İçeriğe atla

Yanya (bölgesel birim)

Yanya
Περιφερειακή ενότητα
Ιωαννίνων
Nomos
Yanya'nın belediyeleri
Yanya'nın Yunanistan'daki konumu
Yanya'nın Yunanistan'daki konumu
ÜlkeYunanistan
BölgeEpir
Yüzölçümü
 • Toplam4990 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam167.901
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Yanya (Yunanca: Ιωάννινα / Yannana), Yunanistan'ın Epir coğrafi bölgesine dahil bir il. Yunanistan'ın Kuzey Batı bölgesinde Arnavutluk sınırı yanında yer alır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Yunan Savaşı (1897)</span> 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki savaş

1897 Osmanlı-Yunan Savaşı veya Otuz Gün Savaşı 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın idari bölümleri</span>

Kallikratis Planı'nın 1 Ocak 2011 tarihinde uygulanmasından sonra, Yunanistan'ın idarî bölümleri iki ana seviyeden oluşur: bölgeler ve belediyeler. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası olan ancak yerel yönetim kurumu olmayan bölgeleri denetleyen bir dizi merkezî olmayan idare bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Epir</span>

Epir veya Epeiros, Balkanlar'da bulunan tarihsel bir bölgedir. Bölge, Arnavutluk ve Yunanistan arasında yer almakta olup Pindus Dağları ile İyonya Denizi arası ile kuzeyde Avlonya Körfezi ve Keravniya Dağları'ndan Arta Körfezi'ne kadar uzanmaktadır. Bölge, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Epir bölgesi ile Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri, Avlonya ve Berat illeri sınırları içerisindedir. Epir, dağlık ve engebeli bir yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Trakya</span>

Batı Trakya, Ege Trakyası veya Yunanistan Trakyası, tarihi Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin en yoğun konuşulduğu bölgedir. Yaklaşık 100.000'in üzerinde Müslüman Türk yaşamaktadır. Bölge, 3 alt yönetim birimine ayrılmıştır :

  1. İskeçe ili, başkent İskeçe / Ksanti
  2. Rodopi ili, başkent Gümülcine / Komotini
  3. Evros ili, başkent Dedeağaç / Aleksandrupolis
<span class="mw-page-title-main">Reggio Calabria</span> Reggio Calabria iline bağlı komün (Calabria, İtalya)

Reggio Calabria, güney İtalya'nın Calabria bölgesinde aynı ismi taşıyan Reggio Calabria ili merkezi olan bir komündür. Bölgede bulunan en büyük ve en eski şehirdir ve tüm İtalya içinde ikinci eski şehir olduğu kabul edilir. Ana İtalya yarımadasının güneyinin üçüncü büyük ekonomi merkezi olmasının yanında, bir liman ve üniversite şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Teselya</span>

Tesalya veya Teselya, Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır. Çok köklü bir geçmişi olan Tesalya 1394 yılında Osmanlı Devleti sınırları içine katılmış ve 1881'de Yunanistan'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pire (şehir)</span> Yunanistanın Attike bölgesi, Pire ilçesi, merkez belediyesine bağlı kent

Pire, Yunanistan'da Attika coğrafi bölgesine bağlı bir liman kentidir. Pire, Atina şehir merkezinden 12 km uzaklıkta deniz kıyısında bulunur. Olympiacos SFP burada kurulmuştur. Şehirde futbol maçları Karaiskakis Stadyumu'nda, Basketbol maçları da Barış ve Dostluk Salonu'nda oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Yunanistan</span>

Orta Yunanistan, Yunanistan'ın dokuz coğrafi bölgesinden biridir. Bölge, Yunanistan'ın orta kesimini ve Eğriboz Adası'nı kapsamakta olup geleneksel olarak Rumeli adıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlipsi</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İlipsi veya Eşekler, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, köy ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Koçbaba</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Koçbaba, Kocapapaz veya Koçpapaz, Yunanistan'da On İki Ada'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Ardıççık</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Ardıççık veya Zenari, Yunanistan'da On İki Ada'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşit Adası</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Hurşit Adası, Yunanistan'da Kuzey Ege Adaları'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalolimni Adası</span> Yunanistanda bir ada

Kalolimnoz / Kalolimni adası / Eldeş adası, Yunanistan'da On İki Ada'nın parçası olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Safran Adası</span> Egede bir ada

Safran Adası, Yunanistan'da On İki Ada'nın parçası olan bir adadır.