İçeriğe atla

Yapım öncesi

Yapım öncesi (İngilizce: pre-production), bir yapımın oluşturulmasına başlamadan önceki, planlama ve taslak oluşturma sürecini ifade eden süreçtir. Ortaya çıkacak nihai sonuç için; kaynak planlaması, kaynak yönetimi, ekip oluşturma, bütçe hesaplama ve toplama, yapımın nasıl görüneceğine dair taslak metinler ve çizimler oluşturulması, referans materyallerin incelenmesi, araştırma ve yapılacak proje için geliştirme süreci gibi unsurların yapıldığı bir zaman aralığını ifade etmektedir.

Yapım öncesi süreci; sinema filmi, reklam filmi, televizyon dizisi, internet dizisi, video oyunu, tiyatro oyunu ve video klip gibi görsel olarak nihai bir sonuca sahip her yapım ve performans gösterileri için geçerli olabilir. Yapım öncesi sürecinin tamamlanması sonrası; üretim (İngilizceProduction) sürecine geçilerek yapımın görsel üretim süreci başlar.

Video oyunu

Video oyunu alanında yapım öncesi, kavram, tema, hikaye, senaryo, resimli taslak ve karakter hakkında düşünme sürecidir.[1] Bu süreç bir yapım sürecindeki ilk aşamadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Animation - AR Silhouette Model to Create Character Identity Innovation for Computer Art Pre-Production". TEM Journal (İngilizce). 9 (4): 1740-1745. 2020. ISSN 2217-8309. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 
  2. ^ "Game Graphics: Achieving the Goals of Pre-production". scholar.googleusercontent.com. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

Tasarım bir planın, bir nesnenin ya da bir inşa sürecinin meydana getirilmesine denir. Elizabeth Adams Hurwitz tarafından kısa ve öz olarak “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanmıştır. Genellikle tatbikî sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimarî, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim, hem de bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir nesne veya ürün, mekân ve alan için bir plan oluşturma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak ya da bir plan veya taslağın sonucu için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

Tretman veya geliştirim senaryosu, genellikle film, televizyon programı ve radyo oyunu için tasarlanır. Sahne kartları ve senaryonun ilk aşaması arasındaki adımdır. Tretman genelde sinopsisten uzun, film öyküsünden kısa olur. İdeal bir tretmanın uzunluğunun ne kadar olduğuna dair bir fikir birliği yoktur. Tretman, bir sanat eserinden ziyade filmi, yapımcılara ve ajanslara pazarlama metnidir. Öykü geliştirilirken, çekilecek filmin akışı ve her görüntüsü bu evrede tasarlanır. Öyküdeki her çekim içeriği ve bunun ayrım içindeki yeri tam olarak belirlenerek tıpkı perdede görüntüleneceği biçimde yazılır. Lakin yeri tanımlayıcı görüntüler yazılmaz. Örneğin; 20 planda Eyfel Kulesi gösterilecekse bu ve bunun gibi şeyler tretmana yazılmaz.

Satellite Ödülleri International Press Academy'nin dağıtımını üstlendiği, Golden Satellite Awards olarak da bilinen, film ve TV dallarında dağıtılan ödüllerdir. Ödül töreni her yıl Los Angeles, Century City'deki InterContinental Otel'de gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Animatör</span> animasyon veya çizgi dizi yapan kimse

Animatör, hızlı şekilde gösterildiğinde animasyon olarak bilinen bir devinim yanılsaması oluşturan görseller yaratan sanatçıdır. Bu görsellere kare adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">İmaj</span>

İmaj, 1981'de Cemal Noyan tarafından kurulmuş Türk prodüksiyon, müzik yapım ve yapım sonrası firması.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım yaşam döngüsü</span>

Yazılım yaşam döngüsü, bilgisayar yazılımlarının ilk geliştirme aşamalarından başlayarak; yayındaki mevcut sürümün hatalarının giderilmesi, iyileştirme odaklı yeni ara sürümlerin yayınlarak yazılımın güncellenmesi de dâhil olmak üzere nihai (kararlı) sürüme ulaşana dek geçen geliştirme ve olgunlaştırma aşamalarının tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

<i>Karayip Korsanları: Salazarın İntikamı</i> 2017 yapımı Espen Sandberg ve Joachim Rønning filmi

Karayip Korsanları Salazar’ın İntikamı, Karayip Korsanları film serisinin beşinci filmi olan fantastik türdeki 2017 Amerikan yapımı film. Filmin yönetmenliğini Joachim Rønning ve Espen Sandberg yaparken senaryosunu Jeff Nathanson yazdı. Filmin yapımcısı diğer dört filmde olduğu gibi Jerry Bruckheimer oldu. Filmin oyuncu kadrosunda, Johnny Depp; Jack Sparrow, Javier Bardem; filmin kötü rolünde, Kaptan Salazar, Orlando Bloom; Will Turner, Brenton Thwaites; Henry Turner, Kaya Scodelario; Carina Smyth, Kevin McNally; Joshamee Gibbs ve Geoffrey Rush; Kaptan Barbossa rolünde yer almaktadır.

