İçeriğe atla

Yannis Kolettis

Yanis Kolettis.

Yannis Kolettis (YunancaἸωάννης Κωλέττης İoannis Kolettis; 1774, Yanya Eyaleti - 17 Eylül 1847, Atina, Yunanistan), Yunanistan eski başbakanı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Aleksandros Mavrokordatos
Yunanistan başbakanı
1834-1835
Sonra gelen:
Josef Ludwig von Armansperg
Önce gelen:
Aleksandros Mavrokordatos
Yunanistan başbakanı
1844-1847
Sonra gelen:
Kiços Cavelas

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Rum</span>

Rum, Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşamış ve Roma yurttaşı haklarına sahip olmuş halk veya kişidir. Bu kimselerin çeşitli etnisiteye sahip bireylerden oluşan bir topluluk olmalarına karşın ilerleyen zamanda bu kimselerin konuştukları Latinceyi bırakarak Yunancayı benimsemeleri ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yerlerde yaşamaları nedeniyle daha sonradan bu kelime, Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Yunan Savaşı (1897)</span> 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki savaş

1897 Osmanlı-Yunan Savaşı veya Otuz Gün Savaşı 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Megali İdea</span> Yunanların tarihte yerleştiği bütün alanlarda bir Yunan devleti kurmayı amaçlayan fikir

Megali İdea, Yunan İhtilali'nin (1821-1829) bitmesinden sonrasının ilerleyen yıllarında ortaya atılan, hala Osmanlı hakimiyetinde bulunan ve Yunan nüfusunun fazla olduğu bölgeleri de içeren, geleneksel olarak antik dönemlerden beri Yunanlarla ilgili olan yerleri bir Yunan Devleti hakimiyetine geçirerek Bizans İmparatorluğu’nu diriltme hedefini ifade eden irredantist bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Super League (Yunanistan)</span> Yunanistanın en üst düzey futbol ligi.

Super League, Yunanistan'ın en üst seviyedeki futbol ligi. Ligde 14 kulüp, 1 maç içeride ve 1 maç deplasmanda olmak üzere her takımla bir sezon içinde iki defa mücadele etmektedir ve ligin sonunda puan tablosundaki son üç takım, Beta Ethniki'ye düşer. Beta Ethniki'de de sezon sonunda ilk üç sırada yer alan takımlar, Super League'e yükselir. 2020-21 sezonunda ligdeki takım sayısı 16'dan 14'e düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan</span>

Yunanistan ilk katılımı 1974 yılından günümüze 43 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Altı kez yarışmadan uzak kalmıştır. Yunanistan'ın ilk birinciliğini 2005 yılında "My Number One" adlı şarkısıyla Elena Paparizu getirmiştir. Yunan Ulusal Yayıncısı Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Yunan katılımcının seçim sürecini organize ediyor. Yunanistan hiç sonuncu olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sire</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Sire, Siroz veya Şıra, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan pasaportu</span>

Yunan pasaportu, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Futbol Federasyonu</span>

Yunanistan Futbol Federasyonu, Yunanistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, ülkede var olan tüm futbol liglerini organize etmek, Yunanistan Futbol Kupası'nı organize etmek, aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Atina'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Millî Kütüphanesi</span>

Yunanistan Milli Kütüphanesi, Atina şehir merkezinde bulunan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın belediyeleri</span>

Yunanistan'ın belediyeleri, Yunanistan'ın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler herhangi bir bölgesel birime ait olup her belediye ayrıca belediye birimlerine de ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

Yunanistan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Yunanistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Yunan yayıncısı temsilciyi Görevlendirme ile ve şarkıyı Eurovision Party adlı ulusal finali düzenleyerek seçmiştir. Yunanistan'ı "My Number One" şarkısıyla Elena Paparizu kazanmıştır. Eurovision'da Finalde yarışmıştır. Finalde 230 puanla 1. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Manto Mavrogenous</span>

Manto Mavrogenous, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın bir Yunan kahramanıydı. Zengin bir kadın, tüm servetini Helen davası için harcadı. Onun teşviki altında, Avrupalı arkadaşları devrime para ve silahlarla katkıda bulundular.