Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.
Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.
Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.
Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.
Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.
Lom Palanga veya Pulmiye, Kuzey Bulgaristan'da, Montana iline bağlı bir şehirdir.
Montana veya Slavlarca ilk yerleştikleri zamandaki adıyla Kutlu Viçe, Osmanlı dönemindeki Türkçe adıyla Kutlofça/Kutlofçe, Bulgaristan'ın kuzeybatısında bir şehirdir.
Rusçuk veya Urusçuk, Bulgaristan'da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Tuna Nehri'nden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. 178.000 nüfusuyla Bulgaristan'ın 5. büyük şehridir.
Ziştovi, Bulgaristan'ın kuzeyinde bir şehirdir. Tuna Nehrinin güneyinde Veliko Tırnovo ilinde bulunur.
Koca Balkan Dağları ya da İngilizcede yaygın olan kullanımıyla Balkan Dağları, Bulgaristan'ı kuzeybatıdan doğuya, ortasından bölen, 600 kilometre civarında bir dağ sırasıdır. En yüksek yeri Botev'dir. Ünlü Şipka Geçidi ve savaşları burada yapılmıştır.
Plevne ili, Bulgaristan'ın kuzeyinde Romanya ile sınırı olan bir ildir. Tuna Nehri kıyısında yer alan ilin merkezi Plevne'dir. 4.333,54 km² yüzöçümüne sahip ilin nüfusu 236.305 kişidir.
Rusçuk ili, Bulgaristan'ın kuzeyinde yer alan ve Romanya'ya sınırı olan bir ildir. Tuna Nehri kıyısında yer alan ilin merkezi Rusçuk'tur. 2,803 km² yüzölçümünde olan şehrin nüfusu 267,621 kişidir. Rusçuk ilinin 8 belediyesi vardır.
İvraca ili ya da Vratsa ili, Bulgaristan'ın kuzeybatısında Romanya ile sınırı olan bir ildir. İlin merkezi Vratsa'dır. 3.621,8 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 159.470 kişidir. Kuzeyden Tuna Nehrine güneyden ise Sofya ili'ne sınırı olan Vratsa ilinin 10 belediyesi vardır.
Birinci Bulgar İmparatorluğu, Ön Bulgarların 681'de bugünkü Balkan bölgesinde Asparuh komutasında kurdukları devlettir. Devlet bugünkü Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye ve Ukrayna topraklarını içine alan yaklaşık Türkiye kadar bir toprak büyüklüğü olan (750.000 km²) topraklarda kurulmuştur.
Osam Nehri Türkçe : Osma, Bulgaristan'ın kuzey bölgelerinde yer alan bir akarsudur. 314 kilometre uzunluğundaki nehrin havzası 2.820 km²dir. Kaynağını Koca Balkan Dağları'ndaki Levski Tepesi'nden alak akarsunun yeryüzüne çıktığı nokta 1821 metre yüksekliktedir. Osam Nehri, Niğbolu yakınlarında Tuna Nehri ile birleşir. Antik çağlarda akarsuyun adı Assamus olarak geçer. Kıyısı boyunca kurulmuş en önemli yerleşim birimleri Lofça, Troyan, Letnitsa, Levski ve Niğbolu'dur.
İskar Nehri, 368 kilometrelik uzunluğu ile tümüyle Bulgaristan sınırları içinde kalan en büyük akarsu ve Tuna Nehri'nin kollarından biridir.
Mezya, Sırbistan ile Bulgaristan ve Romanya'nın Tuna Nehri'nin güneyindeki toprakları arasında yer alan tarihi bölge ve antik bir Roma eyaleti.
Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.
Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar'da yer alan bir ülkedir. Bulgaristan'ın 5 ülke ile sınırı bulunmaktadır. Kuzeyde Romanya, batıda Sırbistan ve Makedonya, güneyde ise Türkiye ve Yunanistan yer almaktadır. Doğuda ise Karadeniz ile çevrili olan Bulgaristan, üst düzey idari birim olarak 28 ile(Bulgarca: област, oblast;) bölünmüştür. Bulgaristan'ın yüzölçümü 110,993.6 km², nüfusu 7,351,234. Başkenti ve en büyük şehri Sofya'dır.
Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.