İçeriğe atla

Yang Kyoungjong

Bu fotoğrafın bir Japon askeri olduğu arşivlerde tanımlanmış ancak adının geçtiğine dair hiçbir kanıt yok ve fotoğraftaki adamın Yang Kyoungjong olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Yang Kyoungjong (Korece: 양경종) Kimilerine göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu, Sovyet Kızıl Ordusu ve daha sonra Alman Wehrmacht'ta savaşan Koreli bir askerin adıdır. Eğer doğru ise, yakın tarihte bir savaşın üç tarafında savaştığı düşünülen tek askerdir.

Varoluşu

Yazarlar Antony Beevor ve Steven Zaloga, Yang Kyoungjong'un varlığını bir gerçek olarak kabul etmişlerdir, ancak her iki yazar da kitaplarında gerçekliği ile ilgili herhangi bir kaynak sağlamamaktadır.[1] [2] Davasına odaklanan 2005 Kore yapımı SBS belgeseli, varlığına dair ikna edici bir kanıt olmadığı sonucuna vardı.[3] Ünlü fotoğraftaki Asyalı özelliklere sahip adam genellikle Yang Kyoungjong ile bağlantılıdır ancak fotoğraftakilerin kimliği ve etnik kökeni hiçbir zaman doğrulanmadı. Tarih yazarı Martin K. A. Morgan daha da ileri giderek, "Yang Kyoungjong asla var olmamış bir insan çünkü kesinlikle bize asla var olduğuna dair hiçbir kanıt bırakmadı" demektedir.[4]

II. Dünya Savaşı

Yazar Steven Zaloga, The Devil's Garden: Rommel's Desperate Defense of Omaha Beach on D-Day adlı kitabında, Kyoungjong'un Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak üzere Japon İmparatorluk Ordusu'nun Kwantung Ordusu'na askere alındığında Mançurya'da olduğuna dair kaynağı olmayan bir anlatımda bulunmuştur. O zamanlar Kore, Japonya tarafından yönetiliyordu.[2]

Khalkhin Gol Savaşı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu tarafından yakalandı ve bir Gulag çalışma kampına gönderildi.[2] Avrupa'nın Doğu Cephesine gönderildi.[2]

1943'te Üçüncü Kharkov Savaşı sırasında doğu Ukrayna'daki Wehrmacht askerleri tarafından yakalandı ve ardından Almanya için savaşmak adına "Doğu Taburları"na katıldı.[2] Yang, Utah Sahili yakınlarındaki Normandiya'daki Cotentin yarımadasında eski Sovyet savaş esirlerinden oluşan bir taburda hizmet etmek üzere İşgal Altındaki Fransa'ya gönderildi. Müttefik kuvvetler tarafından kuzey Fransa'daki D-Day çıkarmalarından sonra, Haziran 1944'te Birleşik Devletler Ordusu paraşütçüleri tarafından yakalandı.

Amerikalılar başlangıçta onun Alman üniformalı bir Japon askeri olduğuna inandılar; O sırada, 101. Hava İndirme Tümeni, 506. Paraşüt Piyade Alayı'ndan Teğmen Robert Brewer, alayının Utah Sahiline inişinden sonra Alman üniformalı dört Asyalıyı yakaladığını ve başlangıçta kimsenin onlarla iletişim kuramadığını söyledi. ]Yang, Britanya'daki bir esir kampına gönderildi ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir kampa transfer edildi.

Daha sonraki yaşamı

İddiaya göre, Yang Kyoungjong, Müttefikler tarafından tutulan bir Alman savaş esiriydi. Ost Taburu tutsakları 1945-46'da Sovyetler Birliği'ne zorla gönderilmedi ve bu nedenle Zaloga'ya göre ona ABD vatandaşlığı verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Beevor 2012, s. Introduction Pg 1.
  2. ^ a b c d e f Zaloga 2013, s. 60.
  3. ^ Seoul Broadcasting System 2016.
  4. ^ Woodadge 2022, s. 1:03:02.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Bayerlein</span>

Fritz Bayerlein, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Panzer generali.

