İçeriğe atla

Yapışkan bandaj

Yapışkan bir bandajın tersi
Yapışkan olmayan emici ped, yapışkan alan (renkli) ve sırt (soyulmuş arka) gösteren açılmış yapışkan bandaj

Yapışkan bandaj (yara bandı da denir) tam boyutlu bir bandaj gerektirecek kadar ciddi yaralanmalar için kullanılan küçük bir pansumandır. Ürün adı olmuş markalar olarak Band-Aid (Amerika'da "band-aid" veya "bant yardımcısı" olarak da bilinirler) veya Elastoplast (İngiltere'de) olarak bilinirler.[1] Curad ve Nexcare gibi markalar da bulunuyor. Yapışkan bandaj yara ve kabuğu sürtünme, bakteri, hasar ve kirden korur. Böylece, vücudun iyileşme süreci daha az rahatsız edilir. Sargılardan bazıları antiseptik özelliklere sahiptir. Ek bir fonksiyon, iyileşme sürecini daha hızlı yapmak için cildin iki kesik ucunu bir araya getirmektir.[2]

Tasarım

Bir yapışkan bandaj, yapışkan tarafa yapışmış daha küçük, yapışkan olmayan bir emici ped ile yapışkan küçük, esnek bir tabaka malzemedir. Ped yara karşısında yerleştirilir ve yapışkan malzemenin üst üste binen kenarları, çevreleyen deriye yapışacak şekilde düzleştirilir. Yapışkan bandajlar genellikle yapışkan tarafı örten bir destek ile kapalı, steril bir torba içinde paketlenir; bandaj uygulandığında destek bandı çıkarılır. Farklı boyut ve şekillerde gelirler.[3]

Malzemeler

Destek ve torba genellikle kaplanmış kağıttan yapılır, ancak plastikten yapılabilir.

Yapışkan tabaka genellikle dokuma kumaş, plastik (polivinil klorür, polietilen veya poliüretan) veya lateks şerittir. Suya dayanıklı olabilir veya olmayabilir; hava geçirmezse, bandaj oklüzif bir pansuman malzemesidir.[4] Yapışkan yaygın olarak metakrilatlar ve epoksi diakrilatlar (vinil reçineler olarak da bilinir) de dahil olmak üzere bir akrilattır. Emici ped çoğunlukla pamuktur ve bazen yara üzerine yapışmasını önlemek için ped üzerinde ince, gözenekli bir polimer kaplama vardır. Ped de antiseptik bir solüsyon ile ilaçlanabilir. Bazı bandajlarda ped, su emici bir hidrojelden yapılır. Jel, bir yastık görevi gördüğü için kabarcıklarda kullanılan pansumanlarda özellikle yaygındır.

Çoğu kişi, bu materyallerin bazılarına, özellikle lateks ve bazı yapışkanlara karşı alerjilere sahiptir.

Varyantlar

Bir yara kelebek bandajı

Transdermal parça, bir yara korumak yerine ilacı deri yoluyla dağıtma işlevine sahip yapışkan bandajlardır. Özel bandajlar gıda hazırlama görevlileri tarafından kullanılır. Bunlar su geçirmezdir, güçlü yapışkandır ve böylece düşmelerine daha az eğilimli olurlar ve genellikle mavi renktedirler, böylece gıdalarda daha net görülebilirler.[5] Bazıları yiyeceklerin yabancı cisimlerden arındırılmasını sağlamak için gıda imalatında kullanılan makineler tarafından saptanabilen bir metal şeridi içerir. Kelebek dikiş olarak da bilinen kelebek kapaklar genellikle küçük yaraları kapatmak için kullanılabilen ince yapışkan şeritlerdir. Yaralanmanın üzerinden, yaranın her iki tarafındaki deriyi çekecek şekilde uygulanırlar. Bunlar gerçek dikiş değildir, fakat küçük yaralar için gerçek dikişlere ek olarak veya yerine kullanılabilir. Kelebek dikişleri, tıbbi uzmana yerleştirilmeleri veya çıkartılmaları gerekmediğinden avantajlı olabilirler ve bu nedenle ilk yardım çantalarında ortak bir öğedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Replantasyon</span>

Replantasyon Türk El Cerrahisi Derneği tarafından cerrahi olarak vücudun kopan bir parçasının işlevini yeniden kazandırmak amacıyla tüm yapılar ile beraber yeniden onarılması olarak tanımlanmaktadır. Bu kopan uzuvlar genellikle parmak, el, kol, bacak, saçlı deri, penis, kulak olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pansuman</span> Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemi

Pansuman, genel olarak ilk yardım ve acil tıpta yara tedavisi demektir. Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemidir. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. Pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran, emen, kanayan kısmı tampone eden, yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir. Yumuşak parafin pansumanlar, çinko bandajlar, esmark bandı, yapışkan bandaj, sıvı bandaj, koheziv bandaj, sargı bezi, gazlı bez yaygın kullanılan pansuman türleridir.

<span class="mw-page-title-main">Tetanos</span> Kas spazmları ile karakterize bakteriyel enfeksiyon

Tetanos ya da kazıklı humma, gram-pozitif, anaerobik bir basil olan Clostridium tetani bakterisinden ileri gelen ve çizgili kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşen toksik ve ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pilonidal kist</span> özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kıl içeren kist veya sinüs

Pilonidal kist veya pilonidal hastalık, tipik olarak kalçanın yanakları arasında ve genellikle üst ucunda kist olarak ortaya çıkan bir tür deri enfeksiyonudur. Belirtiler arasında ağrı, şişme ve kızarıklık yer alabilir. Ayrıca sıvı drenajı olabilir, ancak nadiren ateş görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Külot</span> İç Giysisi

Külot, kadınlar tarafından giyilen bir iç çamaşırı türüdür.

