İçeriğe atla

Yapı Endüstri Merkezi

Yapı Endüstri Merkezi veya kısaltılmış ismi ile YEM, başta mimarlar, tasarımcılar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi ile ilgili çalışanlar olmak üzere, mimarlık ve yapı alanlarında bilgi üretimi ve paylaşımı amacıyla 1968-2018 yılları arasında faaliyet göstermiş kurum.[1] Yaptığı çalışmalar arasında konferanslar, kurslar, fuarlar ve sergiler düzenlemek, mimarlık ve yapı alanında yayıncılık yapmak bulunur. Mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü 1992 yılında Mimarlar Odası tarafından Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü verilmiştir.[2]

Kurucularından Doğan Hasol, merkezin kuruluş amacını yapı sektöründeki faaliyetlerin arttığı bir dönemde, uluslararası örneklere benzer şekilde yapı malzemelerine ilişkin bir merkeze duyulan ihtiyaç olarak açıklamıştır.[3] Kurumun açılışı, ilk etkinliği olan daimi yapı malzemeleri sergisi ile olmuş, bu sergi 2003 yılına kadar devam etmiştir.[3] İlk yıllarında, yapı alanındaki gelişmeleri teşvik etmek için yapı malzemeleri ve uygulamaları konusunda seminerler ve Eskişehir, Çanakkale, Edirne, Adana gibi kentlerde gezici sergiler düzenlenmiştir.[3] 1970 yılında İzmir'de bir şube açılmış, fakat buradaki merkezin sürdürülmesi mümkün olmamıştır.[3]

1978 yılında Türkiye'de ilk kez yapı alanındaki bir uzmanlık fuarı olan Yapı Fuarı düzenlemiş, İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen bu fuar sonraki yıllarda YAPI/Turkeybuild ismiyle İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ne taşınmıştır.[3] İstanbul fuarlarının yanı sıra 1990'lı yıllardan itibaren Ankara, İzmir ve Gaziantep şehirlerinde de fuarlar düzenlemiştir. Bu fuarlar, 2007 yılına kadar Yapı Endüstri Merkezi tarafından gerçekleştirilmiştir.[3]

Türkiye'deki mimarlık alanındaki en uzun soluklu periyodik yayınlarından olan, 1973 yılından beri yayımlanan Yapı dergisi ve çevrimiçi Mimarizm platformu, 2018 yılına kadar bu kurum bünyesinde yayın yapmıştır.[4] 1969 yılından beri mimarlık ve tasarım kültürüne dair kitaplar yayımlayan Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Yayınları güncel olarak faaliyete devam etmektedir.[3] Ayrıca, Sanal Mimarlık Müzesi ve Yapı Bilgi Bankası projeleri hayata geçirilmiştir.[3] Bu projelerin yanı sıra, Öğrenci Ödülleri, Altın Çekül Ödülleri, Yapı Ürünü Ödülü, Archiprix Türkiye Ödülleri gibi ödüller organize edilerek Türkiye'de mimarlık alanındaki öğrenci ve profesyonel üretimleri teşvik etmiştir.[3]

1994-2008 yılları arasında İstanbul Harbiye'deki binasında hizmet vermiş, 2008 yılında İstanbul Fulya'da yer alan, Erginoğlu & Çalışlar mimarlık bürosu tarafından tasarlanan yeni binasına taşınmıştır.[3] Bu tarihten kapandığı 2018 yılına kadar aynı mekanda bulunmuştur.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yapı-Endüstri Merkezi 45 Yılı Geride Bıraktı". Yapı. 8 Mart 2013. 11 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri". Mimarlar Odası. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i j Yapının Merkezinde 40 Yıl. Yapı Endüstri Merkezi. ss. 19, 34, 37, 43, 74, 173, 181, 184. ISBN 978-9944-757-04-1. 
  4. ^ "Yapı: hakkında". Yapı. 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Yapı Endüstri Merkezi". Arkitera.com. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2011. 
  6. ^ "Doğan Hasol". Kalebodur ile Mimarlar Konuşuyor. Aralık 2017. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

Nuri Abaç Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Doğan Tekeli, Türk mimardır.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

Muhlis Türkmen, Türk mimar. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesördür.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Yapı, 1973 yılından beri ayda bir periyotla yayımlanan, Türkiye'nin en uzun soluklu mimarlık ve tasarım dergilerinden biridir. 2020 yılı itibarı ile 450'yi aşkın sayısı yayınlanmıştır.

Fatin Uluengin, Türk mimardır. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii tasarımıyla tanınmıştır. Ayrıca Osmanlı mimarisi'nin klasik yapı detayları alanında önemli bir uzmandır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Sinan Ödülü veya Mimar Sinan Büyük Ödülü veya Ulusal Mimarlık Ödülleri Büyük Ödülü Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en önemli mimarlık ödülüne verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Yerli Malları Sergisi, Türkiye’de yerli malı kullanımını teşvik etmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmiş etkinliklerdir.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.