II. Dünya Savaşı'nda Amerikan savaş suçları, II. Dünya Savaşı sırasında ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işlenen savaş suçlarının toplamıdır. Savaş suçlarının büyük çoğunluğu Uluslararası Ceza Mahkemesi, Cenevre Sözleşmeleri ve ilgili uluslararası kanunlarla tanımlansa da ABD Hükûmeti silahlı kuvvetlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmasını kabul etmez. Burada Jus ad bellum olarak adlandırılan kabul edilen savaş uygulamaları içinde geçmeyen uygulamalar alınmıştır. Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi tarafından uygulandıktan sonra Nürnberg prensipleri olarak adlandırılan saldırı savaşı veya dünya barışına karşı tutumlar burada ele alınmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">162. Türk Tümeni</span>

162. Türk Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu içerisinde bulunan askerî birlik. Birlikteki askerler Kafkasya ve Türkistan'dan gelen savaş esirleridir. Savaşın başlaması ile Sovyet ordusuna alınan birçok Türk savaş sırasında esir düşmüş, daha sonra da vatanlarının bağımsızlığı ve esir kamplarının kötü koşullarından kurtulmak için kurulan lejyonlara katılmıştı. Daha sonra neredeyse yok edilen 162. Piyade Tümeni ile bazı Lejyonlar birleştirilmiş, böylece 162. Türk Tümeni oluşturulmuştu. Lejyon askerleri Neuhammer'da eğitilmişlerdi.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Texel'deki Gürcü Ayaklanması</span>

Texel'deki Gürcü Ayaklanması, 5 Nisan 1945 yılında Nazi işgali altındaki Hollanda'da bulunan ve zorla askere alınan Gürcü Lejyonu'nun Hollandalı direnişçilerin desteği ile ayaklanmasıdır. Nazi Almanyası ayaklanmayı bastırdı ve Naziler daha sonra Kanadalı askerlere teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Lejyonu (1941-1945)</span>

Gürcü Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında, Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu adına savaşıp Almanlara esir düşen Gürcülerden ve Avrupa'ya göç eden antikomünist Gürcüler'den oluşan lejyondur. Lejyonun komuyuna bildirilen amacı, Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Świętoszów</span> Polonyada köy

Świętoszów, Bolesławiec County'nin Gmina Osiecznica içerisinde yer alan, Aşağı Silezya Voyvodalığı'na bağlı Polonya köyü.

<span class="mw-page-title-main">Stalag V-A</span>

Stalag V-A, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Ludwigsburg kentinde inşa ettiği savaş esiri kampı.

Shtrafbats, II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinde savaşan Sovyet ceza taburları.

<span class="mw-page-title-main">Oflag</span>

Oflag, Nazi Almanyası ordusunun I. Dünya Savaşı'nda 1899 Lahey Sözleşmesi'nin gereklerine uygun şekilde, Nazi ordusunun ise II. Dünya Savaşı'nda 1929 Cenevre Sözleşmesi'nin gereklerine uygun olarak esir alınan subaylar kurduğu savaş esiri kampları. Ancak Naziler büyük çoğunlukla sözleşme hükümlerine uymamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Strafbataillon</span>

Strafbataillon, İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeli olan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'ndeki Japon savaş esirleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği'nde ve Moğolistan'da çalışma kamplarında çalıştırılmak üzere 560.000 ila 760.000 Japon askeri esir alındı. Bunlardan 60.000 ila 347.000'inin esaret altında öldüğü tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Japon savaş esirleri</span>

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Japon İmparatorluk Silahlı Kuvvetlerinin 35.000 ila 50.000 üyesinin, Ağustos 1945'te Asya'da İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden önce Müttefik askerlere teslim olduğu tahmin ediliyordu. Ayrıca Sovyet birlikleri, Çin'de ve diğer yerlerde yarım milyondan fazla Japon askerini ve sivili yakalayıp hapse attı. Teslim olan Japon askerlerinin, denizcilerinin ve havacılarının sayısı, Japon ordusunun personeline ölümüne savaşmayı telkin etmesi, Müttefik savaş personelinin çoğu zaman esir almaya isteksiz olması ve birçok Japon askerinin teslim olanların kendilerini esir edenler tarafından öldürüleceklerini düşünmeleri nedeniyle teslim olma sayıları sınırlıydı.