İçeriğe atla

Yannis Tseklenis

Yannis Tseklenis

Yannis Tseklenis (Yunanca; Γιάννης Τσεκλένης; 6 Kasım 1937 - 29 Ocak 2020), Yunan moda tasarımcısı.[1][2]

Yaşamı ve kariyeri

Tseklenis 6 Kasım 1937'de Atina'da doğdu.[3] Atina Koleji ve Moraitis Okulu'nda eğitim gördü.[4][5][6]

1962 ve 1964 yılları arasında Yunanistan Prensesi Sofya, İspanya Kralı Juan Carlos ve Danimarka Prensesi Anne-Marie'nin resmi kutlamaları ile ilgili iç dekorasyon ve tasarım çalışmalarında yer almıştır.[3][7][8]

Tseklenis 1997 yılında 1970'ler ve 1980'ler moda koleksiyonlarından Peloponnesian Folklor Vakfı'na tüm prototip giysilerini vermiştir.[9][10]

Ölümü

Yunan moda tasarımcısı Yannis Tseklenis 29 Ocak 2020'de doğum yeri Atina, Yunanistan'da 82 yaşında ölmüştür.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ Ζαχαράτου, Σόνια (1 Mayıs 2016). "Γιάννης Τσεκλένης: "Η Ελλάδα καταστρέφεται από έλλειψη αισθητικής"". BHmagazino. Αθήνα. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017. 
  2. ^ Παπαγεωργίου, Κατερίνα. "Η ιστορία ενός νυφικού". DIVA's Wedding. Αθήνα. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  3. ^ a b Jules Farber, Greek Designer with Heraldic Look, International Herald Tribune, New York, 10 June 1969
  4. ^ Barbara K.Sadtler, Voodoo Drums Sound Fashion Note for Summer, Staten Island Advance, 22 December 1970
  5. ^ Chinese Lacquers Collection 8 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Europeana Fashion, Peloponnsian Folklore Foundation Collection
  6. ^ Nancy Mills, It May Be Greek to You, But to Him it's Fashion, Daily News, 15 June 1972
  7. ^ Alexander Reymonde, Tseklenis May Become Familiar Name in Fashion, The Atlanta Constitution, 5 December 1974
  8. ^ Jules B. Farber, Tseklenis - Greeks' Word in Fashion, Herald Tribune, 23 August 1968
  9. ^ Collective Work (2010). Endyesthai (To dress), Towards a Costume Culture Museum. Nafplion: Peloponnesian Folklore Foundation. ss. 31-33. ISBN 978-960-86398-9-8. 
  10. ^ Tseklenis Collection 30 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Europeana Fashion, Peloponnsian Folklore Foundation Collection
  11. ^ Georgitsoyanni, Evangelia; Pantouvaki, Sofia (2011). Fashion Forward (PDF). Interdisciplinary Press. ISBN 978-1-84888-001-6. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  12. ^ Victor Walker, Ode to Grecian urn by a hot Young man, NY Daily News, New York, 26 October 1969

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumcası</span> Helencenin bir lehçesi

Pontus Rumcası, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesine değin Kandıra ile Batum arasında yaşayan Rumlar tarafından konuşulmuş, günümüzde Anadolu'da sadece Trabzon'a ve Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı bazı köylerin yanı sıra, Yunanistan'a gönderilen Ortodoks Hristiyan mübâdillerin yaşadığı kentlerde konuşulmaya devam edilen Rumcanın bir lehçesidir. Pontus Rumcası, Pontiaka ve Karadeniz Rumcası adlarıyla da bilinmektedir. Osmanlı dönemi ve sonrasında Karadenizli Rumların göç ettiği Gürcistan, Kırım ve Stalin döneminde sürüldükleri Rusya ile Kazakistan'da Hristiyan Pontuslular tarafından hâlen konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Rumcası</span>

Kapadokya Rumcası veya Kapadokya Yunancası Yunancanın bir temel lehçesi olup eskiden Kapadokya'da yaşayan Rumlar tarafından konuşulmaktaydı. 1920'lerdeki Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde Yunanistan'a göç edilmeye zorlandılar ve orada özellikle orta ve kuzey Yunanistan olmak üzere çeşitli yerlere yeniden yerleştirildiler. Kapadokyalı Rumlar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve kendi dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu. 2005 Temmuz'unda, Mark Janse ve Dimitris Papazachariou Orta ve Kuzey Yunanistan'da hâlâ kendi dillerini akıcı olarak konuşan Kapadokyalılar keşfettiler. Bunların arasında ebeveynlerinin ve büyükanne-babalarının aksine dillerine karşı oldukça olumlu bir tavrı olan 3. kuşaktan orta yaşlılar vardı. Yunanistan'a ilk gelen grup Kapadokya Yunancasını konuşmaya daha az eğilimliydi ve çoğu zaman konuşma sırasında standart Yunancaya geçmekteydi. Kapadokyaca konuşanlarla ve dil kullanımları ile ilgili bir araştırma halen hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Adetokunbo</span> Nijerya asıllı Yunan basketbolcu

