İçeriğe atla

Yannis Rallis

Yannis Rallis polis memurlarıyla görüşürken

Yannis Rallis (YunancaΙωάννης Δ. Ράλλης; 1878 – 26 Ekim 1946), Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

Gençliği

eski Yunan Başbakanı Dimitrios Rallis'in oğluydu ve siyasi liderlikte uzun bir geleneğe sahip bir aileden geldi. Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi ile Fransa ve Almanya'da hukuk okudu. Yunanistan'a döndükten sonra avukat oldu. 1905 yılında ilk kez milletvekili seçildi; İoannis Metaksas'ın 4 Ağustos Rejimi tarafından Yunanistan'da demokrasi kaldırıldığı 1936 yılına kadar parlamentoda kaldı.

Siyasi kariyeri

Aslen Yunan muhafazakâr ve monarşist Halk Partisine aitti. Bu partiye üye olarak çeşitli idarelerde şu şekilde görev yapmıştır:

  • Deniz Kuvvetleri Bakanı (4 Kasım 1920 - 24 Ocak 1921). Babası Başbakan Dimitrios Rallis başkanlığında.
  • Ekonomi Bakanı (26 Ağustos 1921 - 2 Mart 1922). Başbakan Dimitrios Gunaris başkanlığında
  • Dışişleri Bakanı (4 Kasım 1932 - 16 Ocak 1933). Başbakan Panayis Çaldaris başkanlığında.

Halk Partisi'nin Yunan seçimlerindeki zaferinden sonra, 1933, Çaldaris yönetimindeki yeni hükûmete çeşitli görevlerde bulundu. 1935'te Halk Partisi Genel Sekreteri Başbakan Çaldaris ile görüş alışverişinde bulundu ve 1935'te Yunan yasama seçimlerinde İoannis Metaksas ve Georgios Stratos'la Freethinker Partisi'nin adayı olarak kampanya yürüttü ancak seçimlerde başarısız oldu.

Yunanistan, büyük bir siyasi istikrarsızlık dönemine girdi ve yeni seçimler yapıldı (Yunan seçimleri, 1936). Bu sefer Georgios Kondilis ve İoannis Theotokis'le birleşti ve seçildi. Themistoklis Sofulis yönetimindeki Liberal Parti'nin tek kişilik çoğunluğa sahip olduğu ve muhalefetin monarşistler ile Komünistler ile aralarındaki her felsefe arasında bölünmesi ile parlamento kırıldı.

Metaksas diktatörlüğü o yıl ilan edildiğinde ve parlamento 4 Ağustos 1936'da feshedildiğinde, Metaksas'la olan kişisel dostluğuna rağmen bu siyasi darbenin onaylanmadığını belirtti.

İşgalci güçlerle iş birliği

1941 baharında Nazi Almanyası'nın başarılı bir şekilde Yunanistan'ı istilasından sonra, Alman işgal kuvvetleri ile siyasi olarak iş birliği yapan ilk Yunan siyasetçi oldu.[1] Almanlar, Rallis'in savaş öncesi Yunan siyasi elitlerinden bir miktar destek bulmasını umuyordu. Ethniko Apeleftherotiko Metopo (EAM) ve Ethnikos Laikos Apeleftherotikos Stratos (ELAS) a karşı anti-komünist bir cephe oluşturabileceğini söyledi.

EAM, Yunanistan Direnişinin ana hareketi idi ve başlangıçta Yunanistan Komünist Partisi, Yunanistan Sosyalist Partisi, Yunan Popüler Cumhuriyeti ve Yunanistan Tarım Partisi tarafından kuruldu. ELAS askeri koluydu. Anti-komünizm Liberal Parti ve Halk Partisi arasında ortak bir zemin oluşturduğu için, birleşik cephe fikri makul görünüyordu.

Bakanlık konseyi değiştirildi ve Wehrmacht tarafından donatılmış ve direniş gruplarına (esas olarak ELAS) zulüm etmeye adamış olan iş birliği yanlısı paramiliter gruplar olarak adlandırılan "Güvenlik Taburları" nın oluşturulmasında etkili oldu. Siyasi alanda, genel ve Almanca konuşan bir doktordan daha tecrübeli olarak, Almanlar tarafından daha çok saygı gördü ve direniş hareketlerine karşı daha etkili olduğu kanıtlandı.[2]

Yunan ortak çalışanları

İşgal sırasındaki üç yönetici (Georgios Tsolakoglou, Konstantinos Logotetopulos ve Yannis Rallis), Nazi işgal makamlarına tamamen bağlı bir kukla hükûmeti (1941-1944) üzerinde başkanlık ettiler. Böylece, hepsi Nazilerin Yunanistan'a ağır "yeniden yapılandırma" ücretleri vermelerini engellemedi, sonuç olarak ürünlerin el konması ve Kızıl Haç'a göre yaklaşık 250.000 kişinin yaşamına mal olan korkunç bir açlığın çökmesine neden oldu (çoğunlukla kentte).[3]

Vatana ihanet için ömür boyu hapis cezası

Yunanistan'ın kurtuluşundan sonra, iş birliği ve ihanet nedeniyle ömür boyu hapse mahkûm edildi. 1946'da hapishanede öldü.

