İçeriğe atla

Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları
DurumAktif
Kuruluş1945
KurucuTurhan Ilgaz
ÜlkeTürkiye
Yayın türleriŞiir · öykü · roman · biyografi · deneme · inceleme
Yayın konularıTürk Edebiyatı
Çağdaş Dünya Edebiyatı
Resmî site
Resmi site

Yapı Kredi Yayınları, Yapı Kredi Bankası'nın 1944 yılında başladığı, özellikle 1949 yılında çıkan Doğan Kardeş dergisiyle tanındığı yayıncılığı, 1992 yılında, Turhan Ilgaz'ın yönetiminde kurulan bir şirketle sürdüren yayıncılık kuruluşudur. Tam adı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., kısaltması YKY'dir.

Sait Faik Hikâye Armağanı, 2003-2011 yılları arasında Darüşşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle düzenlendi.[1] Yayınevi; Sanat Dünyamız, Cogito, Kitap-lık dergilerini yayımlamakta,[2] aynı zamanda müzik ve sesli kitap yayıncılığı da yapmaktadır.

Yapı Kredi Kültür Merkezi; Vedat Nedim Tör Müzesi, Kâzım Taşkent Sanat Galerisi, Sermet Çifter Salonu, Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi gibi bölümlere sahiptir.

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın Nisan 2014'teki bir konuşmasında 4 binden fazla başlıkta kitap yayımladıklarını ifade etti.[3] Yayınevi Ocak 2018'de ise "Nâzım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları (1937 – 1942)" adlı eser ile 5000'inci kitabını yayımladı.[4] 2019 yılında Modern Klasikler dizisinin yayımına başlamışlardır.[5]

Kaynakça

  1. ^ ""Sait Faik Hikaye Armağanı", darussafaka.org". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 
  2. ^ ""Edebiyatın başına gelen en iyi şey Nobel", Radikal, 28.01.2011". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 
  3. ^ 18. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerine kavuştu 18 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017.
  4. ^ "Yapı Kredi Yayınları'ndan 5 bininci kitap". Hürriyet. 29 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2018. 
  5. ^ "Yapı Kredi Yayınları Modern Klasikler". Modern Klasikler - Yapı Kredi Yayınları. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

Sait Faik Hikâye Armağanı, her yıl yazar Sait Faik Abasıyanık anısına, ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs'ta bir öykücüye verilen edebiyat armağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Refik Algan,, Türk yazardır.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

<i>Şahmerdan</i> (kitap)

Şahmerdan, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1940 yılında yayımlanan üçüncü kitabı. Kitap Faik'in yazdığı hikâyelerden oluşur.

<i>Az Şekerli</i>

Az Şekerli, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın ölümünden sonra, 1954 yılının Aralık ayında Varlık Yayınları'ı tarafından yayımlanan bir öykü kitabıdır.

<i>Medarı Maişet Motoru</i> Sait Faik Abasıyanık tarafından yazılan roman

Medarı Maişet Motoru ya da Birtakım İnsanlar, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1944 yılında yayınlanan ilk romanı. İlk defa 4 Ekim 1940- 21 Şubat 1941 tarihlerinde Yeni Mecmua'da tefrika edilen Medar-ı Maişet Motoru Yokuş Kitabevi tarafından yayımlanır. Kitap yayımlandıktan birkaç gün sonra Bakanlar Kurulu'nun kararıyla toplatılır.

<i>Şimdi Sevişme Vakti</i>

Şimdi Sevişme Vakti, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1953 yılında yayınlanan şiir kitabı. Yazarın yayınlanan tek şiir kitabıdır.

<i>Mahkeme Kapısı</i>

Mahkeme Kapısı, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1956 yılında yayınlanan röportaj kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

Sine Ergün, Türk öykü yazarıdır.

Yalçın Tosun, Türk hukukçu, akademisyen, şair ve öykü yazarıdır.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Ethem Baran, Türk yazar ve öğretmen.

Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar bu kitabıyla, 1955 yılında ilk kez düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, yarışmaya "On İkiye Bir Var" kitabıyla katılan Haldun Taner ile paylaşmıştır.