Yannis Sina Ugo Adetokunbo, NBA ekiplerinden Milwaukee Bucks'ta forma giyen Nijerya asıllı Yunan profesyonel basketbolcudur. Adetokunbo'nun kökeni, boyu, hızı, gücü ve top hakimiyeti becerilerine ek olarak ona "Greek Freak" lakabını kazandırdı. Adetokunbo, tüm zamanların en iyi uzun forvetlerinden ve en iyi Avrupalı oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

Folk Sanatları Müzesi ‘Vas. Papantoniou’ veya ülkedeki kısaltmasıyla PFF, Yunanistan'ın Nafplion şehrinde yer alan kâr amacı gütmeyen kültürel kurum ve müze. 1974 yılında halkbilimci ve doğal tasarımcı Ioanna Papantoniou tarafından, babası Vasilios Papantoniou anısına kurulmuştur. PFF'nin amacı Yunanların maddi kültürünün araştırılması, korunması, üzerinde çalışılması ve sunumudur.

<span class="mw-page-title-main">Sotiria Bellu</span>

Sotiria Bellou , ünlü Yunan şarkıcı ve Yunan rebetiko tarzı müzik sanatçısıdır. En meşhur rebetisa'dır, birçok müzik rehberinde yer almış ve Music of the Outsiders adlı bir 1984 İngiliz belgeselinde katkıda bulunmuştur. 14 Mart 2010'da Alpha TV, Bellou'yu ülkenin fonografik çağında en üst düzey kadın sanatçılar içinde 22. sırada göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali</span>

Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından işgal edilmesini tanımlamaktadır. Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası, Ekim 1940'tan bu yana Yunanistan ile savaş halinde olan müttefiki Faşist İtalya'ya yardım etmek için Yunanistan'ı işgal etti. Girit'in işgalini takiben, Yunanistan'ın tamamı Haziran 1941'de işgal edildi. Anakaranın işgali Almanya ve müttefiki Bulgaristan'ın Ekim 1944'ün başlarında Müttefiklerin baskısı altında çekilmeye zorlanmasına kadar sürdü. Ancak, Mayıs ve Haziran 1945'te Almanya'nın teslim olmasına kadar Girit ve bazı Ege Adaları Nazi kontrolünde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Max Azria</span> Tunuslu-Amerikalı moda tasarımcısı

Max Azria, Tunuslu-Amerikalı moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Stefania Liberakakis</span>

Stefania Liberakakis, bilinen adıyla Stefania, Hollandalı-Yunan oyuncu ve şarkıcı. 2016 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden Kisses grubunun eski bir üyesidir. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Superg!rl" şarkısıyla temsil etmek için seçilmiş, ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle yarışma iptal edilmiştir. Yunanistan yayımcısı ERT, Liberakakis'i 2021 yarışması için de görevlendirmiş ve şarkıcı, "Last Dance" adlı şarkıyla onuncu olmuştur. Hollanda'da Kidstop20 isimli programı sunmaktadır. Misfit The Switch isimli filmde başrol oynamıştır.

Yannis Pulopulos, Yunan şarkıcı ve söz yazarı.

Yannis Hamilakis Yunan arkeolog ve yazar. Brown Üniversitesi'nde Yunan Çalışmaları profesörü olmakla birlikte, tarihöncesi Ege'nin arkeolojisi hakkında çalışmaları vardır. İlgi alanları arasında etnografya, antropoloji, milliyetçilik ve postkolonyalizm gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LaQuan Smith</span>

LaQuan Smith lüks moda tasarımcısı ve kadın giyim markası LaQuan Smith, LLC.'nin kurucusudur. Smith, icra kurulu başkanı olarak

<span class="mw-page-title-main">Heidi Weisel</span>

Heidi Weisel, Amerikalı moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

Yiannis Evangelides, Yunan moda tasarımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nura bint Faysal bin Abdülaziz el-Suud</span>

Noura Bint Faysal Bin Abdülaziz Al Soud, Suudi Arabistan prensesi ve moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Yunanistan ilişkileri</span>

İki ülke arasında derin tarihî, siyasî, kültürel ve dinî bağlardan dolayı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Yunanistan devletleri arasında sürdürülen diplomatik ilişkiler oldukça olumlu hâldedir ve her iki ülke birbirini müttefik olarak görmektedir. Günümüz Yunanistan, ABD'nin Dünya'daki en yakın müttefiklerinden biridir. İki ülke arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1830'larda, yani Yunan Bağımsızlık Savaşı sonrasında, kuruldu, ve günümüzde samimi olarak algılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Plutarhos</span>

Yannis Plutarhos, Yunan şarkıcı ve söz yazarı. Zamanının en popüler laiko şarkıcılarından biri olarak kabul edilir. Bugüne kadar 14 stüdyo albümü çıkardı.