Oğlu Yorgo Rallis 1980-1981 yılları arasında başbakan oldu. 1947'de Yorgo, İoannis Rallis, Grave'den Konuşuyor başlıklı bir kitap yayınladı; bu kitap, hapsedilirken babası tarafından yazılmış pişman bir metinden oluşuyordu.

Kaynakça

  1. ^ Mark Mazower, Inside Hitler's Greece. The Experience of Occupation, 1941-44.(Greek translation), Athens: Αλεξάνδρεια, 1994(1993),125.
  2. ^ Mazower 1993, p. 146
  3. ^ Mazower 1993, p. 67
Siyasi görevi
Önce gelen
Konstantinos Logotetopulos
Yunanistan Başbakanı
(İşbirlikçi Hükûmet)

7 Nisan 1943 – 12 Ekim 1944
Sonra gelen
Yorgo Papandreu
Ulusal Birlik Hükûmeti Başkanı olarak


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Yeoryos</span> Yunanistan Kralı

II. Yorgos, Yunanistan kralı. İkinci hükümdarlık döneminde General Yannis Metaksas yönetime el koyarak diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Papandreu (1888 doğumlu siyasetçi)</span> Yunanistan başbakanı (1888-1968; hd. 1963 & 1964-1965)

Yorgo Papandreu, üç dönem başbakanlık yapan Yunan liberal siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Papandreu</span> Yunan ekonomist ve siyasetçi (1919 – 1996)

Andreas Yeoryu Papandreu, Yunan iktisatçı ve siyasetçi. 1981-1989 ve 1993-1996 arasında başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Metaksas</span> Yunan siyasetçi (1871-1941)

İoannis veya Yannis Metaksas, 1936'dan 1941'deki ölümüne kadar Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan subayı ve politikacıydı. Görev süresinin ilk dört ayı boyunca anayasal olarak ülkeyi yönetti ve daha sonra Kral II. George tarafından atanmasının ardından 4 Ağustos Rejimi'nin diktatör lideri olarak ölümüne kadar yönetimde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Komünist Partisi</span>

Yunanistan Komünist Partisi, daha çok kısaltma adıyla bilinir, ΚΚΕ, Yunanistan’daki komünist siyasi partidir. Yunanistan siyasetindeki en eski partidir.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1918-2006; hd. 1980-1981)

Yorgos İoannu Rallis, Yunanistan Cumhuriyeti'nin 84. başbakanı (1980-81).

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Cephesi (Yunanistan)</span>

Ulusal Kurtuluş Cephesi, 1941–1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan'ı işgaline karşı oluşturulan antifaşist direniş örgütü. Önderleri arasında Georgios Siantos, Aleksandros Svolos ve Ilias Tsirimokos gibi isimler bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Metaksas Rejimi</span>

Metaksas Rejimi ya da 4 Ağustos Rejimi, General İoannis Metaksas'ın önderliğinde gerçekleşen 4 Ağustos 1936 darbesiyle kurulan otoriter rejimdir.

İlyas Çirimokos Kısa bir süre Yunanistan'ın Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Plastiras</span> Yunanistan başbakanı (1883-1953, hd. 1945 & 1950 & 1951-1952)

Nikolaos Plastiras, üç kez Yunanistan başbakanlığı da yapmış bir Yunan general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Çaldaris</span> Yunanistan başbakanı (1884-1970; hd. 1946-1947)

Konstandinos Çaldaris, iki kez başbakanlık görevinde bulunmuş Yunan politikacı.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

Konstandinos Logotetopoulos II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Yunanistan'ın işbirlikçi hükûmetini yöneten Yunanistan Başbakanıydı ve seçkin bir Yunan tıp doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Kondilis</span> Yunan siyasetçi ve komutan (1879-1936)

Yorgos Kondilis,, Yunan bir general ve Yunanistan başbakanıydı. Yunanca Keravnos lakabı ile tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Panayis Çaldaris</span> Yunan siyasetçi (1868-1936)

Panayis Çaldaris, bir Yunan politikacı ve Yunanistan'ın 48. Başbakanıydı; II. Dünya Savaşı'ndan önceki dönemde muhafazakâr Halk Partisi'nin uzun yıllar (1922-1936) saygıdeğer muhafazakâr bir politikacı ve lideriydi. Parlamento üyesi olan Yunanistan'da yasama mağduru olan Lina Çaldari'nin kocası ve Sosyal Refah Bakanıydı.

Maria Svolou bir Yunan feminist ve sosyalist liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Papanastasiu</span> Yunan siyasetçi (1876-1936)

Alexandros Papanastasiou İki savaş arası dönemde Yunanistan başbakanı olarak iki kez görev yapmış, İkinci Helen Cumhuriyeti'nin kuruluşuna öncülük etmiş Yunan hukukçu, sosyolog ve politikacı.