Michael Jackson Moonwalker 1988 yapımı Michael Jackson filmi, Moonwalker'a dayalı olan video oyunudur. Sega tarafından yapılan ABD temalı 1990 video oyunu 'beat 'em upla benzer bir oyundur, 1989 yılında yayımlanan Atari ve Bilgisayar oyunu'dur, oyun 'Sega Genesis' ve Sega Master System için yayınladı. Oyunun ana teması "Michael Jackson'ın kötü Mr.Big tarafından kaçırılan çocukları kurtarmasıdır", Smooth Criminal ise oyunun tema müziğidir. Oyun, Genesis adaptasyon kült statüsü elde etmiştir.

Yönetici yapımcı veya yönetici prodüktör, medya üretiminde en üst pozisyonlardan biridir. Ortama bağlı olarak, yönetici yapımcı yönetim muhasebesiyle ilgilenebilir veya yasal konularla ilişkilendirilebilir. Filmlerde yönetici yapımcı genellikle filmin bütçesine katkıda bulunur ve katılımı projeye bağlıdır; bazıları sadece fon sağlar, bazıları ise film yapım sürecine dâhil olur.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar tabanlı görüntü</span>

Bilgisayar üretimli imgeleme, kısaca CGI, görsel oluşturmayı sağlayan bir bilgisayar grafikleri uygulaması. Sanatta, basılı medyada, video oyunlarında, filmlerde, televizyon programlarında, reklamlarda, videolarda ve simülatörlerde bulunan görselleri oluşturmada kullanılır. Görsel sahneler dinamik veya statik olabilir. "CGI" terimi daha çok televizyon ve filmlerdeki özel efektleri ve sahneleri oluşturmada kullanılan 3B bilgisayar grafiklerini belirtmek için kullanılmasına karşın, iki boyutlu (2B) da olabilir. Ayrıca ev kullanıcıları tarafından da kullanılabilen uygulama Windows Movie Maker veya iMovie gibi programlarda da düzenlenebilir.

<i>Aladdin</i> (film, 1992) 1992 yılında Walt Disney Feature Animation tarafından Amerikan animasyonlaştırılmış fantastik bir film

Alaaddin, 1992 tarihli, Disney yapımı, Binbir Gece Masalları'ndan Alaaddin'in sihirli lambası masalından uyarlanan bir animasyon filmidir. Yönetmenliğini John Musker ve Ron Clements yapmıştır. Senaryosunda Ted Elliot ve Terry Rossio ikilisi de görev almıştır. Aynı zamanda film, Disney animasyon klasiklerinden sayılmaktadır.

<i>Albüm</i> (film) 2016 yapımı Türk/Roman filmi

Albüm, 2016 yapımı yönetmen Mehmet Can Mertoğlu'nun senaryosunu yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmi.

<span class="mw-page-title-main">Görsel roman</span>

Görsel roman, dijital bir etkileşimli kurgu türüdür. Görsel romanlar genellikle yazı odaklı bir anlatıyı çizim, müzik ve bazen oynanışla birleştirir. Bu tür çoğu zaman video oyunu olarak kabul edilir ancak her görsel roman kendini oyun olarak kabul etmez ve görsel romanların gerçekten oyun olup olmadığı hala süren bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">StageCraft (teknoloji)</span>

StageCraft, Epic Games ve Industrial Light & Magic(ILM)'in birlikte geliştirdiği; dizi ve filmlerde dijital arka planların, Epic Games'in Unreal Engine 4 oyun motorunda tasarlanıp çekim ortamını 360 derece saran led ekranlara yansıtılmasıyla gerçek zamanlı olarak tasarlanmasına ve çekimlere dahil olmasına olanak veren ve kullanımı yeşil perde gibi geleneksel teknolojilere göre çok daha hızlı ve ucuz olan bir görsel efekt teknolojisidir.

FIFA 22, Electronic Arts tarafından FIFA serisinin bir parçası olarak yayınlanan bir futbol simülasyonu video oyunudur. FIFA serisinin 29. oyunudur ve 1 Ekim 2021'de yayınlanmıştır.