bilinmektedir. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 408.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 50,00 metre, normal su kotunda göl hacmi 20 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,77 km²'dir. 2.850 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

Arpaçay Barajı, Ermenistan-Türkiye sınırında Arpaçay üzerinde yer alan bir barajdır. Sulama ve taşkın önleme amacı ile 1975-1980 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın tamamlanmasıyla Kafkasya'nın en büyük üçüncü baraj gölü olan Arpaçay Baraj Gölü oluşmuştur.

Alaca Barajı, Çorum'da, Suludere üzerinde, sulama amacı ile 1979-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıdere Barajı</span> Çamlıderede bir baraj

Çamlıdere Barajı, Ankara'nın Çamlıdere ilçesinin Bayındır Çayı üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1976-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Yedikır Barajı, Amasya'da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükçekmece Barajı</span>

Büyükçekmece Barajı, İstanbul'da, Büyükçekmece Gölü üzerinde, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1983-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Gatun Gölü</span>

Gatun Gölü Panama Cumhuriyeti'nde Panama Kanalı'nı oluşturan ana birimlerden olan yapay bir göldür. Panama kıstağı boyunca gemiler 33 kilometre boyunca bu gölden ilerlerler.

<span class="mw-page-title-main">Tortum Barajı</span> Erzurumda baraj

Tortum Barajı, Erzurum'da, Tortum Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1971-1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Eğrekkaya Barajı</span> Ankarada baraj

Eğrekkaya Barajı, Ankara' ya 70 km, Kızılcahamam'a 3 km uzaklıkta Hamam Çayı ve Salın Çay'larını depolamak,Akyar barajından aktarılan su ile birleştirerek Ankara'nın su ihtiyacını karşılamak üzere 1985-1992 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Akyar Barajı, Ankara'da, Bulak Çayı üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1996-2001 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Beylikova Barajı, Eskişehir'de, Porsuk Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Pazaryolu Barajı, Erzurum'da, Değirmendere üzerinde, sulama amacıyla 1998-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çıldır Barajı, Kars'ta, Çıldır Gölü üzerinde, sulama ve enerji üretmek amacıyla 1969-1976 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Humus Gölü</span>

Humus Gölü, diğer adıyla Kattina Gölü veya Kattine Gölü, zaman zaman Hattina Gölü ya da Hattine Gölü olarak da kullanılır. Suriye'nin en büyük şehirlerinden Humus'un, 15 kilometre kadar güneybatısında yer alan ve üzerinde Suriye'nin en büyük barajlarından, Roma İmparatorluğu Dönemi'nden kalma, Humus Gölü Barajı bulunan, baraj gölü şeklinde, yapay göldür. Asi Nehri ile beslenir ve büyük balık popülasyonu ve çeşitliliğiyle ünlüdür. Havza ülkesi ise sadece Suriye'nin, Humus İli'nin batısıdır.

Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baraj gölü</span>

Baraj gölü, bir baraj yapısının gerisinde biriken suların oluşturduğu yapay göldür. Küçük yapay göllere gölet denilir.