İçeriğe atla

Yansıma (elektronik)

Yansıma Elektronikte radyo frekans devrelerinde ölçülen bir büyüklüktür.

Duran dalga kavramı periyodik hareketin söz konusu olduğu çeşitli sistemlerde kullanılabilirse de en önemli kullanım alanı elektronikteki yüksek frekans devreleridir. Çünkü yüksek frekansta dalga boyları devrelerin fiziksel boyutlarıyla karşılaştırılabilir büyüklüktedir.

Her elektronik devrenin karakteristik bir empedansı vardır. Aynı şekilde elektronik devrenin beslediği yükün de karakteristik bir giriş empedansı vardır. Bu iki empedansın eşit olması ideal durumdur. Ancak uygulamada bu durum sağlanamaz. Bir elektronik devre ile bu devrenin beslediği yük arasında empedans uyumsuzluğunun oluşu enerjinin bir bölümünün yükten yansıması anlamına gelir. Bu durum hem üretecin çıkış katlarının güvenliğini riske atar, hem de sistemin verimini düşürür. En büyük empedans uyumsuzluğu açık ve kısa devrelerdir. Açık devrede empedans sonsuz, kısa devrede ise 0'dır.

Yansıma katsayısı

Gerilim yansıma katsayısı Γ şu şekilde tanımlanır:

ya da

Burada Vg giden, Vy ise yansıyan gerilimdir. Her iki gerilimin de reaktif bileşenleri olabilir.

Γ = 0 ise yansıyan yoktur ve devre ideal devredir.

Γ = 1 ise devre açık devredir

Γ = -1 ise devre kısa devredir.

Uygulamada Γ 0 ile 1 arasında bir değere sahiptir. Hesaplarda yansıma katsayısının mutlak değeri alınır.

Yansıma kaybı

Yansıma kaybı (RL) yansıma katsayısının desibel cinsinden değeridir. Yansıma gerilim yansıması olduğu için desibel hesabındaki katsayı 10 yerine 20, kayıp söz konusu olduğu için işaret te – dir. Yani,

Şayet yansıma kaybı biliniyorsa yansıma katsayısı

Duran dalga oranı

Devredeki en büyük gerilim giden ve yansıyan gerilimlerin toplamıdır.

Devredeki en küçük gerilim ise bu iki gerilimin farkı, yani

VB / VK oranına gerilim duran dalga oranı denilir. (İng. VSWR)

Örnek

Şayet gerilim yansıma katsayısı 0,2 ise

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kondansatör</span> Ani yük boşalması amacıyla kullanılan devre elemanı

Kondansatör ya da sığaç veya yoğunlaç, elektronların kutuplanıp elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı. Piyasada kapasite, kapasitör, sığaç gibi isimlerle anılan kondansatörler, 18. yüzyılda icat edilip geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde teknolojinin ilerlemesinde büyük önemi olan elektrik-elektronik dallarının en vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Elektrik yükü depolama, reaktif güç kontrolü, bilgi kaybı engelleme, AC/DC arasında dönüşüm yapmada kullanılır ve tüm entegre elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanıdır. Kondansatörlerin karakteristikleri olarak;

Faz kelimesinin sözlük anlamı evredir.

Elektronikte kullanılan boyutsuz ve logaritmik bir birim.

Genlik, periyodik harekette maksimum düzey olarak tanımlanabilir. Genlik, bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır. Genlik kavramı ışık, elektrik, radyo dalgaları gibi konuları da kapsayan fen bilimleri alanında kullanılır.

Gürültü, elektronikte iletilmek istenen bilgi sinyaline karışan, istenmeyen sinyallere verilen isimdir.

Empedans uygunluğu elektronikte maksimum güç transferi için gereken kaynak ve yük empedansları arsındaki ilişkidir. Fizikte hemen hemen daima üretilen gücün yüke en yüksek verim ile aktarılması yani maksimum güç transferi yapılması hedeflenir. Elektronik devrelerde maksimum güç transferi için, yük empedansı kaynağa göre ayarlanır.

Admittans elektrik mühendisliğinde karmaşık iletkenlik anlamına gelir. Admittans ile empedans çarpımı 1 dir. Admittans Y ile gösterilir. Birimi MKS sisteminde siemens (S)'dir. Kimi eski kitaplarda S yerine mho birimi de kullanılır.

Kalite faktörü, fiziğin çeşitli dallarında osilasyon yapan sistemlerde osilasyonun verimini belirtmek için kullanılan bir terim.

Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Koaksiyel kablo</span> televizyon ve uydu iletişim sistemlerinde kullanılan kablo türü

Koaksiyel kablo radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablonun kesit alanı iç içe dört maddeden meydana gelir. En içte canlı hat, yani sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü vardır. Bu örgü topraklanmıştır. En dışta ise koruyucu kılıf yer alır. Bu yapı koaksiyel kabloların kendi kalınlığındaki diğer kablolara göre daha elastiki olmalarını sağlar.

Bir elektromanyetik dalganın yayılma sabiti, verilen yönde yayılan dalganın genliğindeki değişimin bir ölçüsüdür. Ölçülen nicelik bir elektrik devresindeki gerilim veya akım olabileceği gibi elektrik alan veya akım yoğunluğu gibi bir alan vektörü de olabilir. Yayılma sabiti metre başına değişimin bir ölçüsü olmasının yanı sıra boyutsuz bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">İletim hattı</span>

İletim hattı, elektronik ve haberleşme mühendisliğinde, akımın dalga karakteristiğinin hesaba katılmasını gerektirecek kadar yüksek frekanslarda, radyo frekansı, alternatif akımın iletimi için tasarlanmış özel kablo. İletim hatları radyo vericisi, alıcısı ve bunların anten bağlantıları, kablolu televizyon yayınlarının dağıtımı ve bilgisayar ağları gibi yerlerde kullanılır.

Saçılma parametreleri veya S parametreleri, sürekli hâlde elektrik sinyalleri ile uyarılmakta olan lineer elektrik devrelerinin davranışlarını tanımlayan parametreler. S parametreleri elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, haberleşme sistemleri ve özellikle mikrodalga mühendisliğinde kullanılır.

Distorsiyonmetre elektronikte harmonik distorsiyon oranını ölçmek için kullanılan bir ölçü aletidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift hat</span>

Çift hat telekomünikasyonda kullanılan bir yüksek frekans kablosudur. Birbirlerinden sabit uzaklıkta iki bakır iletken bir polietilen kılıf içerisindedir. Çift iletken olduğu için, kablo dengelidir. Kablo empedansını ise iki iletken arasındaki uzaklık belirler. En çok kullanılan 300 ohmluk kablolarda iletkenler arası uzaklik 7.5 mm. dir. Bu tip kablolar kıvrık dipol antenler için özellikle uygundur. Çünkü kıvrık dipollerin empedansları 300 ohm dolaylarındadır. Ayrıca dengeli olduklari için bağlantıda bir balun gerekmez.

Seri ve paralel devreler elektrik mühendisliğinde devre elemanlarının bağlanış şekillerini ifade eder. Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır. Bütün elemanların üzerindeki gerilim eşittir. Buna karşılık devre elemanları üzerinde akan akım farklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sofometre</span> Gürültü ölçü aleti

Sofometre telekominikasyonda kullanılan bir gürültü ölçü aletidir.

<span class="mw-page-title-main">Smith abağı</span> Grafik türü

Smith abağı veya Smith diyagramı, radyo ve mikrodalga frekanslarındaki iletim hatlarının tasarımı ve empedans eşlemesinde kullanılan bir grafiktir. Elektrik-elektronik ve haberleşme mühendisleri tarafından kullanılan bu abak Phillip H. Smith (1905–1987) tarafından icat edilmiştir. Smith abağı aynı anda empedans, admitans, yansıma ile saçılma katsayıları, kazanç konturu ve stabilite gibi çok sayıda parametreyi aynı anda gösterebilmektedir; bu yüksek frekans devreleri dışında mekanik titreşim analizinde de kullanılmasını sağlamıştır. Smith abağı genelde birim yarıçap içinde kullanılır; buna karşın abağın geri kalanı da elektronik osilatör ve stabilite analizinde kullanılmaktadır.

Suseptans elektrik ve elektronik devrelerinde kullanılan reaktif devre elemanlarının sanal iletkenliğidir. Terim ilk defa 1894 yılında Alman kökenli Amerikan bilim insanı Charles Proteus Steinmetz tarafından kullanılmıştır.

Akışkanlar dinamiği alanında, basınç katsayısı bir boyutsuz sayı olup, bir akış alanındaki bağıl basınçları ifade eder. Basınç katsayısı, aerodinamik ve hidrodinamik çalışmalarında kullanılmaktadır. Her bir akış alanında, her konumsal noktanın kendine özgü bir basınç katsayısı, Cp değeri bulunmaktadır.