Isırıklar, hayvanların ya da insanların neden olduğu dişlerle yaralanma biçimidir. Komplikasyonlar ortaya çıkmaması için bu tür yaralara gerekli tıbbi müdahale yapılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlk yardım</span> Birine yapılan ilk müdahale

İlk yardım herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımını sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç – gereç aranmaksızın mevcut araç - gereçlerle yapılan ilaçsız bir uygulamadır.

İlk yardım için gelişmiş araç – gereçler olması gerekmez. İlk yardım çantası içindeki malzemeler yeterlidir. Fakat ilk yardım kitabını okumadan müdahale yapmamalıyız.
<span class="mw-page-title-main">Dondurmalı sandviç</span> iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş tatlı

Dondurmalı sandviç iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş bir tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi cihaz</span> Teşhis ve tedavi amaçlı tasarlanan cihaz, materyal, yazılım...

Tıbbi cihaz, üreticisi tarafından özellikle teşhis veya terapötik amaçlı kullanılmak üzere tasarlanan ve doğru uygulanması için gerekli olan yazılım da dahil olmak üzere, tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan herhangi bir cihaz, alet, implant, tıbbi yazılım, materyal veya başka bir üründür. Farklı tıp dallarında tıbbi aletler kimyasal madde ve ilaçlar ile hastalarda tanı, ilk yardım, anamnez, fizik muayene, tedavi, aşılama, cerrahi, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, tıbbi prosedürler yapılmasında uygulanır. Tıbbi cihazlar hastane, ambulans, açık alanda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Parafilm</span>

Parafilm M(R) çoğunlukla laboratuvarlarda kullanılan, Neenah, WI (ABD)'de kurulu Bemis NA firması tarafından üretilen arkası kağıt kaplı plastik parafin filmdir. Genellikle haznelerin (örn. flask veya beherin) sızdırmaya karşı veya koruma amaçlı örtünmesinde kullanılır. Yumuşak, su geçirmez, kokusuz, yarı saydam ve yapışkan bir termoplastiktir.

Kolodyon, proksilinin eter ve alkol içinde bulunan yanıcı, şurupsu bir çözeltisidir. Esnek ve esnek olmayan olarak iki temel tipi mevcuttur. Esnek tip sıklıkla cerrahi pansuman olarak veya pansumanı tutmak için kullanılır. Deri üzerine sürüldüğünde kolodyon nitroselüloz film oluşturarak kurur. Başlangıçta renksiz olmasına rağmen zamanla renk kazanır. Esnek olmayan kolodyon genellikle tiyatro makyajında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Regl kabı</span>

Regl kabı veya menstrual kaplar menstrüasyon sırasında vajinaya yerleştirilen kadın hijyeni ürünüdür. Amacı, adet sıvısının kıyafetlere sızmasını önlemektir. Menstrual kaplar genellikle esnek tıbbi sınıf silikondan yapılır ve bir saplı bir çan şeklinde şekillendirilir. Kök, yerleştirme ve çıkarma için kullanılır. Çan şeklindeki kap, serviksin hemen altında vajina duvarına karşı sızdırmaz. Her 4-12 saatte bir, kap çıkarılır, boşaltılır, durulanır ve tekrar yerleştirilir. Her dönemden sonra, kap en az 5 dakika kaynatılmalı ve sonraki ay kullanım için saklanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Savlon</span>

Savlon GlaxoSmithKline tarafından üretilen bir antiseptik farmasötik ürün markasıdır. Yaygın olarak krem olarak satılan ürün yelpazesinde ayrıca antiseptik spreyler, yapışkan bandajlar ve diğer antiseptik ürünler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Band-Aid</span>

Band-Aid, Amerikan ilaç ve tıbbi cihazlar şirketi Johnson & Johnson tarafından dağıtılan ilk yardım için bir yapışkan bandaj markasıdır. 1920 yılında icat edilen marka, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'daki yapışkanlı bandajlar için genel bir terim haline geldi. Yara bandı 1920 yılında Johnson & Johnson çalışanı Earle Dickson tarafından, Highland Park, New Jersey'de yemek yaparken sık sık kendini kesip yakan eşi Josephine ičin icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Cep</span> Kıyafetlerde Ve Özellikle Pantolon Ve Pijamalarda Bulunan Küçük Ve Kullanışlı Alan

Cep, küçük eşyaları tutmak için bir giysi ürününe tutturulmuş veya takılmış bir torba veya zarf benzeri kaptır. Cepler ayrıca bagaja, sırt çantası ve benzeri eşyalara takılıdır. Eski kullanımda, bir cep ayrı bir küçük çanta veya kese idi.

Deri greftleme, deri naklini içeren bir tür cerrahi işlemdir. Transplante edilen dokuya deri grefti denir.

<span class="mw-page-title-main">Stevens-Johnson sendromu</span>

Stevens-Johnson sendromu, cildi, mukoza zarını, cinsel organları ve gözleri etkileyen nadir fakat ciddi bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş sülfadiazin</span> kimyasal bileşik

Gümüş sülfadiazin, kısmi ve tam kalınlıktaki yanıkları enfeksiyondan korumak için kullanılan bir topikal antibiyotiktir. İkinci derece yanıklar için artık önerilmemesine rağmen, üçüncü derece yanıklarda enfeksiyonun önlenmesinde hala yaygın olarak kullanılmaktadır.